En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Strövarkort 184. Idag är det gott att leva

Svårmodet trivs bäst under festliga former. På kalas dånar tystnaden högst. Man kan känna sig sorgsen på julafton och sucka svårt medan andra festar in ett nytt år. Helst vilja vara ensam och dra sig tillbaka i skuggorna som en skadad björn och slicka sina sår.

Det beror väl på avtrycken sådana dagar sätter på ens liv. Som skåror i en gevärskolv markerar de varje fällt byte och blir påminnelser om alltings förgänglighet, som dom religiösa brukar säga. Milstolpar som är alldeles definitiva och som bevaras på gulnande bilder tills de slutligen bleknar bort.

Då är novemberdagerns grådisiga mörker med bilarnas röda baklysen som ljusfyrar kravlösare. Jag kan gå runt i fukt och svartregn och le för mig själv bara för att andra är tungsinta. Kan skratta för att andra gråter, vissla när dom drar efter andan.

En sådan syn är svår att frammana när sommarn klär till brud och maskrosorna, naturens egna små ståuppare, skämtar hämningslöst och hånar melankolin.

Det är ju knappast lönt att dra omkring och försöka släcka det som andra tänt, att dissa skämt som rent objektivt är roliga för att dom lockar många till skratt eller att pinka på jordgubbarna som sommarregnet ändå snart spolar rena igen. Så man får anpassa sig och bida sin tid.

Kanske borde man packat sin ränsel och dragit vidare för länge sen. Men att fly och lägga benen på ryggen är inte förnuftets strategi. Vore det så, skulle ingen stanna på sin post.

Näe, man får allt gilla läget och stå ut. Jag har inga behov av att få mitt namn inristat på nån stentavla eller stå staty på torget. Jag nöjer mig med om någon kommer ihåg att jag fanns för en tid. Kanske nåt snällt jag sa en gång eller ett gillande leende. En dag som den här. När det var gott att leva.

Inlagt 2014-11-28 08:01 | Läst 1616 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vacker text, fina bilder, bild nummer två är helt underbar tycker jag. "Nu är det gott att leva" är också en mycket fin visa av Olle Adolphson, den har du säkert hört. Jag tycker mig ana lite av hans anda i dina vackra texter.
Svar från goranton 2014-11-28 21:44
Tack Ragnar! Ja Olles visa är faktiskt en av mina gamla favoriter.
/G