En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Strövarkort 211. Nya böcker av Petersen och Sally Mann

Det bästa mediet för att titta på bilder och fundera omkring dom är boken. Den är förhoppningsvis en avbild av vad fotografen själv sett och tänkt sig att presentera. Dessutom kan jag sitta i lugn och ro hemma i fåtöljen och studera verken i detalj och följa deras intentioner och mål.

Just nu har jag närstuderat två nya böcker, helt olika men lika intressanta. Dels den amerikanska fotokonstnären Sally Manns Hold Still. A memoir with Photographs , dels Anders Petersens senaste stadsporträtt: Valparaiso.

Sally Mann, som har ställt ut i Sverige flera gånger, har skrivit en av de mest intressanta självbiografier jag läst. Hon har närmat sig sitt liv genom människorna som hon vuxit upp och lever tillsammans med och dom som betytt något för henne.

Sally Mann lever på sin farm i Virginia i amerikanska Södern. Det är där hon får inspiration och näring och det är också där hon mestadels arbetar med sin storformatskamera och sina uråldriga kemiska tekniker.

Texten är späckad av bilder som illustrerar det som hon berättar om och jag kan bara konstatera att helheten blir en synnerligen inspirerande läsupplevelse. En sån där som man längtar efter ibland och som får en att bara fortsätta läsa tills sista sidan är klar.

Anders Petersen läser man också, fast på ett helt annat sätt. För oss som följt honom genom åren är språket välkänt, likt en poets och hans bilder har förmågan att bränna sig fast på näthinnan. Trots att motiven och tekniken är så välkänd att jag ibland måste le; nu parafraserar han väl i alla fall sig själv?

Må så vara, fast vad spelar det för roll? Anders Petersen är ju ändå en av dom få som fortfarande får mig att vilja ta upp kameran och damma av den. Det enda som avhåller mig är bristen på ett lika spännande liv att skildra som det han lever.

Besöket i Valparaiso är hans första i Latinamerika men en naturlig fortsättning på de stadsböcker han jobbat med det senaste decenniet.

Inlagt 2015-08-26 09:50 | Läst 1490 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tack för tipsen!/ Björn T
Jag brukar köpa Anders Petsesens böcker. Numer är utgivningen rätt frekvent och jag kan tycka att det kan bli lite för mycket av det goda. Sist jag kollade in Valparaiso så fanns inte boken att beställa, så tack för påminnelsen. Nu är boken beställd. Passade även på att beställa en bok om Anders Petersen. En långt samtal i bokform utlovas.
Svar från goranton 2015-08-26 17:42
Hoppas du kan franska ifall det är den som jag köpte; Anders Petersen (par) Christian Caujolle. Det kan inte jag, men det finns några bilder att titta på.
/G
froderberg 2015-08-26 17:47
Det verkar vara samma. Lätt att missa om språket är på franska när presentationen är på engelska. Min franska är i rostigaste laget tyvärr ...
Tack för dina tips! Böckerna beställda. Jag tror de blir värdefulla.
Mvh/Jörgen