En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Strövarkort 228. Vilken pippi! Är det någon som vet?

Gick min sedvanliga morgonpromenad i Hagaparken i morse. Till skillnad från igår utan regn. Mot slutet av promenaden landade en stor fågel i ett träd strax ovanför mig. Eftersom jag hade lill-Luman i fickan drog  jag av några knäpp, men jag är en lågutbildad ornitolog och har ingen aning om modell och sort. Men det finns säkert någon där ute som vet? Berätta.

Inlagt 2016-04-08 11:35 | Läst 1396 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Sparvhök, svarar jag som heller inte är någon ornitolog.
Ser ut som en sparvhök. Fin bild!
Hej! Ibland är det svårt att skilja mellan en Duvhök eller en Sparvhök, speciellt när man inte ser den själv och kanske har något att jämföra storleken med.. En Sparvhökshona är inte så väldigt mycket mindre än en Duvhökshane.. Men eftersom du skriver att det var en 'stor fågel' så säger jag att det nog var en Duvhök! Det är en 'bastant' rovfågel, det intrycket får jag aldrig av en Sparvhök.. Och den är tvärrandig på bröstet, då är det en 'vuxen' fågel, ungfåglar har droppformade prickar på bröstet. Duvhökar ses allmänt här runt och i Stockholm. Jag ser nog minst tio Duvhökar på en Sparvhök här..
Hälsn!
Ingemar Svensson 2016-04-08 17:00
Tur att det finns sådana som Jan och Sten som kan det här. Jag böjer mig direkt för deras kunskap!
Jag ställer mig i Jans kö så länge. Nu blev jag lite förvirra med så många bud. Kan hålla med om att det kan vara svårt att se skilnaden. Upplevs den stor så är det nog ändå duvhök. Sparvhökshonan upplever jag som mycket smäckrare och mer brunaktig. Det som får mig att fundera lite är färgen på ögonen. I fält hade jag nog inte tvekat.
Sten
Det värkar luta åt att det är en duvhök alltså. Tack för svar!
/Göran
Lite sent ute men det är en Duvhök. Väldigt troligt en gammal hane.