I Huvudet på en Dalmas björkar och annat....

Dalabataljonens KFÖ 2017

Sju dagar i fält med Dalarnas stolthet den 17 e Dalabataljonen. Jag blir lika imponerad varje gång jag är med dessa män och kvinnor som samlas under några dagar varje år för att träna och utbilda sig. Bataljonen  ligger i framkant när det gäller personal och än så länge den enda hv-Bataljon utrustad med en GRK-pluton. Jag följde ett kompani under 3 dagar och fotade deras framfart . Bilderna jag tar får ej planeras utan det måste skildra verkligheten som den är vilket ställer en hel del krav på fotografen att lära sig se ett bildtillfälle. Här kommer några bilder från mina dagar.

Peter Engman

Postat 2017-05-24 22:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Naturens själ

Vandringar in i en natur som håller på att skruda om från en blek till en färgprakt och lukten av skogen byts från en instängd lukt till en mer behaglig doft av nytt liv. Jag fyller mig själv med livslust och mitt ansträngda ansikte får en mer avslappnad profil. Fåglarna spelar upp en vårserenad och mitt i allt detta vandrar man med lätta steg och ögon som sprudlar av glädje.

Naturens egna dubbelexponering fångar upp mig längs ån och för en stund försvinner jag in i mitt bildskapande. En stund av stillhet där allt ljud runt om en försvinner och man fokuserar på vad själen sett. 

Livets rötter i all sin enkelhet och dessa rötter håller fast i det liv som ska gro och hålla dess färd fram i livet på en stadig grund. Reflekterar en stund över dessa rötter och hur dom ringlar sig fram över den karga marken .

Speglingar och himmel som förkunnar att vädrets makter är i någon form av oro. Sätter mig ned och bara njuter av den serenad småfåglarna bjuder på .

Ett svanpar kommer sakta glidande förbi där jag sitter och jag törs knappt andas för att inte skrämma dom utan tar mina bilder på dessa sångsvanar . Jag tar mig försiktigt bort från ån och fortsätter min färd mot det jag nyss lämnade men med lätta steg och ett sinne som sprudlar av glädje

peter

Postat 2017-05-13 12:13 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vårens första kväll

Tyst så tyst ute vid den lilla tjärnen , sätter mig ned vid strandkanten och låter vardagens bekymmer rinna av mitt fulla sinne och en djup suck hördes tydligt komma från mig. Andas in tystnaden och glada fågelkvitter från skogen stämde upp en serenad i sena kvällstimman. Vattnet på den mörka tjärnen låg spegelblank och solen på väg ned bakom Norrberget. känner mig så glad och lycklig över denna stund att få släppa vardagens bekymmer och bara få vara i stillhet.

Leende och fingret på avtryckaren förevigar jag dessa vackra svanar som förgyller den lilla tjärnen. För en stund glömmer jag tid och rymd och fokuserar på deras färd över vattenytan. Häller upp en mugg kaffe och dricker den med välbehag och fortsätter att följa paret .

Glad över att tillslut funnit några häckande sångsvanar letar jag motiv och bakgrunder . Lägger mig ned när dom börjar närma mig och på några meters håll passerar dom och bryr sig inte ett dugg om mig och kamerans smattrande.

Solen börjar färga himlen röd när den dyker ned bakom Norrberget och jag hinner får några bilder till innan jag måste lämna svanarna och ta mig till bilen innan mörkret kommer. Vårens första kväll och med ett jätteleende beger jag mig hemåt .

Ovanför bilen på hygget står denne herre och kollar in mig och jag hinner ta några bilder innan vårt möte avslutas med ett språng in i skogen , skrattar högt och känner pulsen återgå till det normala igen.

peter

Postat 2017-05-02 18:07 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Transportflygplanet TP 84 Hercules

Idag var 17 e Dalabataljonen till Rommehed för utbildning på transportplan TP84. Besättningen höll i utbildningen och visade hur planet skulle lastas med militära fordon och soldater. Flygvapnet har under några veckor haft utbildning här på Romme för ny utbildade transportledare (transportledare är den som sköter lastning av flygplanet av Material och fordon,soldater, på varje plan finns två transportledare) Flygvapnet har 6 st TP 84 och samtliga stationerade på Såtenäs.

Här kommer lite fakta om planet:

Längd: 29,79

Spännvidd: 40,41

Tomvikt: 34 700 kg

Max Start vikt: 70 300 kg

Räckvidd: 3 600 km

Besättning: 6 man

Passagerare: 90 Personer 

Planet används som transport för försvarsmakten olika missioner bla Mali men används även som transport för civil sjukvårds transport när så skulle behövas.

En riktigt kul dag och någon gång i Maj så blir det stora elddopet och delar av Bataljonen ska lastas och transporteras till en plats lasta ut och lasta i igen för transport hem. Det ser jag fram i mot.

Peter

Postat 2017-04-24 17:01 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

När löven faller

En resa genom årstider, som börjar när allt det döda får ett liv och  det som varit dött får ett nytt liv av spirande grönska. Jag vandrar mellan dessa döda kala träd som i väntans tider på det liv som åter kommer med värmen. andas tungt och med något tunga steg passerar jag rader av dessa döda själar. Speglingar i gruvans vatten väcker upp en kuslig bild om tider som försvunnit och från tider dessa marker hade ett annat liv.

En naturlig exponering i all sin enkelhet och jag vandrar vidare sökandes nya mål med min resa. Långt i fjärran hör jag en trana ropade och förkunna att våren är på intågande och all denna död förra året lämnad efter sig ska så småningom bli jord för det nya som ska gry.

Jag vandrar i det frysta gräset och i min telefon så spelar kent Utan dina andetag , sätter mig ned i gräset och lyssnar på låten och låter tankarna flöda , en värme sprids inom mej och känner hur hjärtat slår allt högre inom mej. kämpar från att visa mig svag och innan tårar faller reser jag mig upp vandrar vidare i riket som är i väntans tider.

Vårens vemod gör mej ont och mitt i allt detta finner man ändå den frid och glädje som våren för med sig. Sjunger en visa om våren och för en stund kollar jag upp , men bara träden har hört mig sjunga och jag skrattar till. Stannar upp och tänder en av dessa cigaretter och under några minuter så samlar jag i hopp mig för att fortsätta denna resa bland dessa fallna löv.

När löven faller så börjar man en resa in i mörka tider och inom en så stänger själen av sig för att hålla en samlad under dessa bistra tider och när allt återvänder så finner man ljuset och själen sakterliga tända upp ett ljus inom en

Peter

Postat 2017-04-01 17:57 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 241 Nästa