Hädanefter betalar jag kontant för min del.....

Inte i min vildaste fantasi trodde jag att jag skulle få ett kreditavtal på 10 000 kronor bara för att jag beställde en prenumeration på tidningen Fotosidan. Härom dagen så beställde jag prenumerationen via Fotosidans web och klickade i att jag ville betala med faktura och en tillkommande avgift på 29 kronor. Inget konstigt med det tyckte jag. Fakturan skulle gå via företaget Klarna. Inte kollade jag upp vad för villkor som gällde för en simpel tidningsprenumeration.

Nu har jag läst informationen som kommit från Klarna och där står att jag har blivit beviljad ett kreditavtal på 10 000 kronor och som gäller på obestämd tid, med en effektiv ränta på 29.22 %. För att säga upp krediten så måste jag kontakta Klarna enligt kontaktuppgifterna.

Jag har inte bett om ett kreditavtal på 10 000 kronor bara för att jag beställde en prenumeration på en tidning för 369 kr. Nej !!! sånt här gillar inte jag att bli påtvingad något jag inte bett om. Tydligen så måste man hädanefter läsa noggrant vad som gäller innan man bokar en tidningsprenumeration vilket jag som sagt absolut inte hade kunnat ana innan.Har nu i efterhand skummat/läst villkoren och där står inte någonstans att jag får en kredit på 10 000 kronor.

Vill jag ha ett kreditavtal så vill jag själv ansöka om det. Jag kanske överreagerar på detta men jag vill faktiskt välja mina krediter själv om jag nu skulle vilja ha det. Har aldrig varit med om tidigare var jag än beställt på faktura att jag automatiskt fått en kredit på flera tusen. Det har bara varit en enkel faktura.

Inlagt 2014-07-26 10:05 | Läst 5872 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Skönt att man betalar med kort på direkten så slipper man detta trams... Det är bara att kontakta Klarna och be dem... :P
Svar från Tinaspicture 2014-07-26 21:37
Ja så blir det hädanefter för mig också. Ska ringa (om det går) och stoppa prenumerationen omedelbart för att få bort krediten.
klarna har fått flera anmälningar på sig pga detta och många företag har slutat använda deras tjänster pga det./Marie
Svar från Tinaspicture 2014-07-26 21:38
Hade ingen aning om det. Gillar det inte.
Klarna är rufflare. Tror dom ägs helt eller delvis av Nordea. Men det kostar dig nog ingenting att få krediten så länge du inte använder den. Jag har fått klarnafaktura och valde att betala direkt då kostade det inget. Däremot är räntan på krediten oförskämt hög, ha för mej att den ligger på 10-19% Men dom kanske har ändrat villkoren.
Svar från Tinaspicture 2014-07-26 21:39
Jag har förstått det nu. Trodde inte detta var sant när jag fått en tiotusenkronors kredit.
Va!? Nu måste jag kolla närmare vad det var för faktura jag fick hem från fotosidan. Jag har för mig att jag betalade direkt på nätet så jag borde inte ha fått nån faktura alls.
Svar från Tinaspicture 2014-07-26 21:40
Ja, gör det. Ska betala med kort hädanefter.
De flesta kreditupplysningsföretag och kreditbolag är rufflare. Om någon har fått tag i ditt personnummer och adress så kan de lätt handla persondatorer, telefoner och annat på kredit. Då tas en kreditupplysning på ditt personnummer. Ser det bra ut beviljas krediten snabbt och köpet beviljas.
Du får sedan ett snail mail med att någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har säkert redan bovarna hämtat ut de köpta prylarna eftersom de köper med SMS avisering av paketen. De hämtar ut dem med falska legitimationer.
Har du ett kreditutrymme redan godkänt för 10 000 kr hos Klarna för du inte ens en varning att någon tagit ut en kreditupplysning.

Så spärra så ingen kan ta ut kreditupplysningar på dig utan du personligen kontaktas. Tyvärr är detta ofta svårt att göra utan man redan blivit utsatt och du har en polisanmälan.
Över 100 000 svenskar kommer drabbas av denna typ av stöld av sin identitet och få en en hel del jobb med att spärra
stopp på kreditköp i deras namn i år. Polisen gör bara en anmälan och skriver ut en rapport och avskriver ärendet med automatik. De är oförmögna att hantera denna typ av ärenden. Detta sprider sig som en präriebrand.
Ansvariga myndigheter verkar också totalförlamade.
Kreditföretagen som är många bryr sig inte. De vill endast öka sin omsättning. Så du gör helt rätt i att protestera. Detta är en del av ett mycket större problem. Det är silikonmedel som gäller för att söka kredit och få den godkänd för att shop to you drop skall fungera. Det är däremot noll intresse för att skydda oss som konsumenter.
Det är tråkigt att Fotosidan använder en av de mer oseriösa företagen på den svenska marknaden fast de andra är inte mycket bättre. Idag är det mycket säkrare att använda kreditkort.
Svar från Tinaspicture 2014-07-26 21:41
Jäkla skit att man åkte dit på detta. Ska genast ringa och avboka min prenumeration och stoppa krediten. Tack för all din info.
Dålig stil av Fotosidan och Klarna!
Luras, luras man bara luras!
Ha de gott
Monica
Svar från Tinaspicture 2014-07-27 09:07
Jag tror att det vore en god gärning om Fotosidan ändrar till ett annat företag som sköter betalningarna.
Jag betalar alltid med Mastercard, då har du alltid mellan 1 o 2 månaders kredit , helt utan ränta. Må gott, LO
Svar från Tinaspicture 2014-07-27 09:08
Det kommer jag också att göra hädanefter. För att undvika att bli påtvingad en kredit.
Det vore ju på sin plats att Fotosidan själva också kommenterar detta samt med en ursäkt!
Tyvärr rättar dem sällan till felaktigheter utan tiger....

Hälsar
Monica
Jag känner inte igen det där med kreditavtal. Jag skall kolla det med Klarna.

Vi valde Klarna för ca 2,5 år sen och då fanns ingen generell kritik mot företaget. Under de senaste 12 månaderna så har media haft artiklar och kritiserat dem för sina avgifter om man är sen med betalning. Klarna har gjort åtgärder för att man inte skall missa den e-faktura man skickar (ffa genom att man sms:ar info om att betalning skall skickats via mail). Jag har handlar själv ofta på olika sajter som använder Klarna och jag har aldrig stött på att fakturan inte kommit. Däremot har jag flera gånger missat att betala i tid och få straffavgiften, vilket ju alltid känns väldigt irriterande.

Som handlare så är Klarna ett bra part för vi slipper krångel kring ej betalda köp (klarna köper fakturan direkt av oss). Det minimerar vår kreditrisk och inte minst bespar det oss en massa admin kring redovisning/bokföring.

Vi tar dock på allvar att Klarna börjar få ett rykte om sig som bluffare vilket eventuellt kan göra att man inte genomför ett köp hos oss. Det vill vi självklart inte skall hända.

Min rekommendation är att betala med kort (det sker ett steg senare än man är van vid men det går utmärkt), och tar man fakturan så se till att betala den direkt den kommer eftersom den har så kort betaltid. Jag skall kolla om vi kan få längre betaltid än 10 dagar men det tror jag inte kommer att gå.

Vi får också ta ett varv och kika på alternativ.
@Christina: är det denna textraden som du hänvisar till "Effektiv ränta vid ett köp om 10 000 kr, 29 kr i månatlig administrativ avgift, 19,9 % ränta (rörlig) och betalning över 12 månader är 29,22 %. Varje delbetalning blir då 955 kr per månad och din totalkostnad blir 11 458 kr."?

Det är lite otydligt kan jag tycka men den texten ligger under rubriken "Dela upp din betalning" och det ser ut så här komplett

==

Dela upp din betalning
Betala endast från 50 SEK. Då gör du automatiskt om din faktura till en delbetalning, där du:
- väljer själv hur många månader du vill betala
- samlar alla dina köp på en faktura
- betalar i slutet av månaden
Mer information hittar du på klarna.se/delbetala och i våra fullständiga villkor.

Effektiv ränta vid ett köp om 10 000 kr, 29 kr i månatlig administrativ avgift, 19,9 % ränta (rörlig) och betalning över 12 månader är 29,22 %. Varje delbetalning blir då 955 kr per månad och din totalkostnad blir 11 458 kr.

==

Tydligen är det en standardförfarande vid delbetalning/kredit, i stil med att om man köper en TV på Mediamarkt för 5.000 kr på avbetalning så får man automatiskt en kredit på ett högre belopp (för att kunna handla mer). Det är ju klassiskt säljknep och kanske i gråzonen för att locka folk till merköp. I detta fallet handlar det om man köper från fler Klarna-anslutna handlare och väljer att delbetala (inte om man betalar hela fakturan eller med kort).

Delbetalning är inte något vi valt skall finnas med på "våra" fakturor från Klarna. Helst skulle jag se att vi slipper det valet. Skall se om den möjligheten finns.
Svar från Tinaspicture 2014-08-06 20:23
Brevet börjar så här, Citat":
Tack för att du väljer att handla med Klarna.
När du handlade hos Fotosidan (White Balance AB) 2014-07-21 valde du att betala via faktura med förlängd betaltid, som betalas i slutet av augusti 2014. Du har därför beviljats kontokredit av oss. Du får här avtalet med villkoren för krediten. Du behöver inte göra något just nu. Din faktura skickas i mitten av augusti 2014.

Min anm: Kan man uppfatta denna text på annat sätt än att man helt plötsligt fått en kredit på 10 000 kronor som den fortsatta texten säger och siffror som du också skriver.

Under Villkor för köp nu, betala i augusti (mitt köpbelopp etc sen står det under denna, Citat" Du kan välja att betala i den egen takt (Enligt de allmänna villkoren för Klarna Konto- betala i din egen takt här under)

Texten pekar på kreditavtalet. Texten som sådan är formulerad så att man helt plötsligt fått en kredit på 10 000 kronor. I den pyttelilla texten nederst på pappret står ytterligare villkor.

Jag ringde dagen efter jag skrivit detta inlägg till Klarna och killen jag pratade med var inte förvånad över min reaktion. Det var många fler än jag som uppfattar texten så som jag gjorde. Nu bad jag om att omedelbart få betala min faktura direkt och gjorde så via min internetbank. Någon tidning har jag fortfarande inte fått i min brevlåda och jag hoppas att min betalning gått fram. Jag har inga kvitton nu på min betalning mer än det ocr nr, Men jag hoppas att betalningen kommit fram och ser fram mot en bra tidning :)

Jag kommer att helt klart aldrig att skaffa en prenumeration eller andra köp via Klarna hädanefter. Man kan göra fakturor utan text med kreditavtal och tillhörande kostnader som förvillar en köpare. En total onödig information

Jag har just nu inte tid att ringa till Fotosidan och kolla om min betalning gått fram via Klarna. Det får jag ta tag i nästa vecka. Tack David för att du kollar upp detta.
Svar från Tinaspicture 2014-08-06 20:32
Jag är inte förtjust i att bli pådyvlad ett kreditavtal som inte framgår av Fotosidans prenumeration erbjudande via Klarna betalning. Jag har varit in och läst villkoren ( i efterhand) där om Klarna och där står inte att man får en kredit på 10 000 kr när man tackar ja till att betala via faktura. Hade jag vetat det innan så har jag aldrig tagit en prenumeration på faktura. Jag betalar alltid via internetbank hos dom som har den funktionen när jag gör mina inköp via nätet. Finns det inte så avstår jag. Drar mig för att använda kort på sajter om jag inte känner till betalningsföretaget.
David Elmfeldt 2014-08-11 10:44
Bara så jag förstår, men jag tolkar det som om du valda att "delbetala" din faktura? Stämmer det? Så jag vet vilket spår du valde?

Jag har bara kollat om man väljer Kort och att betala sin Faktura inom 10 dgr.
David Elmfeldt 2014-08-11 10:48
Jag har också läst och kollat och som jag svarade ovan så får du _bara_ kredit om 10.000 om du _delbetalar_ din faktura. Betalar du med Kort eller hela Fakturan inom 10 dgr så får du ingen kredit.

Däremot kan man uppfatta brevets text som att man alltid får kredit om 10.000.
David Elmfeldt 2014-08-11 10:53
Jag har dubbelkollat din prenumeration och den ligger aktiv hos oss t.o.m 4/2015. Din faktura om 369 kr hos Klarna är dock inte betald. Vill du ta ut den så loggar du in på https://klarna.com/sv

Jag ser att din mailadress ger studsar så du bör kolla upp din @hotmail-adress så den är korrekt angiven. Annars riskerar du att missa mailen från oss (och andra som tex Klarna).