Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Det blev en bild, sedan åkte jag ut

Tempo-varuhuset i Uppsala ska få ny fasadbeklädnad. Den gamla, som av många liknas vid tårtpapper, håller på att rivas och ska ersättas av en fasad i glas. "Tårtpappersfasaden" har länge varit en het potatis i Uppsala och befolkningen är uppdelad i två läger. De som gillar och de som inte gillar. Sedan finns det naturligtvis grader däremellan. Jag misstänker att den heta potatisen fortsätter att vara het även efter det att den nya glasfasaden kommit på plats.

Jag släntrade förbi Tempo häromdagen och upptäcket en glipa i stängslet som omgärdar arbetsplatsen. Naturligtvis kunde jag inte motstå den inbjudan utan klev in några steg, lyfte min Yashica Mat 124, tog en bild – och sedan åkte jag ut. Av mannen som talar i telefon. "Här är förbjudet att fotografera", fick jag veta. Utanför stängslet gick det däremot bra. Han menade säkert att det var förbjudet att vistas innanför stängslet p g a olycksrisken. Naturligtvis protesterade jag inte utan gick skyndsamt därifrån. 

Jag har ibland upplevt att folk reagerar när jag fotograferar ett pågående bygge. I Knivsta, där jag bor, har jag dokumenterat, och fortsätter att dokumentera, vad som pågår i Knivsta centrum. Där det tidigare fanns ett sågverk, med tillhörande brädgård och timmerupplägg, byggs nu bostäder, butiker och skolor. Allt i en rasande fart. En dag kom en representant för en byggfirma fram till mig och frågade varför jag fotograferade firmans byggnadsarbetare. Nu gjorde jag ju inte det specifikt utan dokumenterade hela bygget, och då kom naturligtvis en och annan byggnadsarbetare med. Jag förklarade mitt syfte och han fick även mitt visitkort. Med det lugnade han sig och gick in till sitt kontor. 

Den här "känsligheten" för fotografer har jag inte upplevt förr om åren. Kan det bero på att det i dag är väldigt mycket utländsk arbetskraft på byggena? Jag vet inte orsaken utan spekulerar bara. Jag har naturligtvis inget emot att vi erbjuder utländsk arbetskraft att arbeta i byggbranschen. Inom EU råder ju öppen arbetsmarknad. Om allt är i sin ordning finns väl ingen anledning att oroa sig för en och annan fotograf som vill dokumentera förändringarna i staden där de bor.

En stilla undran bara.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2014-04-16 15:09 | Läst 2598 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag har fotograferat det där bygget ganska mycket, och då är det ingen som haft några synpunkter.
Svar från pic-tor 2014-04-17 09:38
Du är stor och stark Anders så ingen vågar opponera sig :).
Det kanske är oron att hamna på internet någonstans, "avslöjas" eller "anklagas" för något (oavsett om det finns något att avslöja/anklagas för eller ej) som gör att folk inte gillar att bli fotograferade hursomhelst.
Svar från pic-tor 2014-04-17 09:39
Det ligger mycket i vad du skriver Camilla. Vi finns överallt i dessa tider.
Vilken tur att du dokumenterat Knivsta för jag har ju sent om sider insett att det borde jag verkligen ha gjort.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2014-04-17 09:43
Hej Lena. Jag fotograferar inte systematiskt utan det blir lite då och då. Dessutom är jag ju numer ledig om dagarna så jag har gott om tid. Det händer så mycket i Knivsta just nu, och jag tycker det är både roligt och intressant att kolla vad som sker, och oftast har jag då kameran med mig. Ny flyttar jag om några veckor så du får gärna ta över stafettpinnen Lena :).
Inte nog med att du har en Yashica Mat, du fotar med den också, jag får skärpa mig ser jag....Fint dessutom! :-)) / Björn T
Svar från pic-tor 2014-04-17 09:36
Tack så mycket Björn. Det är klart att du ska använda din Yashica Mat. Nu står den ju bara i sitt skåp och trånar :).