Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Brutus glömde bort gråsparven

De som satt och väntade på att få se bilder på gråsparven, vid Brutus Östlings föreläsning i Säterdalen i söndags, fick vänta förgäves. Vad jag så här efteråt kan minnas fick vi inte se en enda, vare sig i med- eller motvind. Nu kan jag emellertid komplettera Brutus eminenta fågelbilder med en bild på, just det, en gråsparv.

Jag behövde inte inta magläge, inte heller behövde jag något 1 200-objektiv. Jag satt helt lugnt vid ett cafébord och fikade. En ostsmörgås och kaffe vid Café Lido i Gävle. Jag behövde inte sitta länge förrän gråsparvarna dök upp. Lite överraskad blev jag av deras oräddhet. De damp ned direkt på mitt bord och rensade det snabbt från brödsmulor. Sedan satte de sig en bit bort och väntade.

Åtelfotografering är ju populärt bland de som fotograferar örnar och andra rovfåglar så jag ville inte vara sämre utan lade ut en bit av min smörgås på bordet. Jag förinställde kameran men hann ändå inte med. Swisch så var både fågel och brödbit borta. En till bit av min smörgås lades ut, och den här gången lyckades jag fånga en som inte var lika kvick som den förra.

Nu hade jag en 28:a på kameran så bilden är rejält croppad. Då är 36 MP bra att ha.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2015-07-28 13:32 | Läst 2644 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Väldigt likt en gråsparv.
Svar från pic-tor 2015-07-28 13:59
Urban, jag är ingen fågelexpert och kan inte avgöra om du har rätt eller fel.
Det är en gråsparv med svart haklapp och grå hjässa. Lätt att förväxla med pilfink.
Må gott
/H-Å
Svar från pic-tor 2015-07-28 14:51
Tack Hans-Åke. Jag har kollat och visst är det en gråsparv. Ska redigera texten.
Roligt kåserande om fågelfotografering och dessutom är både pilfinkar och gråsparvar sorgligt bortglömda.
Fortsätt gärna och jag gissar, att några av Brutus tips kan vara bra att ha i bakhuvudet....
Med vänlig hälsning
Eva
Svar från pic-tor 2015-07-28 15:17
Tack Eva. Ja, våra "vardagsfåglar" glöms nog ofta bort i sammanhanget till förmån för mer exklusiva arter. Brutus kom med flera tips, men brödsmulor på ett cafébord nämnde han aldrig :).

Torbjörn
Jag fotograferar gärna vardagsfåglar och gillar att sitta vid kafébord med orädda småfåglar. Den här bilden är ju en fullträff. Skärpan är perfekt placerad.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2015-07-29 17:36
Tack så mycket Lena. Exotiska fågelbilder behöver ju inte nödvändigtvis vara bättre än bilder på vardagsfåglar. Så det blir nog fler vardagsfåglar för min del. Kajan är ju något av en favoritfågel för mig och jag ska försöka koncentrera mig på den framöver.