TOMMY ANDERSSON

MIN DAGBOK.

R.I.P Mr Dino

Igår kväll fick Mr Dino somna in efter en tids sjukdom och komma till hundhimlen.

Lika härligt som det är att skaffa en hund, lika hemskt är det när man måste ta farväl.

Nu var Dino inte vår hund men han var så mycket hos oss att han var en naturlig del av familjen och vi har många fina minnen tillsammans.

Denna bild är den sista jag har på Dino från dagarna efter midsommar när han var och hälsade på i värmen som hans lilla hjärta inte klarade av längre. Han tittar bort precis som att han visste att han snart skulle lämna oss... 

På senare tid så fick han en ny vän i Miss Csoki och de har haft glädje av varandra.

Idag regnar det tårar från hundänglarna och jag är säker på att det är obegränsat med kyckling i himlen för lillkillen Mr Dino.

Tack för allt min lilla vän, du kommer aldrig glömmas bort. "Brorsan" saknar dig också...

//TPostat 2016-07-02 09:50 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ännu en midsommar är förbi, för vissa är det livets första

Lille Julius var och hälsade på i midsommar till alla vårs glädje. Självklart var han uppklädd och skulle såklart ha en krans runt sitt huvud, även om det inte såg ut som han tyckte det var en bra idé.

Den kom på till slut :-)

Julius far är kock så det var bara att hålla sig ifrån köket och vänta på servering av tex ramslöksinlagd sill mm. Toppengott blev det!

Julius passade på att undersöka saker att leka med och det går att hitta en hel del spännande saker.

Vi hann också med en sväng till lekparken för att testa gungan där.

Det blir ganska intensivt med en liten så nu är lille Csoki helt slut och behöver ladda batterierna.

Over and out // TommyPostat 2016-06-26 18:36 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Carl Jonas Love Almqvist 150-års jubileum på Hagadagen

Idag firades traditionsenligt Hagadagen i Hagaparken i Solna. Arrangemanget anordnas av Haga- Brunnsvikens vänner och på programmet fanns allt från drakflygning till geocaching och mindfulness.

Jag valde att se på en sång- och musikföreställning som benämndes ”Almqvist och kärleken”, i Carl Jonas Love Almqvist namn. Men först lite musik utanför koppartältet med swingbandet Danko swinging pack.

Sedan följde ”Almqvist och kärleken” med Richard Forsgren, Maria Salomaa, Hanna Wåhlin och Olof Berg.

Scener ur CJL Almqvists Det går an, Tintomaras sång och Drottningens juvelsmycke. Idé och regi Gunnel Bergström. 

Efter denna lilla föreställning så valde jag att följa med på en guidad visning från Koppartälten genom parken till den kinesiska paviljongen. Historien handlar om Gustav III´s stora planer för Hagaparken inklusive det enorma slott han skulle anlägga men som aldrig blev av efter att han mördats av Anckarström på Operan 1792.

Jag kan en hel del om Hagaparken med det är kul att fylla på förrådet och jag lärde mig en hel del nya saker. Vi inleder vid den stora pelousen och ser ut över parken.

Vi rör oss bort mot det enorma stall som Gustav III hade tänkt anlägga i parken. Här finns inte mycket kvar mer än en grop, men tanken var alltså att stallet skulle vara lika stort som det stora slott som Gustav III planerade att bygga.

Uppe på berget så finns resterna av den brunn som skulle ta vatten från Brunnsviken och pumpa upp det med en ångmaskin och sedan få vattnet att flöda ner till hästarna i det stora stallet.

Brunnen och pumpen kom aldrig till användning konstaterar vi när vi går på den stig som en gång fraktade sprängsten från brunnen till andra byggen i parken.

Vi beger oss vidare i skogen på den klassiska stig där både Gustav III och Fredrik Magnus Piper vandrat i slutet av 1700-talet för att diskutera hur parken skulle anläggas. När stigen tar slut så kommer vi till det som vi idag kallar för Vasaslätten och dess café. Vad kanske inte folk tänker på är att de stora träd som står vid caféet är från 1700-talet och faktiskt omgärdade det gamla Haga. Här bodde Gustav III då han vistades på Haga innan Gustav III:s paviljong uppfördes.

Ganska exakt här stod den byggnad som kungen bodde i under den första perioden i Haga. Idag har man anlagt en väg ner till bryggan här, vilket vår guide inte tyckte var passande med tanke på platsens historiska vingslag.

Vi går vidare mot det kinesiska templet och stannar vid en plats jag själv aldrig tänkt på.

Här hade Piper tänkt anlägga en byggnad vid dessa tre träd som riktade sig norrut mot Gamla Haga och slottet. Träden är alltså från tiden men byggnaden blev aldrig av.

En sak jag lärde mig under dagens vandring var att i en engelsk park så ska man njuta av omgivningen och det betyder att man går i utkanten av parken - man passerar inte rakt fram den kortaste vägen. En park ska avnjutas och därför får stigarna gärna ta ut svängarna och ta lite tid. Ett exempel på det är vid kinesiska paviljongen där den gamla stigen idag har restaurerats upp på kullen som går i cirklar, istället för det genväg som lata människor har skapat i denna tid av effektivitet.

Väl uppe vid kinesiska paviljongen så slås man av det vackra arbetet från slutet av 1700-talet.

Även innertaket är vackert utsmyckat.

Jag fick även lära mig att de "tomma pelarna" faktiskt hade en funktion och det var att här stod stora kinesiska krukor med blommor. Piper tyckte att det skulle vara MYCKET blommor i parken, även om Gustav III inte riktigt höll med om det.

Vi avslutar med några väl valda ord från vår guide och går hem med lite mer kunskap i huvudet och jag ser fram emot nästa gång för kunskap kan man inte få för mycket av.

Over and out // TommyPostat 2016-06-12 22:08 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Street photo in Split

Egentligen har jag mer eller mindre lagt ner grenen "gatufoto" men ändå så fastnar det en massa för mig okända människor på bild ibland och då kan jag lika gärna dela med mig till den lilla skara som tycker sånt är kul.

I Split förra veckan så fanns några tillfällen att sitta och betrakta och fånga människor på bild eller så fångar man folk i steget.

I grenen gatufoto är det kul om det händer något överraskande, tex som att träffa på tomten mitt i sommaren? Den här mannen gick runt hela helgen i sin tomtedräkt så jag antar att han var något original i stan. Å snygga glasögon hade han :-)

Så finns det den lugnare delen av gatufoto som bara dokumenterar vardagen i staden och då passar den här frisören in tycker jag. Jag stack in kameran och tog en bild på en väldigt vardaglig händelse.

Även dessa två damer får symbolisera vardagen. De språkades vid väldigt länge vid grönsakerna på marknaden. Svartvit så man slipper distraheras av alla färger bland frukt och grönt och kan koncentrera sig på gummorna.

Så har vi avdelningen humor. Det såg lite kul ut när den här mannen kom med sina hundar i cykelkorgen, både fram och bak, samtidig som han pratade intensivt i telefon.

Eller kanske den här bilden där det är väldigt tydligt att man absolut inte får dyka.

Det är lite humor i den här bilden också, japaner som alltid i flock och här har fotografen bett damerna att sträcka upp benen samtidigt för en av tusentals bilder denna dag, varav 90% är selfies.

Jag avslutar med en stillsam bild en kväll i Split. Jag tycker det var så vackert där mannen gick med sin son på axeln i solnedgången, lika skalliga bägge två.

Vissa bilder är i färg och andra i svartvitt, beroende på när det passar bäst. Street photo är inte alltid svartvitt för mig.

Over and out // TommyPostat 2016-05-30 20:14 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Tack mamma.

Ha en fin mors dag, det är du värd.

Over and out // TommyPostat 2016-05-29 22:39 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 212 Nästa