Bilden i främsta rummet!

Om du har ett äpple...

...vill du dela det med mig?

Inlagt 2018-08-31 19:43 | Läst 3319 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Multiexponeringar verkar skoj Det går att göra också med min men är lite omständligt, det finns alldeles för många val hur bilderna ska lagras på varandra. Andra bilden, har du kört med zoomobj och på stativ eftersom du har flera olika storlekar?/ Björn T
Svar från Tovok 2018-09-01 21:40
På Pentaxen är det ganska enkelt, även om jag upptäckte bara för några dagar sedan att det gick att använda seriebildtagning i kombination också. Kul att använda ibland. Ja, jag har använt normalzoomen vid andra bilden, men också flyttat på armarna. Hursomhelst har jag inte använt stativ, som man säkert borde. Det gör jag nästan aldrig... ! :) /Tommy.
Bild 2 - en levande bild!
Svar från Tovok 2018-09-01 21:41
Tja, livet som växer, kanske? :) /Tommy.
Lysande bildidé.
Svar från Tovok 2018-09-01 21:41
Tack Thomas! :) /Tommy.
Transparent Blanche. Vi planterade vårt träd med denna sort för åtta år sen tror jag. Förra veckan plockade jag rent. Goda äpplen med kort hållbarhet så vi har delat med oss!

Anton Nilssons Våra Äpplesorter från 1986 är en för oss kär bok. Nu då jag kollade utgivningsåret hittade jag en annan historik - den är snart 20 år gammal och kommer väl att revideras vad det lider men visst svindlar perspektiven!

"Utvecklingshistorien har troligen gått till så här. Malussläktet utvecklades förmodligen redan för 10 – 20 miljoner år sedan i de södra och centrala delarna av Kina. Dessa träd hade små frukter ungefär som rönnbär. De små ätliga kärnorna spreds med fåglar över hela norra halvklotet och vår vildapel är en efterkommande till dessa tidiga sorter.

En liten grupp vildapel spred sig från centrala Kina genom ett bördigt landskap, nuvarande Gansuprovinsen. För 4,5 miljoner år sedan började Tien Shians bergskedja att höja sig, ungefär samtidigt som Himalaya bildades. Dessa bergskedjor uppstod genom en kollision mellan Indiens och Asiens bergsmassiv. Fåglar flög över bergen med frön från olika Malus-arter mot det som idag är Kazakhstan. Under tiden ändrades klimatet och Gobi och Taklimakanöknarna bredde ut sig över Gansu vilket ledde till att äpplena i Tien Shian blev isolerade och började utvecklas utan fortsatt kontakt med omvärlden.

För ungefär 7 miljoner år sedan kom hjortar, vildsvin och andra stora däggdjur till Ilidalen. Dessa växtätare festade på den vilda höstfrukten och valde då förstås de största och sötaste frukterna. Frön från dessa frukter spreds på så vis över hela dalen och frukterna blev med tiden ännu större och sötare. Gradvis ändrades de från fågelburna frukter till däggdjursspridda frukter med giftiga frön. Fröskalet blev glatt, hårt och tårformat för att oskadat kunna passera djurens tarmkanal.

Mycket senare, vid istidens slutskede för c:a 10 000 år sedan, började människor färdas genom området. De tog med sig de goda frukterna, och på så sätt kom så småningom de stora, söta äpplena, Malus domestica, till oss i västerlandet.
Svar från Tovok 2018-09-01 21:46
Tack Måns! Du är som ett levande uppslagsverk, du! Klok som en bok, som man brukar säga! :) Kul att läsa i alla fall. Transparent Blanche hade min farfar och farmor i sin trädgård. Jag minns att jag tyckte mycket om dem. Just äpplet på bilden var det en arbetskamrat som tagit med sig till jobbet. Det är ju så enormt mycket äpplen överallt just nu! Tack för din kommentar! :) /Tommy.