Det finns en fördel med Leica M

Ja, jag vet: inget autofocus. Men det finns en enormt stor fördel: formatet.

M9 är väldigt liten, och framför allt är objektiven små. Se här:

Gör det lite lättare att ha med sig - lite som en kompaktkamera! Ja, den går inte ner i jeansfickan, men som jag sagt ett otal gånger: jag har en väska mindre än de flesta kvinnors handväskor som rymmer: M9 + 15mm, 28mm och ett 75 millimetersobjektiv.

Och bildkvaliten? Ja.... Det här är ingen reklam för Leitz, bara ett inlägg. Och Leica är INTE prisvärd i meningen av funktionalitet eller kanske inte ens bildkvalitet.

Men som sagt: det är världens minsta fullformats digitala systemkamera (oavsett vad Sony säger - jag har mätt!) och funkar bäst med Leitz M-objektiv, bättre än någon annan kamera vad jag förstått. Tyvärr funkar Sony A7 inte så bra med Leicas vidvinklar, vilken digital fullformats/småbildskamera finns det då kvar som man kan sätta ett Leicaobjektiv på?

Objektivet i mitten har jag och är det bästa jag har. Jag är inte total Leicanörd, jag har en 5D med objektiv också, funkar bättre i många sammanhang...

/T

Inlagt 2016-09-26 20:14 | Läst 1053 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Nja...Leica M9 e tjockare än min M6:a! Och tyngre!
Och Leica M6 e tjockare än min M 4-2!
Men visst e den digitala M Leican spännande, bla för mässingen! ;)
/B
Svar från TomasKronberg 2016-09-27 08:03
Det är riktigt vad du säger, fast varken M4-2 eller M6 är digitala! ;-)
/T
Mina kompakta Voigtländervidvinklar som fungerar mycket bra tillsammans med min Leica M8 trivs inte så bra ihop med M9 eller M. Men de fungerar riktigt bra tillsammans med Sony A7s och A7r II. Bilderna från A7s påminner en hel del om Leica M9 med den stora skillnaden att den senare kameran är fullt användbar upp till 25 600 ASA!
/Mikael Good
Svar från TomasKronberg 2016-09-27 08:05
Det låter ju bra! Kanske de senare versionerna av Sony A7 fungerar bättre.
/T
Kom att tänka på en sak när jag läser din bloggrubrik, VANSINNESNIVÅ :)
Jag har en äldre tysk fototidning där man testar och jämför Leica M6 och Contax G1 med optik.
Optiken kallas i tidningen för "vansinneskvalitet"! :)
Å det e väl det som det handlar om,
en upplösning och även byggkvalitet som e mer än vad som behövs! ;)
/B
Svar från TomasKronberg 2016-09-28 18:56
Åtminstone gäller det kanske byggkvalitet, de gamla Leicakamerorna kunde man ju nästan använda till att slå in spik med. Skulle kanske inte pröva med de digitala varianterna. Det finns (skrönor?) om folk som tappat Leicakameror i gatan från andra våningen och som ändå inte gått sönder (jag tror inte detsamma gäller för objektiven som sitter på). Det fanns ju inte så mycket rörliga delar eller elektronik som kunde gå sönder i själva kameran - möjligen slutaren då.

/T
Avundsjukan kan vara svårtyglad ibland. :)