Sport och Naturbilder

Är Norrland ett museum, eller ett ställe man besöker på semestern?

Jag glömde att köpa mjölk idag, det blir en extra tur på 5 mil, man kanske klara sig utan mjölk några dagar.

Så fungerar det uppe i våra trakter, till en början fanns det en affär c:a 11 kilometer från min bostad , Innan fanns två affärer i byn samt en skola, nu är det borta och det blir längre och längre att åka.

Kyrkan i Kristineberg revs och folkets hus är tomt står och förfaller. jag undrar varför vi skall betala skatt när det inte finns något? Vacker utsikt, lugn och skönt! Ja men det kostar.

Jag bara skriver det som känns som vår verklighet ,men i övrigt finns en mogen trivsel, dessutom kan man leva ganska enkelt. Men man får inte glömma något när man åker för att handla. Tyvärr ligger det i ålderns dilemma att glömma, skriva upp ? Ja givetvis, men om man glömmer listan på köksbordet är det ju kört. Så är livet i Norrland

Inlagt 2016-09-28 09:39 | Läst 652 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vad gäller landsbygden, jag såg filmen, "Resten av Sverige" i går. "Vad händer med landsbygden?"
Tror det är hög tid att politikerna börjar fundera! Även om man bor i Stockholm!
En landsbygdsojämlikhet skapar inget bra på sikt!
/B
Svedje 2016-09-28 12:59
Alla inser nog att Sveriges relativa välstånd i världen till stor del har sin grund i våra naturresurser. Men makten och ägandet finns i storstäderna. Den här koloniala strukturen är svår att rucka på. Att Vattenfall vill säga upp 40 arbetare i Jokkmokk på grund av "bristande lönsamhet" samtidigt som man har råd att dela ut bonusar till sina chefer på 300 miljoner säger en del om hur det fungerar.

Politiska lösningar är förstås möjliga, men här blir det lätt polariseringar och när land ställs mot stad blir det staden som vinner eftersom väljarunderlaget avgör. Så länge 11 kilometer räls strax norr om Umeå upplevs som en krigsförklaring mot storstaden är hoppet om ett jämlikare Sverige ganska avlägset.
Svar från optimal 2016-09-28 14:47
Landsbygden lever tack vare Ideella föreningar och hjälpsamhet. Tack för din kommentar
Det är vemodigt att läsa ditt inlägg och någonstans undrar man över hur det kunde bli så här? Tänk om en del av alla miljarder i vinst som genererats ur skogen, malmen och vattenkraften (på senare tid också vindkraften) hade fått stanna i Norrlandslänen? Det hade med all säkerhet räckt till den service som vi alla i vårt land borde ha rätt till.
Svar från optimal 2016-09-28 14:48
Jag känner inte vemod längre det togs bort när grannen kom över och sa : här hjälps vi åt och plånboken får ligga kvar i lådan.
Svedje 2016-09-28 17:19
Goda grannar är guld värda!
Såg "Resten av Sverige" i går och ditt bloggilägg är en bekräftelse på det som de tog upp där.
Även om jag tyckte att de gjort programmet lite tråkigt stundom, så belyste det sådant som många lever ned och som jag tänkt då jag kommer till små byar och samhällen här i vårt land. Jämför sedan med andra länder och där ser det helt annorlunda ut.
Pengar finns till så mycket annat, men landsbygden töms på verksamhet och service.
Svar från optimal 2016-09-28 14:51
Man talar om att bevara Landsbygden, för vem till vad kommer det i framtiden finnas något man vill ha. Våra kalhyggen blir större och större fler och fler. Endast för att bättra på ägarnas Stockholms imperium.
Instämmer till 100% i din beskrivning av norrlands inland. Jag är bara en tillfällig gäst där uppe men slås redan av hur mycket människor fått offra, vatten, skog och gruvnäring. Det skapar jobb men inte mycket går tillbaks till invånarna. Avstånd får man inte vara rädd för. Det är många mil om något ska göras. Vad skulle Stockholmarna säg om dom fick åka till Gävle för att handla på IKEA. Även i Valbo har funnits många småaffärer men dom har slagits ut på grund av affärsjättarna.
Jag upplever dock att människorna klarar sig bra själva utan inblandning av kostymklädda herrar från Stockholm. Som du skriver: mogen trivsel och leva enkelt. Kanske det har med åldern att göra, är själv 66 och har inget behov att handla på mig onödiga saker och visst börjar man glömma. En sak är säker, när jag är däruppe är jag en annan människa, i en annan värld. Vandrat i Muddus, Sarri och fotat norna i Arvisjaur, fotat bombmurkla utanför Jokkmokk, lavskrikor,lappmesar. Brukar säga till mina barn att är jag försvunnen en dag kan ni leta runt Jokkmokk efter mig.
Det finns glädjande nog unga människor med sunda åsikter. Måste skicka med Katarina Östholms ledare, den är så jävla bra.
Sten

http://www.allehanda.se/kultur/katarina-ostholm-landsbygden-behover-inga-bidrag-det-ar-storstaderna-som-ar-problemet
Svedje 2016-09-28 13:34
Katarina Östholm är bra. Hon är dessutom konstruktiv i sin kritik: http://www.op.se/kultur/katarina-ostholm-har-ar-listan-som-kan-radda-landsbygden

Trevligt att nu nämner Muddus. Jag och frugan vandrade ut till Muddusfallen en magisk natt i maj nu i våras. Det var 20 grader varmt, åskan mullrade, göken gal och så gott som myggfritt. Samma dygn hann vi med en utflykt till Pakko där jag tog bilder av den gamla järnvägsbron där inlandsbanan passerar. Man hinner mycket när vårnatten är ljus.
Svar från optimal 2016-09-28 14:55
Tack ja jag har läst artikeln tidigare ,men en påminnelse var bra. Tyvärr tycker vi (några som försöker hitta fåglar att de är betydligt mindre av vissa sorter nu. Kan bero på att man i vår trakt Malå/Rökå tagit lite för mycket av gammal skog.
Vissa svars texter hamnade fel under fel svar men hoppas ni har överseende med det tack i alla fall att ni svarar