vattenspegel

Sport och Naturbilder

Hockey i Spanien

Jag ägnar mig åt Hockey i helgen Canaria mot Torrevieja 10-17 Stundtals raffel utan tacklingar vilket är förbjudet i sporten Torrevieja spelar i Spaniens högsta liga men ligger näst sist. Söker efter Svenska spelare eller spelare från skandinavien. Mål blev det ofta God Jul /bert

Postat 2007-12-24 11:40 | Läst 3968 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vi festar fortfarande i Spanien.

 

Fortfarande och fram till Nya Året är ett faktum kommer det att smälla. Det festas det handlas som om det skulle vara som i en Svensk stad. Därvidlag ser jag ingen skillnad. Däremot blir kontakterna mellan oss Svenskar här mer intensiv och spontana förslag om att träffas på ett nytt ställe,äta en bit mat diskutera umgås och känna att det verkligen är skönt att leva i den frihet vi själva skapat åt oss.

Ingen annan har valt åt oss ,vi har funnit att som vi nu lever fungerar vi bra och önskar bara att det kan fortsätta så. Ja det var en del filosofiska tankar inför Julen.

En god vän kom just hem ifrån Afrika där han arbeta. Han berättar vilken kulturkrock det kan vara att Först umgås och försöka göra sig förstådd och då menar han säkert inte bara språket ,utan också hur man tänker.Hur system är uppbygda runt överlevnad och vad som påverkar deras vardag, som dom säkert inte valt själva. Saker och ting sker inte med jämförbara tempon som vi i till exempel Sverige trór är den enda sanna möjligheten att överleva.

'Är inte jäckt och stress bara ett onödigt slöseri med energi? Kanske är det låga tempot i afrika svårt som norbo att klara av det är kanske ett mellanting då att bo och leva i spanien.

Min fotokurs är avslutad och Eleverna fick som slutprov fota ett motiv som dom själva valt montera detta och nu hänger det i Mas Amigos lokaler för att beskådas av övriga medlemmar. Jag är nöjd med resultatet och Nästa kurs startar första veckan i Feberuari. Det är roligt och mycket fotosnack blir det/bert 

Postat 2007-12-15 00:24 | Läst 2079 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Granen på plats i Spanien

 

Från Skåne kom den och vi tände den och barnen sjöng nästan som hemma trots 19 grader glögg smakade gott ändå Man behöver väl inte stå ute och frysa och dricka glögg. Spanjorer som var med gillar vår Svenska tradition.Nu skall jag äta Svenskt Julbord på Meson Malin/bert

 

Postat 2007-12-11 18:50 | Läst 2129 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dia del constitutcion.

I dagarna 3 kanske 4 har det firats här och gator och torg varit fulla med folk. Man firar självständigheten med fyrverkerier och fest. Spanien är duktiga på att fyra av smällare och eld i tid och otid. Varje tillfälle till fest måste saluteras. Gator är rena från hundar och katter som ligger och kurar under sängar och i mörka hålor. Dagen efter är hundmagar i olag och man får se upp så man inte halkar omkring i hundskit.

Ungefär 9% av de som lever i  Spanien är utlänningar det är ungefär 8 miljoner. Cirka 70% som invadrar stannar för gott i landet. Spanien har blivit det mesta multietniska landet inom EU. Bara Storbritanien tar emot mer immigranter.Immigrantkollektivet är en av de viktigaste ekonomiska motorerna för landet. Jag kom bara över uppgifterna i ett repotage och funderar samtidigt på skillnaden i mitt egna hemland och den avoghet och ibland aggrisivitet som många visar mot invadrare och folk som jobbar i Sverige.

Man upplever inte samma motstånd här, man lever i stor respekt för varandra oavsett vilken etnisk grupp man tillhör Många invandrare kommer från Maroco och får tillstånd att arbeta och försörja sig. Ja jag blir ibland påmind om hur vi hanterar våra invandrare i mitt hemland och skäms lite över det. Kanske beror det på att vi lider av en större närighet och att vi tror oss vara så självgoda. Man bör nog ägna en tanke åt våra medmänniskor ibland och den skall innehålla respekt för varandra/bert  

 

Postat 2007-12-10 01:41 | Läst 1970 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Utvisad igen Fotboll Torrevieja.

 

Sergio utvisad igen en hård spelare som ofta satsar på motståndarns ben. Dommaren såg det denna gång och för att  undika total urflippning och kallabalig på planen så valde dommaren att visa ut honom som så många gånger tidigare . Spelet blev lugnare och FCTorrevieja fick trots att Sergio var utvisad det första och enda målet.

Planen är för liten enl gängse mått och det är betongräcken runt planen en smal remsa grönt gräs för fotografer att vistas på. Snacka om hjälm här behöver man benskydd för att plötsligt kan man ligga ovanpå en spelare som kommer glidande och missat motståndaren träffade fotografen istället. Det är många missar på FC Torrevieja höga och låga sparkar utan kontroll men med full satsning resultatet kan i bland höras långt upp på läktaren när foten träffar annat än bollen.

Nu tror ni att det är en gärsgårdsserie jag talar om men icke så, de ligger ändå i "div 3 på Spanska" förklarar en annan gång. Men Spansk fotboll är annorlunda den är publikvänlig och i månnga fall vet man inte om det är Fotboll man tittar på det är inte alltid efter regelboken och publiken dömmer. Varje domslut av dommaren på plan protesteras högljutt och man äntrar över muren springer ut på plan och det tar ytterligare några minuter innan dommaren kan blåsa igång kampen igen.

Det är alltid sent  på kvällen och strålkastarna ger ett dåligt ljus så här gäller högsta Iso och fokusera det blir inga bra bilder på slutet tyvärr, för det är då det är mest spännande. Att skifta siffrorna på den manuella tavlan för antalet mål och vilka siffror det skall vara kan ta en hel match och det händer att det blir tvärt om för den som sköter detta jobb står bakom tavlan och har svårt att se den framifrån. Förra matchen vann FC hemma men på tavlan stod 0 -  1

Jag har tänkt på vilken skillnnad jag upplever här. När jag till exempel står nere på studenternas i Uppsala och väntar på att något skall hända i matchen. Sirius spelar ju bra och det är 6 000 på läktarna någon hejar klack hojtar ibland. Här är det fullt ös på bubliken så fort någon rör bollen. Det är inga vackra ord på spanska som meddelas det är en mycket och inspirerande stämmning. Det finns en öppen bar i västra hörnet vi har inga hulliganer vi har bara en härlig stämmning 2000 på läktarna och jag/bert

 

Postat 2007-12-08 11:05 | Läst 2459 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa