Sport och Naturbilder

Vågar man lägga upp bilder här?

Det förekommer många kritiska synpunkter på, men väldigt lite information om hur man istället kan göra för att åstadkomma bättre fotografi. Ibland ser jag att bloggarna handlar mer om sin egna förträfflighet och därigenom åstadkommer  onödig kritisk tråkig inställning till fotografin. Fotosidan bör vara en positiv läsning och möjligen en hjälp till att skapa bättre bilder. Många har blivit sågade för att bilderna inte passar kritikern. Men borde vara en saklig diskussion om hur man åstadkommer bilden. Jag kan uppleva att många tvekar  för att lägga upp bilder.

Inlagt 2015-03-04 16:15 | Läst 1676 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bloggen är egentligen inte tänkt för bildkritik – för det ändamålet finns ju bildkritikpoolerna och olika intressegrupper.

Jag tycker också att det är värt att påpeka att bildkritik inte alltid handlar om vad som kan göras annorlunda. Kritiken kan också bestå av återkoppling om hur andra uppleverbilden, vad man känner och hur man associerar när man ser bilden.

Om jag ska säga något om dina bilder så är det två intressanta actionbilder. Jag saknar dock lite sting i färgbilden. Den översta har låg kontrast, troligen för att du ljusat upp skoggorna. Prova att låta skuggorna vara mörka så att bilden inte blir så grå.
Svar från optimal 2015-03-04 16:55
Ja det var väl vad jag efterlyser trots att bloggen inte är det forum man lägger kritiken ,men vi vill alla veta och förstå Vad som kan vara till hjälp Tack för din kommentar
Personligen ser jag gärna återkoppling även i bloggarna. Att få kritik på en enstaka bild är visserligen värdefullt, men blir i längden enahanda. Att ta en bra bild kan alla idag. Konsten är att utveckla ett relevant bildspråk och att återskapa händelser med personlig känsla flera gånger.

Detta kan dock vara utmanande och självklart lite pirrigt.

Gällande dina kanotbilder så är de tuffa actionbilder och har enligt mitt tycke en frisk känsla av liv och rörelse.

I den övre bilden gillar jag att skärpan sitter på hjälmen, att kanotisten blundar kan du inte beskyllas för. Det enda jag stör mig lite på är det mörka hörnet som "stjäl" mitt öga gång efter annan. Gillar dock bilden och tycker att den är bra.

Gällande den nedre bilden är jag enig med Magnus att den känns lite väl platt. Testa att öka kontrasten och dra på ordentligt. Bilden är dock mycket bra komponerad och jag gillar den att du vågat klippa både kanot och paddel.

Tack för intressanta tankegångar och spännande bilder!
Svar från optimal 2015-03-04 17:00
Det är just det att våga som är fotografens dilemma,man vågar inte alltid Dra på som du uttrycker det ,men om man då får den hjälpen som du nu presenterar kommer vi att få en mer aktiv och bättre fotoblogg Tack för att du delar med deg. Jag talade med Åke Sandström någon gång just med att våga och han ansåg att det skulle bli bättre om vi såg och vågade ta ut svängarna lite Som till exempel Lena Pesula med ett aktivt och intressant fotografi // Bert
Den översta bilden håller jag inte med Magnus. Tycker den har konstrast och färg nogDet finns ett stråk av konstigt grått från ansiktet och till vänster. Ser ut som om man på ett felaktigt sätt försökt släcka ner en högdager.
Kanske helt fel men visas som när man drar för långt där det saknas detaljer. I den andra bilden saknar jag som de andra kontrasten. Bilden är lite menlös.
Så nu fick du den kritik du inte ville ha. Vi bjuder på det.
Så visst kan man visa bilder på fotosidan och man kan få kreativ kritik.
Svar från optimal 2015-03-04 17:33
Jag fick den kritik jag ville ha för att den är konstruktiv och dessutom förstår jag den, det är ett annat problem att man talar ibland över våra huvuden dvs Man förstår inte vad som menas och då tar man illa vid sig, kanske inte direkt av kritiken utan av det faktum att man inte förstår Jag hoppas att du förstår det Tack för att du tog till dig och Jag är nöjd Bert
Bert det vi successivt har diskuterat detta många gånger. Jag håller med Magnus - bloggen är inte nödvändigtvis där du får en konstruktiv och lärorik kritik, vägledning eller kommentar. Bloggen är nu den plats där många sätta bilder ind - på bekostnad av album och kritikgrupper. En blogg är väl egentligen mer som en dagbok, där texten kan kompletteras med bilder eller vice versa?
Med vänliga hälsningar, Erik / DK
PS: Bara komma med flera bilder.
Svar från optimal 2015-03-04 17:39
Tack Men det är ju här man ofta kritiserar!? Så det är ju då bara frågan om vad som gäller när folk blir ledsna över att någon kritiserat bilder? Jag tror att man talar om bilder för att man är intresserad av bilder, då händer det att man inte har samma åsikt vilket leder till diskussioner som ibland blir fel. Ha det bra Ja jag lägger in bilder och är inte heller så känslig en del bilder är inte bra som jag lägger upp och det vet jag// bert
Det beror förstås på kritiken. Tror att det är bra att man även i bloggarna hjälper folk att utvecklas, men att man gör det på ett vänligt sätt. Inte bara såga vid fotknölarna och strunta i resten, för det kan ju få vem som helst att tappa lusten.
Jag är en sån som har jättesvårt att ge kritik, jag vill bara ösa beröm över alla, för jag vet att det också utvecklar en! Alla är vi olika! =)

Jag själv fick idag hjälp med att förstå att min bild var för mörk, och det var jättebra att jag fick reda på det, annars hade jag ju fortfarande suttit och tänkt att den var bra. Med rätt kritik utvecklas man positivt, tror du inte det?
Ha en finfin dag!
Svar från optimal 2015-03-04 19:20
Tack för att du kommenterade jag tror att det utvecklar med konstruktiv kritik även i blogg// bert
Jag tycker det är skönt att läsa vad Magnus skriver, tänker som han om bloggarna. SYFTET med bloggen är inte bildkritik, syftet är ju rimligen att få berätta ngt, oavsett om det gäller ett besök av barnbarn eller en häftig naturupplevelse eller framföra en åsikt, illustrerat med bilder. Det är liksom innehållet i hela bloggen - text + bild - som ska ge budskapet. Vill jag bara ha bildkritik lägger jag in bilden eller bilderna där, i bildkritik alltså.

Sen vill jag gärna säga att jag tycker om både att få och ge bildkritik OCKSÅ. Tycker alltså det är inte bara är ok utan bra att det finns en hel del bildkritik i kommentarerna, bara kommentatorn inte glömmer bort att ge lite feed-back på bloggen as such.
Hälsningar/ Björn T
Svar från optimal 2015-03-04 19:22
Tack Man gillar ju när någon säger ...Bra bild.. man får gärna tillägga att lite för mörk eller ljus kanske borde du osv //bert
Jag förstår inte de här smala åsiktskorridorerna där man nödvändigtvis ska välja sida, antingen- eller. För mig är bloggarna precis det som Björn och andra säger; en berättelse i ord och med bild.Man vill till exempel berätta något, och illustrerar det med en bild, ibland vill man visa en bild och skriver/ något om den. Men bild och berättelse hör ihop i en fotoblogg. Jag tycker att man gott kan yttra sig över bilderna också, men inte behöver göra det. För ren bildkritik finns ju speciella pooler på Fotosidan.se.

Dina bilder har vad jag förstår inte något samband med texten du skrev. Och då förstår jag inte syftet med att visa dem här i bloggen, särskilt inte som det inte klart framgår att du vill ha explicit bildkritik.
Erik Madsen 2015-03-04 22:05
Precis Göran.
// Erik / DK
Svar från optimal 2015-03-04 22:41
Tack för din kommentar det var precis det jag menade Jag önskade en kommentar på bilderna men också ett svar på varför man i flera blogginlägg sågar medlemmar för de bilder man lägger upp Det händer och har hänt Den smala korridor du talar om känner jag inte att det förekommer, här snackar man ju om allt och lägger också bilder om allt.
Det finns även ett forum för Bildjournalistik där bild och text hör ihop på något sätt.
Så frågan denna gång var inte att text och bild skulle höra ihop Vilket jag anser inte vara nödvändigt i denna blogg.
gorred 2015-03-04 23:16
Av min kommentar framgår förhoppningsvis att jag tycker det är helt fel att såga bilder som visas i en blogg. Jag tycker att sågande av bilder - som har hänt här på bloggsidan, håller med - är fullständigt onödigt och kontraproduktivt. Det är totalt fel, i vilket sammanhang det än är. Ska man kritisera bilder, och särskilt bilder i en blogg, ska man försöka vara konstruktiv.

Sen beror det på varför man vill kritisera. Om det är för att man själv vill visa sig duktig, eller om man verkligen har ett brinnande intresse för att hjälpa till. Det finns sannolikt många dubiösa anledningar.

Igen, bloggarna är inte primärt ett forum för bildkritik.