Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Tog en tur med bilen

Inget konstigt med det. Brukar inte ta någon tur varje dag eller knappt ens någon i veckan. (Inte ens om jag hinner.) Tar ju promenader istället. (Om jag hinner). Ibland måste man dock ta en tur. Om inte annat för att byta däck. Tog med kameran den här gången.

Jordflykten är påtaglig i hemtrakterna. Flygsand är det nog egentligen och då skulle man tycka att det skulle bli ljusa moln som nordanvinden drar upp på de torra nysådda fälten, alltså mycket kvarts, det vill säga kisel, men det är bruna moln. Nu är det nog inte hälsosamt att andas in det här stoftet även om det inte är ren kvarts. Liknar lössjord, som ibland blåser in över Alperna från Afrika och blir påtagligt synligt på vintern. Och lössjorden består av mycket kvarts.

Det här är ingen extrem klimathändelse, men en tydlig effekt av landhöjning och mänskligt bruk av mark. Fördjupar mig inte mera i det.

I början på 1800-talet började man plantera växter och träd på sandmoarna och sanddynerna. Man fick ekonomiskt  bidrag för att plantera tall, bergtall, bland annat. Här och var finns det dungar av tall kvar. På dynerna är det mest strandråg. I lä, bakom stenmurar, ligger det som blåst iväg. Ingen kyrka har behövts stänga än på grund  av sandflykten och ingen fyr heller. Och det lär det inte bli aktuellt, för sådan omfattning som på norra Jylland är det inte. Har en fotoklubbskamrat som för några år sedan undrade om jag behövde bilder på den ”tillsandede kirken”. Han hade flera diamagasin med det motivet efter en utflykt till Skagen på åttiotalet.

Förresten. Det verkar som om Svenska kyrkan gör en omfattande strukturrationalisering OCH elektrifiering. Prästbostaden verkar bli mindre och mindre. 

PS Undrar ni om Fotografi Falkenberg är inställt i år? Då kan jag svara att det är det. Såg att folk i Stockholm demonstrerat mot Coronarestriktionerna. Det är ju sådana som gör att pandemin aldrig tar slut. DS

/MA

Inlagt 2021-05-03 18:47 | Läst 2302 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Gillar bilderna. Fin liten betraktelse. Och ja - jag upphör aldrig, numera, att förvånas över grad av dumhet man stöter på i olika sammanhang.
//GöranR
Svar från Mats Axelsson 2021-05-04 09:11
Tack! Ja det är märkligt hur olika tillvaron uppfattas. Finns paralleller till vädret. En kall vår verkar det vara, men normal säger statistiken om man tittar bakåt på kort sikt. Varmare på lång sikt.
/MA
Bra bilder!
"Dum i huvve'" är numera benämnt som faktaresistent.

Förstår att Fotografi Falkenberg ställs in år. Det är som det är i år. Ett klokt beslut. Förhoppningsvis blir det av nästa år iställlet. Det är två härliga fotodagar. Jag och min fru brukar köra upp från Halmstad.

Hälsingar Jörgen
Svar från Mats Axelsson 2021-05-04 23:39
Tack! Ja det är bara att hoppas på det bästa till nästa år!
/MA