Betraktelser från livets stig

Backen

Backen är namnet på torpet jag bosatt mig i och det är ett passande namn då torpet ligger där stigningen på bergssidan är som brantast. Det är något jag märker av vid gräsklippning och trimning för inte många kvadratmeter av den 3 000 stora tomten är plan yta. Kan säga att styrketräning behöver jag inte betala för utan det kom med köpet!

Området som torpet ligger i är kulturskyddad mark pga lämningarna av den gruvdrift som bedrevs här från Medeltiden tills dess att den sista gruvan lades ned på 1970-talet. Så det finns gott om gamla gruvhål och byggnader från byns storhetstid. Då bodde det ca 3 000 personer i byn, idag knappt 300. Byggnaderna ovan är det gamla sädesmagasinet, samt den nedre gruvlaven.

Var man än rör sig i trakten finner man lämningar av boställen och det är ett myller av gamla vägar. Många igenväxta, men en del hålls öppna av frivilliga krafter.

Familjen har också utökats när flyttlasset gick till landet. En ny följeslagare vid namn Abbe, som jag övertagit från min äldsta dotter. Han är en trevägskorsning på 5 år och mycket snäll och lydig. Återigen njuter jag av turerna i naturen i hundsällskap!

På ett torp måste det finnas katt som håller efter möss och sork, så det blev två omplaceringskatter som fick ett nytt hem i Backen. Vana utekatter och goda jägare! Abbe och katterna tycker mycket om varandra, så detta med hund och katt stämmer tur nog inte här i huset.

Lite om min närmiljö!

Ha en god dag därute!

Inlagt 2014-08-08 10:18 | Läst 1884 ggr. | Permalink
Vilket underbart ställe du bor på!
Det var roligt att se, och det är flera här på FS som har visat bilder från sitt närområde!
Kul! =)
Ha det så bra!
Svar från yka 2014-08-09 09:04
Tyckte det var på tiden att visa det jag återkommit till i många av mina inlägg! Ha en bra dag!
Nog hade jag skapat en bild av det torp du beskrivit men OJ va snyggt det var. Det torpet är många avundsjuk på och vilken omgiving. Dina djur ser verkligen ut att trivas. Den platsen behöver man inte åka ifrån för att leta motiv. Det måste vara det bästa beslut du tagit att flytta tillbaks.
Sten
Svar från yka 2014-08-09 09:05
Javisst är det fint och jag ångrar verkligen inte mitt beslut! Djuren trivs och det mest fantastiska är att de trivs med varandra. Ha det gott!
Härligt ställe o djur ni har!
Svar från yka 2014-08-09 09:07
Känner mig priviligerad mest varje dag! Ha en fin dag!
Vilket underbart ställe att bo på! Blir riktigt avundsjuk på det lugn som måste råda hos dig.
Hälsningar Katarina
Svar från yka 2014-08-09 09:13
Här är det lugnt! Hade besök från Huvudstaden och efter några minuter på gårdsplanen kom kommentaren, men vad tyst det är och det är det. Behöver tystnaden och lugnet för balans i min tillvaro! Gick in i den berömda väggen för ett tiotal år sedan och efter det orkar jag inte med för mycket ljud och intryck och här är det mest fågelkvitter som hörs. Ha en fin dag!
Oj, vad vackert det var. Vilken spännande miljö.
Påminner mycket om ett ställe min morbror hade i Storå utanför Lindesberg.
Tyvärr sålt nu pga. åldersskäl.
ing-marie
Svar från yka 2014-08-09 09:17
Backen är väl ett typiskt svenskt torp, förutom den tillbyggda glasverandan! Det är spännande omgivningar både vad gäller natur och kultur! Vet inte var Storå ligger, men har åkt sträckan Lindesberg-Kopparberg ett antal gånger och fascinerats av den mycket vackra miljön i de trakterna. Ha en riktigt fin dag!