Med mina ögon sett

Betraktelser från livets stig

Så äntligen fick Skomakaren semester!

Ha det skönt i försommartiden!

Postat 2020-05-22 07:26 | Läst 1080 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

"Life goes on"

Det är lite upp och ned i dessa dagar när det känns som hela samhället ställts på sparlåga. Även våren har så smått bromsat in, minusgrader, snöfall och hagel i mitten av maj. Läste att det är tufft för fågellivet, speciellt för mesar och trastar. Det är inget jag ser när jag rör mig i natur och trädgård, men man har vägt fåglar och sett att de väger mycket mindre denna vår. Så det är bara att hoppas att värmen kommer snart, nu när många ungar föds i vår natur. Idag stötte jag på två familjer med kanadagäss med ett gäng småttingar i följe.

På tomten har jag inte sett några ungar än, men det är full fart i holkarna och fågelsången är näst intill bedövande när jag kliver ut genom dörren på morgnarna. Något speciellt i år är att jag verkar få ett häckande tornfalkspar i trädgården. Vågar inte vara säker än, men de har varit här i tre dagar i ett gammalt skatbo. Hoppas, hoppas!

Även om jag håller mig på avstånd vågar jag inte störa med kameran riktad mot dem, är rädd att skrämma bort dem. Tog några bilder första dagen sedan har jag bara kikat efter om de är kvar.

Ibland stöter man på saker som sätter fantasin i rörelse! Mitt ute i ingenstans såg jag den här gamla cykeln lutad mot ett träd. Den har stått där länge av utseendet att döma. Vem har lämnat den där och varför?

Sköt om er!

Postat 2020-05-18 17:26 | Läst 815 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Porsen blommar

Nu blommar Porsen och solstrålarna färgar våtmarkerna gyllene.

Till det här våtområdet tar jag mig genom ett av de få skogsområden där jag kan vandra på fina upptrampade stigar. Med åldern uppskattas stigar mer och mer, så synd att de försvinner tillsammans med skogarna.

I några områden blommar harsyran! Det är inte ofta man äter upp sina fotoobjekt, men gällande denna är det svårt att låta bli.

Våren har bromsat upp, både regn och snö och temperatur på -5 tidiga morgnar. Hellre det än en explosionsartad vår då allt magiskt är över på några veckor. Det verkar inte påverka djurlivet! Flugsnapparen har skaffat sig fru nummer två i en närliggande holk. Först trodde jag att paret flyttat och gett upp häckningen, men det visade sig att honan var kvar medan hanen hade fullt upp vid en annan holk. Nu rör han sig mellan båda!

Kräldjuren verkar inte heller lida! Det är en hel del Paddor som rör sig i trädgården och när jag gräver får jag vara extra försiktig. Det har hänt flertal gånger att jag stött på paddor som ligger nedgrävda.

Mer snö i natt så jag avslutar med en solig bild! Gulsipporna som blommar nu!

Sköt om er!

Postat 2020-05-12 08:14 | Läst 1024 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Motjärnarna

Motjärnarna ligger en bit norr om byn. De har även gett namn till närmsta by, Motjärnshyttan.

Turen börjar på den gamla landsvägen mot Hagfors! Gamla tiders syn på vägdragning skiljer sig lite från idag. Inte ovanligt att landsvägen delar boningshus från uthus. Trafiktrycket var väl inte lika intensivt som idag och kanske var det trevligt att se lite rörelse ute i skogen.

Efter en bit in på landsvägen korsas den av gamla banvallen och den följer man för att så småningom komma till Motjärnarna. Det är en trevlig vandring med älven på ena sidan och skog samt mossar på den andra.

Lite fågel ser jag på min vandring, men det blir de vanligaste jag hinner med att fota. Sångsvanen som helt tagit över i mina trakter. Knölsvan var det väldigt längesedan jag såg. För 15 år sedan var det lite av sensation när man såg en sångsvan, så är inte fallet idag. Även tranor ser man mycket av. Nu går de oftast en och en så ruvningen är väl påbörjad. Inte speciellt skygga av sig, lyfter inte förrän man är bra nära.

Var dag sitter jag en stund och studerar björkdungen och fågellivet på tomten. Den svartvita Flugsnapparen vaktar noga sitt revir och har också fått sig en fruga.

Hanen har blivit så van vid mig så han kommer nära, vilket är en fördel då jag inte har ett så häftigt teleobjektiv. Har funderat på att skaffa en adapter!

Avslutar med en växtbild som visar att mossan blommar även i år!

Sköt om er!

Postat 2020-05-08 10:42 | Läst 692 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Den Svartvita Flugsnapparen

Efter gårdagens vandring plockade jag fram vilstolen och satte mig med kameran vänd mot björkdungen. Har satt upp fem nya holkar där i vår, men inte sett något speciellt intresse för dem ännu. För några dagar sedan återvände Flugsnapparen och nu stod mitt hopp till den och mycket riktigt. Det dröjde inte länge förrän den dök upp och sjöng för full hals,

Snart började den undersöka holkarna! Kanske denna?

Eller denna?

Den här föll valet på och det var inget dumt val. Lyxholken byggd av Lärkträd!

Därefter flög den lilla från träd till buskar lockandes efter en partner. Ofta återvände han dock till den utvalda holken för att se till att den fortfarande var i hans ägo.

Mycket roligt i vår natur nu! Sköt om er!

Postat 2020-05-04 08:51 | Läst 624 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 27 Nästa