Livet, konsten och tekniken

I väntan på Djurgårdsfärjan

Plötsligt är vi i mitten av februari och alla museer skall byta utställningar. Det gäller alltså att snabbt ta sig runt till allt man hittills varit för lat/upptagen för att komma iväg till. För min del var det Luoyang-utställningen på Bergrummet och Fotografiska som låg överst på önskelistan. Bergrmmet har den tråkiga egenskapen att stänga redan klockan 5 på vardagar, så det blev att ta sig in snabbt efter jobbet på fredag. 150:- för gå runt en halvtimma är lite saftigt, men eftersom jag faktiskt besökt staden vid min kinaresa 1986 så kändes det ändå värt besväret. En ganska fin utställning, med mycket vacker keramik.  Och en kort med intressant period i den kinesiska historien.

Trots det var bråttom så fick man ju ändå ta sig tid att beundra vår vackra stad i kvällsljuset.

Lyftkransförsäljare verkar verkar fortfarande vara ett attraktivt yrke.

Gamla Stan låg där den skulle.

Likaså Af Chapman.

Efter att ha blivit utslängd från Bergrummet var frågan hur man bäst tar sig till Fotografiska. Två huvudalternativ finns: Antingen ta bussen till centralen och sen T-bana till Slussen, eller ta Djurgårdsfärjan. Åka båt är ju alltid kul, så jag ratade bussen trots att den just kom, och tog mig ner till färjan i stället. Jag hade en svag förhoppning om att de permanentat försöket med att lägga till vid Fotografiska, men ack nej, de har av besparingsskäl gjort om så att turen går Slussen-Djurgården-Skeppsholmen-Slussen. Fint läge för den som gillar åka båt alltså.

Det visade sig dessutom att båten just kommit, så efter att ha pekat ut vägen till Moderna för tre olika turister såg jag den försvinna bortåt Kastellholmen. Det blev alltså tid att fylla i väntan på nästa. Men kompakten ligger ju alltid i handväskan och det fanns ett lämpligt placerat elskåp vid färjeläget, så det var ju inget problem.

Gröna Lund vilade inför sommarsäsongen.

Med mindre bländare och lång exponeringstid syns nästan Orions bälte ovanför tornen. Man kanske kan försöka sig på lite kreativ bildbehandling...

Till sist kom jag fram till Fotografiska. Alltid något intressant att se där, men visst börjar det bli mer en restaurang med fotoutställningar än en utställningshall med restaurang?

Denna gång var det Martin Schoeller och Guy Bourdin som lockade. Väldigt olika, men ändå fanns där något som förenade.

Intressant idé att fotografera folk framifrån med skärpeplanet strax bakom nästippen och fram till örat. Men märkligast av allt var valet av ljussättning som gav dem alla "ormögon" (ett mörkt stråk i mitten av pupillen). I hans övriga bilder har personerna mer normala reflektioner i ögonen.

Inlagt 2016-02-06 19:18 | Läst 1311 ggr. | Permalink