Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

S/S Blidösund - skärgårdens vackraste passagerarfartyg?

Det tjatas mycket om flytetyg på somliga håll. Jag vill inte vara sämre så jag gräver fram fyra av de cirka 80 bilder jag tog den 1/7. Jag hade bestämt mig för lite al fresco middag med fotografering, så jag köpte en sallad och något att dricka. Därefter tog jag bussen en liten bit till och gick till en plats jag varit många gånger, men som det då var flera år sedan jag var på. Vyn därifrån är "hyfsad". :)

S/S Blidösund, något så ovanligt som ett koleldat ångfartyg, är riktigt vacker tycker jag så hon föräras ett eget blogginlägg. Så här ser en riktig skärgårdsbåt ut! De flesta ångbåtar som finns kvar är oljeledade, men Blidösund är det alltså inte, utan eldas med stenkol precis som när hon byggdes.

Hon stävar ut från Stockholm, med flera välkända företeelser i bakgrunden. Vattenstrålen i bakgrunden är från "Gud fader på himmelsbågen" i Nacka strand. En kreation av Carl Milles som restes fyrtio år (!) efter hans död.

Fartyget som Blidösund möter är M/S Västan. Från början ett ångfartyg, men idag motoriserad med en dieselmaskin. Hon är liksom S/S Blidösund ett K-märkt fartyg. En bild där hon syns bättre lär komma i ett framtida inlägg.

Efter att ha passerat igenom motljuset girade hon styrbord ner i Skurusundet.

Efter en vända ner genom sundet och sannolikt en snurr vid Saltsjö-Duvnäs kom hon tillbaka, visade upp sig i kvällsljuset, för att återigen gira styrbord och fortsätta ut i skärgården. Telegrafberget syns lite till höger i bild.

Inlagt 2013-10-07 12:19 | Läst 1194 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina bilder, och ja, hon är ett oerhört vackert fartyg! Ibland stävar hon förbi här i Hammarbykanalen (jag har en båt där som jag spenderar mycket tid på) på väg till eller från Hammarbyslussen. Tyvärr har jag inte haft kameran redo, så några bilder har det inte blivit. Ibland ser jag även ett annat av mina favorit-fartyg stäva förbi här utanför, M/S Enköping - världens äldsta fartyg fortfarande i kommersiell drift! :)

Hon är även ett trevligt fartyg att åka med på, har varit ute med henne och bland andra lyssnat på Totta Näslund och Roffe Wickström.

Är bilderna tagna från Kungshamn?
Svar från ztenlund 2013-10-07 15:07
Tack Walle! Jag har också sett henne vid ett otal tillfällen utan att få några vettiga bilder. Inte sällan för att jag haft ett för kort objektiv på kameran. M/S Enköping kom nog också med i samlingen bilder den här dagen, om jag minns rätt. Jag har även några från när hon lagt till vid Drottningholm i somras. Där hade jag inte dock inte riktigt rätt obektiv på och det var väldigt hårt ljus. Hon är häftig så sett, men är inte alls lika vacker och har ju dieselmaskineri vilket är lite tråkigare, om än mer ekonomiskt. Musikkryssningarna är ju Blidösunds signum och framför allt Roffe Wikström är väl närmast en inventarie ombord. :)

Iakttagelsen om fotoplatsen stämmer bra.
Härlig båt du fotat Martin och man får skön sommarkvällskänsla igen!
Svar från ztenlund 2013-10-08 10:46
Tack Dan! Lite sommarkvällskänsla kan man nog behöva nu när det blir mörkare, även om det var förhållandevis "varmt" igår kväll.