Tipsa oss om evenemang!
Med värme och respekt har fotografen Inta Ruka (f.1958) porträtterat människor i östra Lettlands glesbygd och i huvudstaden Riga. Hennes bilder visar ett påtagligt släktskap med Sune Jonssons fotografi. Hon föddes samtidigt som han debuterade, och blev inte bekant Jonssons fotografier förrän i början av 2000. Båda fotografernas bilder visades 2006 i London under en samlingsutställning om europeisk fotografi.
Ny fotoutställning med 1300 bilder ger unik bild av livet i Storstockholm idag. På Stockholms läns museum. 26 april - 5 oktober. Fri entré.
Dokumentärfotografi är en av Värmlands Museums satsningar. Den 24 maj - 28 september inviger vi en fotografisk berättelse om människohandel i vår tid: människor som på något sätt utnyttjas av andra människor för ekonomisk vinning. Fyra fotografer breddar begreppet människohandel
Fototävlingen Då och Nu går ut på att ta nya versioner av de gamla bilderna i Europeanas databas.
Galleri RALF presenterar SHADOWLANDS av Roger Borgelid.
Vernissage 28:e Maj 19:00 tills sent.
Se Stockholm som du aldrig sett staden förut. Det finns nämligen minst åtta varianter bara i USA. Fotografen Charlie Bennet har rest runt bland de samhällen som bär den svenska huvudstadens namn och dokumenterat vilt varierande grader av svenskhet i fotoutställningen United Stockholms of America.
Bilar och Platser:
Claes Johansson har i snart 30 år ägnat sig åt att inte fotografera blommor, rådjur och hackspettar. Inte heller älgar eller människor för den delen.
Ändå är naturen är ett återkommande tema i hans bilder. Naturen en bit bort. I bakgrunden. Som en fond för frodiga, skira, morgondaggsfuktigt knoppande, vackra, konstiga, inte sällan lite skygga bilar.
Vernissage 27 juni kl 17-19
Öppet varje dag 11-14 o 17-19
övriga tider Ring 0703-602116
Mycket sevärda och berörande bilder om människor på flykt
Nils-Erik Larsson ställer ut svartvita gatufotografier från sina resor i Europas huvudstäder.
En utställning av traditionellt naturfoto, fåglar, lite fjärilar och blommor
Gruppen Amœba, som består av Vendela Grundell, Hans Malm och Serinyà, började arbeta tillsammans efter att ha ingått i samma utställning. En gemensam ambition de hade var att undersöka förhållandet till rummet: vad är ett rum, vad gör det med oss och vad kan vi göra annorlunda där? I Community Transit har var och en av de tre konstnärerna utgått från eget fotomaterial som lagts i en gemensam pott. Därefter har deras arbeten fått utvecklas till ett nytt fristående verk. De söker på detta sätt korsbefruktningar istället för avgränsningar mellan sina arbetssätt och undersöker var den egna autonomin slutar och gruppens börjar. Fram träder ett gemensamt tema: resande. Vad är en resa? Förändringar, passager, skiften. Vad innebär det att resa? Att välja riktning, sätta i rörelse, bryta en befintlig struktur – skapa ett nytt rum. I Community Transit skapas en unik topografi då de tre konstnärernas individuella kartor läggs på varandra.
Konstnärligt arbete kan vara väldigt ensamt. Det innebär många gånger att vara ensam med sin kreativa process, med sina etiska och estetiska överväganden och med sin ambition att gestalta. Vissa delar i det kreativa arbetet kanske inte kan delas med andra, vissa kan med fördel göra det. I ett sammanhang där möjlighet finns till både kritik och stöd kan en komplicerad process utvecklas och få vingar. Hur ser då förutsättningarna ut? Vilka är svårigheterna och blir summan av delarna alltid större än helheten?
I stora galleriet visas parallellt utställningen A Long Expected Party med Viktor Fordell, Lisa Grip och Erik Viklund.
Vernissage torsdag den 12 maj, kl: 17-20 på galleri CFF, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm. Utställningarna pågår t o m söndag 29 maj. Öppettider: ons-fre, kl: 12-18, lör-sön, kl: 12-16. Fri entré. CFF stöds av Kulturrådet och Kulturförvaltningen Sthlm stad.
Medverkande: Viktor Fordell, Lisa Grip och Erik Viklund.
De tre konstnärerna började arbeta gemensamt då de möttes på en förberedande konstskola år 2010. Efter att de alla därefter gått vidare till högre konstnärlig utbildning bjöds de vid olika tillfällen in att visa sina arbeten i CFF:s projektrum CFF – Experimentell. Deras konstnärskap är på många sätt besläktade, men ändå olika. De förenas i sin ambition att utforska fotografins möjligheter och begränsningar. Deras konst skapas i friktionen mellan tradition och omvälvning, där man är både fånge och fri. De är präglade av såväl historien som samtiden och har en öppenhet för det oväntade där drömmar och utopier är en naturlig del i den kreativa processen. I A Long Expected Party visar de nya videoverk, fotografier och kollage.
Konstnärligt arbete kan vara väldigt ensamt. Det innebär många gånger att vara ensam med sin kreativa process, med sina etiska och estetiska överväganden och med sin ambition att gestalta. Vissa delar i det kreativa arbetet kanske inte kan delas med andra, vissa kan med fördel göra det. I ett sammanhang där möjlighet finns till både kritik och stöd kan en komplicerad process utvecklas och få vingar. Hur ser då förutsättningarna ut? Vilka är svårigheterna och blir summan av delarna alltid större än helheten?
I lilla galleriet visas parallellt utställningen Community Transit med gruppen Amœba: Vendela Grundell, Hans Malm och Serinyà.
Vernissage torsdag den 12 maj, kl: 17-20. Galleri CFF, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm. Utställningarna pågår t o m söndag 29 maj. Öppettider: ons-fre, kl: 12-18, lör-sön, kl: 12-16. Fri entré. CFF stöds av Kulturrådet och Kulturförvaltningen Sthlm stad.
Inifrån flyktinglägret i Calais till cirkusartisternas kringflackande liv på vägarna i Sverige. På nära håll får vi följa fotografernas olika berättelser från ett Europa i förändring.
Möten med människor, Inta Ruka
18 maj - 24 augusti, Västerbottens museumMed värme och respekt har fotografen Inta Ruka (f.1958) porträtterat människor i östra Lettlands glesbygd och i huvudstaden Riga. Hennes bilder visar ett påtagligt släktskap med Sune Jonssons fotografi. Hon föddes samtidigt som han debuterade, och blev inte bekant Jonssons fotografier förrän i början av 2000. Båda fotografernas bilder visades 2006 i London under en samlingsutställning om europeisk fotografi.
Underverk, bilder från Salas undre värld. Fotograf, "Gruvtroll" Björn Carlander
11 maj - 30 september, Gruvmuseet vid Sala SilvergruvaSamtidsbild
26 april - 5 oktober, Stockholms läns museum, NackaNy fotoutställning med 1300 bilder ger unik bild av livet i Storstockholm idag. På Stockholms läns museum. 26 april - 5 oktober. Fri entré.
Människohandel. 4 Fotografer vidgar perspektiven.
24 maj - 11 november, Värmlands Museum, KarlstadDokumentärfotografi är en av Värmlands Museums satsningar. Den 24 maj - 28 september inviger vi en fotografisk berättelse om människohandel i vår tid: människor som på något sätt utnyttjas av andra människor för ekonomisk vinning. Fyra fotografer breddar begreppet människohandel
Då och Nu
24 maj - 10 september,Fototävlingen Då och Nu går ut på att ta nya versioner av de gamla bilderna i Europeanas databas.
SHADOWLANDS av Roger Borgelid
28 maj - 31 augusti, Galleri RALF på Marie Laveau StockholmGalleri RALF presenterar SHADOWLANDS av Roger Borgelid.
Vernissage 28:e Maj 19:00 tills sent.
United Stockholms of America - bilder av fotograf Charlie Bennet
28 maj - 31 augusti, Stockholms stadsmuseumSe Stockholm som du aldrig sett staden förut. Det finns nämligen minst åtta varianter bara i USA. Fotografen Charlie Bennet har rest runt bland de samhällen som bär den svenska huvudstadens namn och dokumenterat vilt varierande grader av svenskhet i fotoutställningen United Stockholms of America.
Claes Johansson, Bilar och platser
27 juni - 17 augusti, NevaBooks Fotogalleri, RimforsaBilar och Platser:
Claes Johansson har i snart 30 år ägnat sig åt att inte fotografera blommor, rådjur och hackspettar. Inte heller älgar eller människor för den delen.
Ändå är naturen är ett återkommande tema i hans bilder. Naturen en bit bort. I bakgrunden. Som en fond för frodiga, skira, morgondaggsfuktigt knoppande, vackra, konstiga, inte sällan lite skygga bilar.
Hillevi Nagel fotografi, Lena Nathorst Westfelt måleri
27 juni - 3 juli, Galleri Rådhusgatan 7, MarstrandVernissage 27 juni kl 17-19
Öppet varje dag 11-14 o 17-19
övriga tider Ring 0703-602116
"Inför Buddha, bilder från Burma" Fotograf Ulla Nilsdotter Jonsson
7 februari - 17 mars, Klostret, YstadAnders Hansson: FLYKT
23 januari - 10 april, Bohusläns museum UddevallaMycket sevärda och berörande bilder om människor på flykt
Gatufotografering, Nils-Erik Larsson
4 februari - 25 februari, ABF Sörmland, EskilstunaNils-Erik Larsson ställer ut svartvita gatufotografier från sina resor i Europas huvudstäder.
Naturfoto Kent Leonardsson
12 mars - 29 april, SmedjebackenEn utställning av traditionellt naturfoto, fåglar, lite fjärilar och blommor
Community Transit
12 maj - 29 maj, Galleri CFF - Centrum för fotografi, StockholmGruppen Amœba, som består av Vendela Grundell, Hans Malm och Serinyà, började arbeta tillsammans efter att ha ingått i samma utställning. En gemensam ambition de hade var att undersöka förhållandet till rummet: vad är ett rum, vad gör det med oss och vad kan vi göra annorlunda där? I Community Transit har var och en av de tre konstnärerna utgått från eget fotomaterial som lagts i en gemensam pott. Därefter har deras arbeten fått utvecklas till ett nytt fristående verk. De söker på detta sätt korsbefruktningar istället för avgränsningar mellan sina arbetssätt och undersöker var den egna autonomin slutar och gruppens börjar. Fram träder ett gemensamt tema: resande. Vad är en resa? Förändringar, passager, skiften. Vad innebär det att resa? Att välja riktning, sätta i rörelse, bryta en befintlig struktur – skapa ett nytt rum. I Community Transit skapas en unik topografi då de tre konstnärernas individuella kartor läggs på varandra.
Konstnärligt arbete kan vara väldigt ensamt. Det innebär många gånger att vara ensam med sin kreativa process, med sina etiska och estetiska överväganden och med sin ambition att gestalta. Vissa delar i det kreativa arbetet kanske inte kan delas med andra, vissa kan med fördel göra det. I ett sammanhang där möjlighet finns till både kritik och stöd kan en komplicerad process utvecklas och få vingar. Hur ser då förutsättningarna ut? Vilka är svårigheterna och blir summan av delarna alltid större än helheten?
I stora galleriet visas parallellt utställningen A Long Expected Party med Viktor Fordell, Lisa Grip och Erik Viklund.
Vernissage torsdag den 12 maj, kl: 17-20 på galleri CFF, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm. Utställningarna pågår t o m söndag 29 maj. Öppettider: ons-fre, kl: 12-18, lör-sön, kl: 12-16. Fri entré. CFF stöds av Kulturrådet och Kulturförvaltningen Sthlm stad.
A Long Expected Party
12 maj - 29 maj, Galleri CFF - Centrum för fotografi, StockholmMedverkande: Viktor Fordell, Lisa Grip och Erik Viklund.
De tre konstnärerna började arbeta gemensamt då de möttes på en förberedande konstskola år 2010. Efter att de alla därefter gått vidare till högre konstnärlig utbildning bjöds de vid olika tillfällen in att visa sina arbeten i CFF:s projektrum CFF – Experimentell. Deras konstnärskap är på många sätt besläktade, men ändå olika. De förenas i sin ambition att utforska fotografins möjligheter och begränsningar. Deras konst skapas i friktionen mellan tradition och omvälvning, där man är både fånge och fri. De är präglade av såväl historien som samtiden och har en öppenhet för det oväntade där drömmar och utopier är en naturlig del i den kreativa processen. I A Long Expected Party visar de nya videoverk, fotografier och kollage.
Konstnärligt arbete kan vara väldigt ensamt. Det innebär många gånger att vara ensam med sin kreativa process, med sina etiska och estetiska överväganden och med sin ambition att gestalta. Vissa delar i det kreativa arbetet kanske inte kan delas med andra, vissa kan med fördel göra det. I ett sammanhang där möjlighet finns till både kritik och stöd kan en komplicerad process utvecklas och få vingar. Hur ser då förutsättningarna ut? Vilka är svårigheterna och blir summan av delarna alltid större än helheten?
I lilla galleriet visas parallellt utställningen Community Transit med gruppen Amœba: Vendela Grundell, Hans Malm och Serinyà.
Vernissage torsdag den 12 maj, kl: 17-20. Galleri CFF, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm. Utställningarna pågår t o m söndag 29 maj. Öppettider: ons-fre, kl: 12-18, lör-sön, kl: 12-16. Fri entré. CFF stöds av Kulturrådet och Kulturförvaltningen Sthlm stad.
A Family of Strangers
1 juni - 12 juni, Galleri Kontrast, StockholmInifrån flyktinglägret i Calais till cirkusartisternas kringflackande liv på vägarna i Sverige. På nära håll får vi följa fotografernas olika berättelser från ett Europa i förändring.