Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Kalender > Visa aktivitet

Reenactment av Martina Hoogland Ivanow

21 mars - 22 juni
Plats: Historiska museet, Stockholm | http://www.historiska.se/

Just nu pågår utställningen ”Reenactment” av konstnären och fotografen Martina Hoogland Ivanow på Historiska museet i Stockholm. Under medeltidsveckan på Gotland sommaren 2013 återskapade en stor grupp människor slaget vid Visby ringmur där omkring 1 800 människor stupade år 1361. Martina Hoogland Ivanow dokumenterade iscensättningen och resultatet presenteras i en ny utställning.

– De här iscensättningarna fick en annan dimension när jag åkte dit, säger Martina Hoogland Ivanow. Det kan kännas som ett spektakel, underhållning. Men på plats i Visby kändes det ganska mystiskt, just den här kombinationen av publik som betraktar människor som iscensätter sin egen död.

Utställningens titel ”Reenactment” kan översättas till återskapande. Att återskapa ett historiskt skeende genom gestaltning kan vara ett sätt att försöka förstå och undersöka historien. Kanske är drivkraften samtidigt en fascination inför mötet med blod, död och förstörelse i ett land utan krig?

I utställningen speglas Martina Hoogland Ivanows bilder mot dokumentation från den arkeologiska utgrävningen av slagets massgravar 1928–1930. Utgrävningarna skedde i den tillfälliga freden mellan två världskrig och var på sin tid internationellt uppmärksammad. Insamlande, dokumentation och arkeologiskt arbete är ett sätt att möta och förstå det brutala som kan uppstå mellan människor så väl då som nu.

– Det fyller en stark funktion att inkludera det äldre arkivmaterialet, säger Martina Hoogland Ivanow. Det händer någonting med den form av lek som reenactment eller iscensättning av slaget på medeltidsveckan egentligen är. Det skapar en närvaro av det som faktiskt skedde. Jag tänker att de flesta som bor i Sverige nästan har en oförmåga att föreställa sig hur det är att uppleva ett krig eftersom landet inte varit drabbat på länge. Genom utställningen hoppas jag väcka tankar kring de platser som just nu har krig och större empati för de människor som söker skydd samt direkt eller indirekt bearbetar minnet av det. 

Mötet mellan två tillvägagångssätt, återskapande och arkeologiskt arbete, knyter an till Martina Hoogland Ivanows intresse för motsatser, mellanrum, mänskliga förhållanden och de frågor det ger upphov till.

– Jag jobbar ofta med motsatser, jag tycker inte att en sak förmedlar helheten, säger Martina Hoogland Ivanow. Jag tycker att världen är komplex och motsägelsefull och att människan har en dubbelnatur. Just det vill jag belysa.

Martina Hoogland Ivanow är internationellt erkänd för sitt drömska och mystiska bildspråk, hennes fotobaserade konst är lika verklig som poetisk. Hon rör sig i gränslandet mellan det rent dokumentära och det konstnärliga för att nå det vi uppfattar snarare än det vi ser. ”Reenactment” som visas till den 22 juni 2014, är ett samarbete med Historiska museet i samband med utställningen ”Massakern vid muren – slaget om Gotland 1361”.

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS