Annons
Kalender > Visa aktivitet

La Lutte av Lasse Burell

11 december - 31 januari
Plats: Galleri RALF på Marie Laveau Stockholm | www.galleriralf.se

På dagen är Senegals stränder ganska ödsliga. Kanske någon enstaka turist, några fiskare eller barn som leker. Men det är när det börjar bli kväll som det händer. Unga grabbar har slutat sina dagliga jobb och samlas på stranden för att träna Lutte, den lokala brottningssporten.

Lutte Sénégalaise eller Laamb som det heter på Wolof, det lokala språket, är den absolut största sporten i Senegal. Större än fotboll till och med. De nationella matcherna sker på arenor inför stor publik, och de tävlande på den nivån kan tjäna riktigt stora summor. Över hela landet tränar unga grabbar hårt varje morgon och kväll, i hopp om att göra lycka i sporten. 

Första gången jag stötte på sporten, var det av en slump. Jag träffade ett gäng killar som brottades på stranden, började fotografera dem och smittades av deras entusiasm. Snart låg jag mitt ibland dem med kameran och plåtade. Inspirerades av rörelserna och kraften i sporten. Sandig och lycklig.

Ett år senare fick jag kontakt med en lokal brottningsklubb i Mbour, ett mindre fiskesamhälle några timmar söder om Dakar. Jag blev inbjuden att tillbringa en tid med dem på deras dagliga träning, morgon och kväll. Klubbens stora stjärna Pakala skulle snart ställa upp i en nationell tävling vilket engagerade och inspirerade alla till att träna hårt.

Bilderna är tagna i Mbour, en litet fiskesamhälle några timmar söder om Dakar, i Senegal 2012 under träning, brottning och vid tävling.

Boken ”La Lutte” kommer ut på Kehrer Verlag, i decemer 2014. I samband med det kommer en utställning med bilder ur serien visas på Galleri RALF i Stockholm.

Lasse Burell

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS