Annons
Kalender > Visa aktivitet

Annika von Hausswolff Grand Theory Hotel

27 februari - 15 maj
Plats: Hasselblad Center Göteborg

Annika von Hausswolff

Grand Theory Hotel

Hasselblad Center

27 feb – 15 maj

 

En separatutställning med Annika von Hausswolff inleder våren på Hasselblad Center. I utställningen visas ett urval av konstnärens arbeten från de senaste tio åren, där teman som alltid präglat Annika von Hausswolffs konstnärskap vidareutvecklas och hennes betydelse som en av Nordens ledande konstnärer manifesteras.

 

Några återkommande ämnen i Annika von Hausswolffs verk är patriarkala strukturer, kriminologi, global kapitalism, det undermedvetna och ett djupt intresse för den fotografiska bilden – med en förkärlek till den analoga tekniken. I utställningen visas bland annat den drömlika sviten I Am The Runway of Your Thoughts (2008); skulpturerna ur serien Social Abstraktion (2010); bilderna föreställande guldtänder ur serien An Oral Story of Economic Structures (2012), samt de senaste verken – suggestiva emaljer skapade av redan existerande arkivbilder (2015-2016).

 

Annika von Hausswolff etablerades i början av 1990-talet som en av de mest tongivande konstnärerna i Sverige som utmanade 1970-talets dokumentära traditioner och 1980-talets subjektivt orienterade fotografi. Hennes arbeten genomsyras ofta av ett socialt engagemang. Hon använder iscensättningar och ett associativt bildspråk som metod för att skapa bilder där gränserna mellan fiktion och verklighet är flytande. Ett annat utmärkande drag för Annika von Hausswolffs konstnärskap är den rumsliga gestaltningen där fotografierna ofta förenas med skulpturala element som persienner och textilier – vardagliga detaljer från hemmiljöer som även förekommer i fotografierna. Placerade i utställningsrummet blir de mer än en förlängning av bilderna – de utgör en omslutande installation.

 

Annika von Hausswolffs mångfasetterade konstnärskap speglas i utställningens titel, Grand Theory Hotel, där konstnären bjuder in oss till olika rum – surrealistiska, feministiska eller fotografiska – som vävs samman till en svindlande och mångbottnad helhet.

 

I samband med utställningen publiceras en ny bok om Annika von Hausswolff, utgiven av Hasselbladstiftelsen och Art and Theory Publishing, formgiven av designduon Malmsten Hellberg. Boken släpps den 11 maj på Hasselblad Center i Göteborg, och den 18 maj på Mindepartementet i Stockholm.

Annika von Hausswolff (f 1967), bor och arbetar i Göteborg. Åren 2007-2012 var hon en framträdande professor i fotografi vid Göteborgs universitet, med stort inflytande på den yngre generationens fotografer. Hon representerade Sverige på Venedigbiennalen 1999 och hennes verk finns representerade i många svenska och betydande internationella samlingar som The Solomon R. Guggenheim Museum, New York; Moderna Museet, Stockholm, Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art, Stockholm; Kiasma, Helsingfors; Astrup Fearnley Collection, Oslo, samt Hasselbladstiftelsen, Göteborg. Annika von Hausswolff är en av grundarna och redaktörerna för konstbloggen tsnoK.se.

Curator: Dragana Vujanovic, Hasselbladstiftelsen

Program

 

Bokrelease

11 maj kl 18, bokshopen Göteborgs konstmuseum, Göteborg

18 maj kl 18, Mindepartementet, Stockholm

 

Visningar

Specialvisning av utställningen med Annika von Hausswolff söndag 28 februari kl 13 (på svenska)

Allmänna visningar söndagar kl 13 (på svenska)

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS