Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Kalender > Visa aktivitet

Absolut Pina - Gert Weigelt

13 juni - 31 augusti
Plats: Dansmuseet, Stockholm | www.dansmuseet.nu

Dansmuseet visar under sommaren utställningen 'Absolut Pina' av fotografen Gert Weigelt. 


"Sedan 1975, året då PINA BAUSCH slog igenom med SACRE du PRINTEMPS, har jag följt TANZTHEATER WUPPERTAL och alla pjäser som Pina Bausch gärna kallar sina produktioner med mina kameror och fotograferat dem i originalbesättning (sammanlagt 37 stycken). Med denna utställning sluter cirkeln sig.
Det var under mina dansår i Stockholm (1967-1972) som jag först hörde namnet Pina Bausch. Kollegor från Cullbergbaletten, som kom från Jooss/Folkwang/Essen scenen kunde berätta om denna stora begåvning och enastående personlighet. 1972 gästspelade hon som dansös på Scalateatern i Stockholm tillsammans med Jean Cebron vilken även skapat koreografin. Men det tog mer än fem år tills det verkligen sa klick för mig; jag muterade från dansare till fotograf och Pina Bausch blev chef för TANZTHEATER WUPPERTAL.

Givetvis är det omöjligt att närma sig ett livsverk som Pina Bauschs i en fotoutställning.
I stället för att anstränga sig att hitta en dokumentarisk utgångspunkt, bör fotografin koncentrera sig på en annan dygd: den konstnärliga autonomin.

Mitt uttalade mål var alltid att med ett enda foto fånga upp hela koreografins själ. Visserligen en utopisk tanke men en nödvändighet om man vill upprätthålla sitt arbetes absoluta anspråk.
I den här utställningen har jag försökt att byta ut den enstaka bildens självständighet mot bildgruppens synergi i diptyker, triptyker och bildsekvenser.

Fotografin är en blickens skola och kan bidra till att uppleva en Pina Bausch - pjäs på ett nytt, friskt och intensivt sätt.

Gert Weigelt
"

Öppettider:
Måndag-Fredag kl 11-16
Lördag-Söndag kl 12-16

 

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS