Annons
Kalender > Visa aktivitet

Loretta Lux

28 februari - 17 maj
Plats: Kulturhuset, Stockholm | www.kulturhuset.se

Med sitt säregna uttryck har den fotografiska konstnären Loretta Lux de senaste åren rönt stor internationell uppmärksamhet. Hennes intensiva bildvärld bränner sig fast på näthinnan och lämnar ingen oberörd. Nu visas Loretta Lux för första gången i Sverige i en utställning som presenterar ett sjuttiotal verk utförda mellan 2000 och 2008.

Det huvudsakliga motivet utgörs av barn i olika åldrar. De återges i noggrant koreograferade poser, med förstärkta ansiktsdrag och utraderade skuggor. Bilderna som utförs i en kombination av fotografi, måleri och digital manipulering väcker många frågor, inte minst om synen på barn och skönhetsideal under olika tidsepoker.

Loretta Lux intresserar sig för det udda och ovanliga hos människor. Ömtåliga som porslinsfigurer antar barnen i hennes tappning, med sina lätt förstorade ögon och perfekta, nästan transparenta hy, en lätt olycksbådande och utomvärldslig karaktär. Med oseende blick ser de ut ur bilden och framstår som oåtkomliga, förlorade i dagdrömmar.

Barnen i Loretta Lux bilder är på samma gång oroväckande och intagande. De bär på hemligheter fördolda för vuxenvärlden och blottar vår motsägelsefulla fascination inför barndomen. Samtidigt blir bilderna en metafor för oskuldfullhet och för ett förlorat paradis.

I bilderna uppstår tänkvärda krockar mellan olika fotografiska genrer. De refererar till reklam-, mode- och porträttfotografi med kompositioner hämtade från den klassiska konsthistorien och en stark psykologisk laddning. De överrealistiska bilderna får med sin egensinniga kolorit samma lyster som renässansmålningar.

Loretta Lux
är född 1969 i Dresden och utbildad målare. Barndomens museibesök gjorde djupa intryck och i sina bilder rör hon sig obehindrat mellan olika konsthistoriska epoker. Några konstnärer som hon lånat sitt uttryck från är den tyske romantikern Caspar David Friedrich, barockmålaren Diego Velazquez, renässansmålaren Piero della Francesca, manieristen Agnolo Bronzino och inte minst surrealistkonstnärer som René Magritte och Paul Delvaux.

Öppettider:

 Mars 2009 
M T O T F L S
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS