Annons
Kalender > Visa aktivitet

Älvens rike - Mette Muhli

7 mars - 30 april
Plats: Föreningen Norden, Göteborg | http://www.myspace.com/alvensrike

Älvens rike berättar om området kring Torneälven, där en gräns drogs upp för 200 år sedan. En gräns som skulle skilja Sverige och Finland åt. Bilderna visas nu för första gången i Sverige. 

“Älvens rike visades på Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland under tiden 27.11–15.12.2008 och vernissagen hölls i samband med en konferens om minoritetsspråk. Bilderna i serien Älvens rike beskriver det historiska och kulturella landskapet i Tornedalen och berättar om vardagen på båda sidorna av gränsen på ett otroligt vackert och fängslande sätt. Bilderna lyfter upp enskilda människor och platser och förmedlar mycket fina stämningar. 
   Projektet 1809 – Det nya Finland, det nya Sverige, som leds av Kulturfonden för Sverige och Finland och Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland, uppmärksammar att det gått 200 år sedan Finland och Sverige skildes och uppmärksammar ländernas gemensamma historia och det gemensamma kulturarvet. Älvens rike som anknyter till märkesårens tematik och historiska händelser väckte så stor förtjusning att projektet ville sätta upp utställningen också i Vanda där den var framme 8.1–8.2.2009 i ett biblioteks galleri. Där visades utställningen med inspelat ljud av rösterna, språken, naturen och alla de sagolika platser Älvens rike beskriver. På initiativ av projektet har författaren
Mirjam Kälkäjä skrivit en text ”Förenande gränsen” som kompletterar utställningen med en beskrivning om livet på båda sidor av gränsen från året 1809 till i dag...
...Vi hoppas på att så många som möjligt kan se denna unika utställning och genom det få en inblick i livet vid den förenande gränsen. "

   Susanna Tommila, Projektkoordinator, 1809 – Det nya Finland, det nya Sverige

Under Märkesåret 2009 turnerar utställningen och workshops arrangeras runt om i Sverige och Finland.
Hösten 2009 utkommer en fotobok med inspelat ljud där vi får höra rösterna, språken, naturen och ljuden från olika platser i älvens rike. Älvens rike är en samproduktion med konstnären Tobias Wassberg.

 Mars 2009 
M T O T F L S
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS