Annons
Kalender > Visa aktivitet

Dear Friends - Amerikanska fotografier av män tillsammans, 1840–1918

20 mars - 24 maj
Plats: Kulturhuset, Stockholm | http://www.kulturhuset.stockholm.se/

Utställningen "Dear Friends" undersöker en rik och utbredd men i stort sett bortglömd tradition inom den amerikanska 1800-talsfotografin, där män bekräftade nära vänskapsförbindelser genom att posera tillsammans. 
 
Poserna kunde vara förvånansvärt intima, vilket framgår av bilder där män håller varandra i handen, ser varandra i ögonen, slingrar armar och ben om varandra eller vilar i skydd av kompanjonens tillmötesgående kropp. Sådana tecken på ömhet och innerlig tillgivenhet förbryllar en nutida betraktare. Idag närmar vi oss dessa fotografier från en utgångspunkt som skiljer sig väsentligt från de villkor som gällde när bilderna togs.
 
De cirka 60 bilderna i utställningen har hämtats från offentliga och privata samlingar i USA. De antyder att det fanns en förvånansvärt fördomsfri inställning till intimitet mellan män, vilket går emot den gängse uppfattningen att den viktorianska tiden var mer inskränkt än vår.
 
Det som gör bilderna gripande är det faktum att de flesta av dem är anonyma. Bilderna skingrades efter modellernas död och dök ett halvsekel senare upp på loppmarknader, fotomässor och i antikaffärer där entusiastiska samlare – de flesta homosexuella – räddade dem från glömskan.
 
"Dear Friends" visar att intimitet mellan män allmänt betraktades som anständig under större delen av 1800-talet. Fotografierna skildrar män med ursprung i alla klasser, raser och samhällsskikt, från fina herrar till fabriksarbetare och bönder, från klasskamrater, idrottsmän och cowboys till soldater och sjömän.

 Mars 2009 
M T O T F L S
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS