Annons
Kalender > Visa aktivitet

Drottninglandet - Elin Berge

21 mars - 24 maj
Plats: Hasselblad center, Göteborg | http://www.hasselbladfoundation.org

Elin Berge har under flera år följt ett antal kvinnor längs Sju Älvars Väg mellan Umeå och Fredrika i Västerbotten. Kvinnor som är i olika situationer och skeenden av livet. Gemensamt för dem är att de flyttat från Thailand till Sverige för att leva med en svensk man. 

Utställningens titel, Drottninglandet, är mångbottnad och Elin Berge säger själv om projektet;
"Drottninglandet är en berättelse om längtan och drömmen om ett bättre liv. Området kring Fredrika brukar kallas för "Drottninglandet" sedan några byar blivit uppkallade efter en svensk drottning. Nästan alla kvinnor jag träffat kommer från den fattiga nordöstra regionen i Thailand. Där tvingas en stor del av kvinnorna flytta från hembygden för att hitta försörjning. De flyttar till storstäderna, turistorterna eller utlandet. I detta fall Sverige. Thailand brukar ju kallas för "The Kingdom" och är som så måga andra länder en värld där förutsättningarna för män och kvinnor skiljer sig markant åt. Jag ser det här som en symbolisk titel för alla de saker som jag kan föreställa mig att kvinnorna drömmer om när möjligheten att komma till Sverige plötsligt uppenbarar sig". 

Detta är i första hand kvinnornas berättelse. Det handlar om deras resa i liv och geografi. Bilderna och Frida Hyvönens musik berättar bland annat om deras mod, strävan, sorg och glädje. 

Boken med fotorafier av Elin Berge och soundtrack av Frida Hyvönen släpptes på bokförlaget Atlas i början av mars 2009. Utställningen Drottninglandet är en samarbetsproduktion mellan Hasselbladsstiftelsen, Arbetets museum och Västerbottens museum. Efter utställningens avslut i Göteborg vandrar den vidare till Arbetets museum i Norrköping och sedan till Västerbottens museum i Umeå. 

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS