Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Kalender > Visa aktivitet

Av kärlek - Camilla Cherry

16 maj - 28 juni
Plats: Dieselverkstaden, Nacka | http://www.dieselverkstaden.se/

Camilla Cherrys bilder tar oss tillbaka till en era inom svensk hiphop som är i det närmaste bortglömd. Det intresse som media visade den här nya, tuffa ungdomskulturen i början på 80-talet var som bortblåst tio år senare. 

När hiphopmusiken, kreativt sett nådde sina absoluta höjdpunkter på andra sidan Atlanten - musik som för evigt skulle förändra musikhistorien och populärkulturen - så var hiphop i Sverige en subkultur i det fördolda. 

Att vara hiphopare i början på 90-talet var mycket som att tillhöra ett hemligt sällskap. Ett sällskap med egna koder, språk och mötesplatser (Idébrunnen, Timebomb-affären, Kungsträdgården...)

Camilla Cherrys bilder tar oss tillbaka till en tid när man kunde resa en hel kväll med tunnelbana, bussar och pendeltåg för att komma till en fritidsgård där det hade ryktats om att det skulle spelas hiphop, för att molokna få resa tillbaka när det visade sig att så inte var fallet. Eller när man köpte tre nummer för stora 501:or i hopp om att dom skulle se så där tufft baggy ut som jeansen Grand Puba hade på sig på YO!MTV Raps. 

Jag och Raymond, som har skrivit texter till utställningen, var båda tonåringar under dom här åren och tillhör det man kan kalla för "den andra generationen" hiphopare i Sverige. Därför betyder Camillas bilder mycket för oss personligen, men är även viktiga ur ett kulturhistoriskt perspektiv. 

En fantastisk tid när identiteter skapades och vänskapsband för livet knöts. En tid präglad av gränslös kreativitet och samhörighet. Och av kärlek. 

/Henrik "Eye N'I" Blomqvist

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS