Annons
Kalender > Visa aktivitet

Graciela Iturbide - 2008 års Hasselbladspristagare

12 september - 6 januari
Plats: Arbetets museum, Norrköping | www.arbetetsmuseum.se

Det var nu drygt ett år sedan som mexikanskan Graciela Iturbide belönades med Hasselbladspriset. Då visades hennes bilder i Göteborg, och nu kommer utställningen till Arbetets museum.

Graciela Iturbide har utvecklat ett eget fotografiskt språk utifrån sin starka förankring i den mexikanska kulturen förenat med influenser från surrealismen och dess kopplingar till religion och mysticism. Hon är ingen observatör utan deltar, tillsammans med sina motiv, i det liv de lever. Bilderna, som tillkommer med ömsesidig respekt och stort förtroende, speglar Iturbides personliga tolkningar. De kännetecknas av en visuell poesi och magi.

I utställningen speglar Iturbides verksamhet från 1970-talet fram till idag. Den tar sitt avstamp i hennes tidiga bilder av Seri-indianerna i Sonoraöknen och kvinnornas liv i den mexikanska staden Juchitán. Ett par serier skildrar hennes intresse och fascination för djur, speciellt fåglar, andra omfattar landskap och natur. Ett flertal av Iturbides klassiska bilder ingår också liksom hennes senaste serie, från den framlidna surrealisten Frida Kahlos hem. Hasselbladsstiftelsen har tagit fram boken Graciela Iturbide - The Hasselblad Award 2008 i samarbete med Steidl Verlag i Tyskland. I denna presenteras ca 100 bilder från Graciela Iturbides hela verksamhet,många aldrig tidigare publicerade.

VERNISSAGE: lördag 12 september kl 14. Gunilla Knape, forskningschef på Hasselblad Center, medverkar.

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS