Annons
Artiklar > Världsberömda bilder från 60-70-talets Mali

Världsberömda bilder från 60-70-talets Mali

Marabouparken i Sundbyberg visar just nu bilder av Hasselbladspristagaren Malick Sidibé från Mali, där han har en studio. På utställningen är studion återskapad.

I utställningen La vie en rose presenteras ett femtiotal fotografier tagna i Malis huvudstad Bamako under 1960- och 1970-talen. Här finns de ikoniska svartvita fotografierna som gjort Malick Sidibé världsberömd: festbilderna från 1960-talet, studioporträtten och ett urval fotografier från hans arkiv. Här finns också en rekonstruktion av Sidibés legendariska studio, som han startade 1962 och fortfarande driver med hjälp av sina söner.

På 1960-talet, efter frigörelsen från den franska kolonialismen, bubblade Mali av kreativitet och optimism. Malick Sidibés bilder lyfter fram magin och upprymdheten som rådde i Bamako under dessa år då folk inget hellre ville än att umgås med varandra och vara en del av denna historiska tid. Verken vittnar om glädjen, sorglösheten och tillförsikten i den afrikanska ungdomsrevolten under en övergångstid i det självständiga Mali då landet snabbt moderniserades.

 I en intervju med John Henley i den brittiska dagstidningen Guardian 2010 berättade Sidibé om det pulserande nattlivet i Bamako:
"Vi gick in i en ny tid och folk ville dansa. Musiken gjorde oss fria. Plötsligt kunde unga män vara nära unga kvinnor och hålla om dem. Tidigare var det inte tillåtet. Och alla ville bli fotograferade när de dansade nära varandra. De ville ha det på bild!”

Många av Sidibés ikoniska bilder togs för nästan femtio år sedan men det är först på senare tid som han blivit uppmärksammad. Sedan 2000 har han tilldelats Hasselbladpriset (2003), International Center of Photographys pris för livsverk (2009), samt Guldlejonet för livsverk vid Venedigbiennalen (2007).

Utställningen är öppen till den 1 december i år.

Läs mer på Marabouparkens webbplats.

Läs Knut Koivistos text om utställningen.



Publicerad 2013-08-18.

2 Kommentarer

Surgeon 2013-08-18 21:49  
Den utställningen har härmed ytterligare en besökare. Kul
FxEffekt 2013-08-19 13:46  
Den här utställningen hade jag velat se. Men den verkar endast visas i Sundbyberg, hittar inte om den kommer någon mer stans, typ gbg. Någon som vet?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS