Annons
Artiklar > Klubben firar 75 år och siktar på 100

Klubben firar 75 år och siktar på 100

Falu Fotoklubb firar 75 år med att ställa ut bilder på Dalarnas Museum i Falun. I samband med utställningens hålls föreläsning och workshop.

 – Nu har vi bara 25 år kvar till 100-årsjubileet!, utbrister Lars-Erik Boberg i föreningsstyrelsen när han berättar om klubben för Fotosidan.

Enligt Riksförbundet Svensk Fotografi är Falu Fotoklubb en av de äldsta aktiva fotoklubbarma i Sverige. Föreningen startades när några fotointresserade samlades på Linds konditori den 2 mars 1938. Klubben hade 24 medlemmar vid starten. Idag har Falu Fotoklubb omkring 60 medlemmar.

En tradition sedan mer än 50 år är Trestadstävlingen där medlemmar i Borlänges, Ludvikas och Faluns fotoklubbar tävlar mot varandra. Medlemmarna i Falu Fotoklubb tävlar även i egna klubbtävlingar, regionala tävlingar och rikstävlingar under den årliga Riksfotoutställningen (även känd som RIFO).

– Det är givande att få respons på vad man har åstadkommit. Även om man kommer långt ner i resultatlistan är bra att visa upp sina bilder och få kritik, säger Lars-Erik Boberg.

Klubben fungerar också som jury åt andra tävlingar.

– Det är en mycket givande, men ofta rätt känslig uppgift. Man måste veta vad man tycker och stå för sin åsikt. Det blir särskilt tydligt om man ska redogöra för resultatet inför tävlingsdeltagarna. Det gäller att formulera sig så att alla tävlande, när de går därifrån, har fått lite inspiration och vuxit en smula som fotograf, även om de inte vann tävlingen. Juryarbetet är också ett viktigt ansikte utåt för klubben.

Klubben ger sedan 1982 ut en almanacka med motiv från Falun, från miljöer som inte längre finns kvar. Almanackan säljs i samband med julskyltningen i några av stadens butiker. En del medlemmar knackar dörr för att maximera försäljningen.

– Intäkterna från försäljningen utgör ryggraden i klubbens ekonomi. Utan almanackan skulle vi inte ha råd att ha lokalen kvar.

Det är lätt att tro att en 75-årig fotoklubb skulle vara en versksamhet där allt följer gamla traditioner. Men icke. Klubbens verksamhet förändras i takt med omgivningen.

– Blickar vi framåt kan vi bara ana de stora utmaningar som väntar, i form av anpassning till internet, de sociala medierna och användningen av de smarta mobiltelefonerna. Förhoppningsvis kan klubben möta de kommande kraven så att nya och gamla fotografer har samma utbyte av klubben som tidigare generationer har haft.

– Det ska bli spännande att se hur förändringarna i vår tid beskrivs om 25 år vid 100-årsjubileet.

Här kan du läsa mer om klubbens historia.

Länk till Falu fotoklubbs hemsida

Utställning på Dalarnas Museum

Fram till den 3 november ställer föreningens medlemmar ut bilder på Dalarnas Museum i Falun. Under tiden utställningen pågår sker några programpunkter:

9/10 kl 19
Föreläsning av Håkan Olsén ”Min fotografiska fantasi”

16/10 kl 18-20.30

Fotoworkshop i studio- och porträttfoto med Jörgen Steen

23/10 kl 18

Falu Fotoklubb presenterar sin verksamhet



Publicerad 2013-10-08.

4 Kommentarer

Falumas 2013-10-08 13:23  
Besökte utställningen i söndags och kan varmt rekomendera den.
lasse.boberg 2013-10-08 15:40
Tack Karl!
Tobias Arnesson 2013-10-08 15:07  
Har den äran!

Missade tyvärr vernissagen, men hoppas kunna se utställningen innan den plockas ned.
lasse.boberg 2013-10-08 15:41
Tack Tobbe, du är välkommen när du kommer!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS