Annons
Artiklar > Canon EOS-1D Mark III - Tronarvingen

Canon EOS-1D Mark III - Tronarvingen

Med EOS 1D MkIII så sätter Canon en ännu en ny standard, inom presskåren. Förra gången hette kameran EOS 1D MkII. Den fick många yrkesfotografer att överge Nikon. Med MkIII så förstärker Canon sin position inom yrkes- och presskåren.

Kameran har fått lite fler pixlar, 10.1 MP mot de 8.2 MP som MkII har. Inte så stor skillnad kanske, utan mer för att det bara ska vara så. Däremot är serietagningen kraftigt förbättrad. 10 bilder i sekunden – 110 jpeg, eller 30 RAW (siffrorna för MkIIn är 8,5 bps, 40 jpg och 20 RAW). Mycket av hastighetsökningen ligger i de dubbla DigicIII-processorerna.

EOS 1D-serien har alltid haft rykte om sig att vara tunga, oergonomiska och svårjobbade med sina dubbelkommando. Men med MkIII så har Canon löst alla dessa problem på en och samma gång. Kameran är 235 gram lättare och mycket beror på det nya batteriet (samma typ som till Nikon D2x). Det krångliga dubbelkommandot med knapparna är borta och kameran känns helt enkelt bättre i handen. Navigeringen är pedagogisk och man hittar väldigt snabbt det man letar efter och många nya val har tillkommit. Bara en sådan sak som batteriinformationen, som Canon varit urusel på innan. Helt plötsligt så har batteriet bara varit slut. Nu, med Li-ion batteri så visas istället den kvarvarande kapaciteten i procent och i fler segment än tidigare. Detta har Nikon haft länge, dåligt av Canon att komma med detta först nu. Batteriet har blivitmindre, men styrkan har ökat, från 1650 mAh till 2300 mAh, vilket märks. Efter att ha tagit 1700 exponeringar, så är batterikapacitetenfortfarande 59%. Således har batteriet väldigt bra kapacitet för långa fotosessioner.


Nya batteriet, både starkare och lättare 

Kameran går att ställa in på alla tänkbara sätt, inte mindre än 57 olika Custom Functions finns, som tur är så har Canon delat in dem i grupper, vilket gör det lite lättare att hitta rätt. Men det är ändå en himla många olika inställningar som man kan påverka. Kanske till och med för många? Den nya displayen, på hela 3 tum känns helt rätt på en kamera av denna kaliber. Men Canon kunde gott gjort skärmen lite mer högupplöst. Den gamla displayen på ur-MkII:an har samma upplösning (230.000 pixlar), men har en storlek på 2 tum, vilket gör att den upplevs som skarpare. Däremot är det en fröjd att navigera runt i menysystemet med joysticken som kommer från konsumentmodellen 20D.


Den nya skärmen på 3 tum är stor, men förhållandevis lågupplöst 

Ett annat välkommet tillskott, är den separata ISO-knappen, som sitter precis bredvid avtryckaren, vilket gör det väldigt enkelt att ändra ISO. Även om Canon nu äntligen har anammat det övriga tillverkare haft sedan länge, auto-ISO.


Separat ISO-knapp för enkelt och snabbt byte av känslighet 

När man sätter ögat mot sökaren så ser man genast att det inte bara är på utsidan som kameran är förändrad. Sökaren är både större och ljusare och dessutom visas även batterisymbolen. De valbara AF-punkterna är bättre grupperade och det går snabbare att välja den AF-punkt man vill ha med hjälp av rattarna. Canon har lyssnat på användarna och numera finns det en separat knapp för autofokusen, om man inte vill ha den på avtryckaren. EOS 1D MkIII har fått en ny ljusmätning, nu med 63 zoner, mot 1D mkII's 21 och jag upplever kameran som säkrare i exponeringen, speciellt när det gäller motiv med högdagrar.

EOS 1D MkIII klarar av ljusa partier galant och ger väldigt fina toningar, utan tvära klipp. Dessutom finns det väldigt mycket information i överexponerade pixlar. Under Per Gessles turné, så passade jag på att prova kamerans prestanda på höga ISO-känsligheter och då och då så hann man inte riktigt med i den snabba växlingen i ljussättningen, vilket innebar att man låst exponeringen i ett visst ljus, men att ljuset han ändra sig markant när man tog bilden.


EF 70-200/4L IS, EF 1.4x @ 98mm 1/50 f/5.6, ISO3200.

Bilden ovan visar bilden i orginal, samt efterbehandlad med sänkt exponering (-4) och Högdageråterhämtning. Trots att pixlarna var praktiskt taget utbrända så gick det alltså att få fram väldigt mycket information. 

EOS 1D MkIII är första DSLR-modellen som har ISO6400 som val, eller H(igh) som Canon valt att kalla den. Innan var det ISO3200-läget som var H-läget, men nu har alltså Canon lyckats få, vad de anser, så acceptabla resultat att det anses vara bra nog som ett standardläge. Så hur bra är det då? Går det att få användbara bilder på så höga ISO? Svaret på de frågorna är ja, kameran levererar klart godkända bilder på ISO3200. På ISO6400 är kvalitén inte speciellt bra, men det duger i nödfall. Kamerans brusreducering jobbar ganska hårt, men lyckas ändå bevara det mesta av detaljrikedomen i bilderna.


EF 70-200/4L IS @ 160mm 1/125 f/5.6, ISO3200


Utsnitt i 100%  

EOS 1D MkIII är den första EOS-modellen som har LiveView-sökare, Man kan alltså, precis som vilken kompaktkamera som helst, få upp bilden på den bakre displayen. Dock fungerar inte autofokusen. Men, med kameran på stativ och möjligheten att zomma in i bilden två gånger (5 respktive 10x förstoring) så är det inga som helst problem att ställa in skärpan manuellt. Minsta lilla vridning på fokusringen flyttar skärpan synbart i 10x-läget. Denna funktion gör sig naturligtvis bäst i studion, med kameran på ett stativ. Sökarbilden kan man via videokabel, mata ut till en bildskärm. Måste säga att det var imponerande att se sökarbilden på sin 20 tums widescreen skärm.  

EOS 1D MKIII är utan tvekan den hittils bästa digitala kameran som Canon har tillverkat. Den har alla ingridienser, förpackade i ett snyggt skal. Rent konstruktionsmässigt, så är denna kameran byggd för att hålla i princip allt som den möjligen kan utsättas för. Knappar och reglage andas kvalitet och EOS 1D MkIII kommer att ha en lång livslängd även om den körs hårt. Bildkvalitén är riktigt bra, bland det bästa jag sett. Pixlarna tåler väldigt omild behandling och upplösningen räcker långt mer än vad antalet pixlar skvallrar om. Ergonomin har blivit kraftigt förbättrad, men även om kameran blivit nästan 20% lättare, så är det fortfarande en tung kamera. Prestandan är hög, men så är även priset. För priset av en 1D MkIII så får du nästan en helt komplett kamerautrustning om du väljer EOS 40D istället.

Mer att läsa om kameran hittar du i min blogg:

Del I - http://www.fotosidan.se/blogs/jeppe/9871.htm

Del II - http://www.fotosidan.se/blogs/jeppe/9896.htm

Del III - http://www.fotosidan.se/blogs/jeppe/9939.htm

Del IV - http://www.fotosidan.se/blogs/jeppe/10000.htm

Byggkvalite


Bildkvalite

 
Ergonomi

 
Pris/Prestanda
 



Publicerad 2007-09-11.

10 Kommentarer

TStyle 2007-09-11 19:09  
Superkul artikel. Som så ofta med Canon, grymt hus. Håller kvar vid min 5d en tid till ändå.
silfver 2007-09-11 21:22  
Betyg: 4
Bra läsning!
Johan Pihl 2007-09-12 10:38  
Intressant! Är det en fullformater eller har den crop-faktor? Hittade inte nåt om det i texten!

På Per Gessle konserten så skriver du "Trots att pixlarna var praktiskt taget utbrända så gick det alltså att få fram väldigt mycket information." Fotade du i Jpeg eller RAW då?
Jeppe 2007-09-12 13:04  
Johan, den har Canons APS-H, dvs 1,25x crop (allmänt känt som 1.3x), samma som 1D-serien har haft alltid. Det är 1Ds-serien som har 24x36

Jag fotograferar enbart i RAW, annars är det svårt att rädda någon information eftersom kameran slänger bort data i jpg.
ulricahdesign 2007-09-12 14:16  
Men Jeppe.. om kameran har APS-format.. går det att använda objektiv anpassade för APS-format då? Tex Canons EF-S-gluggar?

mvh. Ulrica

PS! Bra artiklar förresten.. för en drömmare :))
Jeppe 2007-09-12 15:17  
Nej, Canons EF-S är anpassade för APS-C, som är en mindre sensorstorlek. APS-H ligger mitt i mellan och kräver därför EF-objektiv.
ulricahdesign 2007-09-12 21:23  
Okidoki.. tusen tack för svaret.
Då blir det snart till att byta bort 10-22:an då *S*
HenningE 2007-09-15 11:43  
Betyg: 1
intressant med låsta artiklar...
Jeppe 2007-09-15 12:56  
Jadu Henning. Du står kanske och läser tidningen i affären också - så slipper du köpa den?

Hursomhelst, det är så det är. Det kallas för mervärde för de som är betalmedlemmar. Artiklen kommer att låsas upp efter två veckor.

Ganska intressant att du kan betygsätta artiklen, eftersom du inte kan läsa den ;)
fredrikru 2007-09-27 21:17  
Tyvärr Canon. För en gångs skull så har Nikon bättre produkt och det känns att denna kamera kommer bli kortlivad.
Jeppe 2007-09-29 10:10  
Kanske det Fredrik, men faktum kvarstår att många nog redan har köpt sin 1D MkIII, dessutom lär det väl inte vara allt för många som byter sitt system. Men för de som ska köpa en ny yrkeskamera kanske Nikons nya D3 är ett bättre? val. Samtidigt som det finns en viss priskillnad.
tannus 2007-10-02 13:35  
Ur min synpunkt som bara kört Canon... ja förutom en och annan klassisk Minolta, så är Nikons D3 inte ett bättre alternativ.
trgswe 2007-11-01 10:52  
Betyg: 1
Håller fullständigt med Fredrik, Canon har skjutit sig själva i huvudet när dom släppte 1D Mark III innan den var färdigutvecklad. Canon har nog förlorat all värdighet när det kommer till sport fotografi marknaden (vem är så korkad så att dom köper en kamera som är SÄMRE än 40D i det segmentet men kostar 4 gånger så mycker)...

[quote]EOS 1D MKIII är utan tvekan den hittils bästa digitala kameran som Canon har tillverkat
[/quote]vilka j*vla missfoster alla dom andra canon kamerorna då måste vara.

Jesper.. du borde nog ta och pröva några andra märken, snart säger du väl att en stekspade är en utmärkt bouncer.
Jeppe 2007-11-01 17:21  
Hmm.. Jan-Erik.. Reflekterar ditt betyg artiklen eller kameran som sådan?

Du får ursäkta, men det ÄR den bästa kameran som Canon hittils har producerat. 40D kom, som bekant efteråt, eller hur. Likaså Nikon D3, som ännu INTE har sett dagens ljus på butikshyllorna. Så när jag skrev artiklen så var det helt rätt. Nu kan man diskutera och jämföra med vad som finns nu. Men det är fortfarande en bra kamera, en mycket bra kamera t.o.m. Du har naturligtvis rätt till din åsikt och jag antar att du har provat den och kört hårt med den? För först då upptäcker man skillnaderna på vad som utgör en yrkeskamera.

Angående andra märken, så har jag ägt och testat följande:

Nikon, Olympus, Pentax, Sony och Canon, så jag känner nog att jag har rätt bra koll på de andra märkena.

Mvh
jesper
snabb kamera 2009-02-02 18:55  
Mmmmmmmm, det vattnas i munnen då jag ser denna kamera: vill ha, vill ha, vill ha!!!

Ja, den har grymma prestanda för en Canonfotograf som jag - men priset är väl i och för sig inte så snällt.

Men de 10 bilderna i sekunden, vilket jag prioriterar högre än hög upplösning, får det att klia rejält i fingrarna ( och plånboken ) som sagt. Dock något sämre ISO än på D3:an
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS