Annons
Artiklar > Utmanar normerna i Sameland

Utmanar normerna i Sameland

Foto: Sara Lindquist

 

Hur är det att leva i Sápmi, Sameland, om man inte är hetrosexuell? Den frågan ställde sig Sara Lindquist och Elfrida Bergman. Nu ställs deras utställning Queering Sápmi ut på Västerbottens Museum.

Queering Sápmi är ett demokratiprojekt för och med samiska individer som på något sätt utmanar sexualitets- och genusnormer. Deltagarnas livsberättelser om hur deras identiteter tar sig uttryck och samverkar med normerna står i fokus och iscensätts med text och fotografi.

På SVT Play kan du se ett reportage i programmet Sverige! om projektet. Inslaget börjar 17:50 in i programmet.

Utställningen på Västerbottens Museum är öppen till den 7 januari. Läs mer här.


Foto: Sara Lindquist

På sin hemsida berättar Sara Lindqust om hur bilderna kommit till.

– Att arbeta i projekt skiljer sig en del från tillvaron som egenföretagare. Det är fler processer igång samtidigt som alla strävar mot samma mål, det finns utrymme att fullfölja en idé, prova den, och förkasta den, något som jag upplevt att det sällan finns tillräckligt med utrymme för när det kommer till kommersiella jobb.

– Mycket av det fotografiska arbete jag gjort hittills är att leta efter platser som jag tycker passar mot de berättelser jag ska gestalta, sen del för del hitta de bitar som jag vill bygga med. Mycket detektivarbete. Här letade jag tex efter en plats där ett demonstrationståg skulle vandra fram. I slutändan blev det en plats 150 meter längre ner och värdens dimma så vi kunde ha varit i stort sett var som helst utan att det hade synts någon skillnad.

– Det jag tycker är det roliga med fotograferandet i Queering Sápmi är att det är så många pusselbitar till varje bild, det är först våra deltagare som berättar om händelser i sina liv som på olika sätt varit viktiga för vilka de är. Sen är det ett vridande och vändande på dessa livsberättelser. Vad hittar jag och Elfrida i dem som rör vid något i oss? Finns det ämnen och teman som flera personer återkommit till? Utifrån det här börjar jag planera fotograferingarna, det innebär att få tag på rekvisita och personer.

Copyright samtliga bilder: Sara Lindquist



Publicerad 2013-11-18.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS