Annons
Artiklar > En bok till förmån för Läkare utan gränser

En bok till förmån för Läkare utan gränser

Visa bildspel

Michael Nyqvist. Foto: Christian och Carl-Johan Brandt

 

Lena Endre och Rikard Wolff. Foto: Christian och Carl-Johan Brandt

 

First aid kit. Foto: Christian och Carl-Johan Brandt

 

De vill dra sitt strå till stacken och hjälpa dem som har det svårt. I november släpptes boken We can all contribute, och just nu kan du se utställningen på Lydmar hotel.

We can all contribute började, som mycket annat, vid ett köksbord. Bröderna Christian och Carl-Johan Brandt ville hjälpa de som har det svårt, men visste inte riktigt hur. De funderade också på hur de skulle kunna göra något mer av sitt fotograferande.

− Vi har ju båda fotograferat sedan tonåren och har de senaste 15 åren jobbat både framför och bakom kameran vid ett otal tillfällen, säger Christian.

En idé började ta form. Alla fotografer drömmer nog om att ge ut en egen fotobok, och Christian och Carl-Johan har ofta diskuterat hur deras skulle se ut. Arbetet med We can all contribute började.

− Vi ville skapa en fotobok som skulle kunna läsas som en vanlig bok från pärm till pärm, men med bilderna som den framdrivande storyn. Vi ville också att de som medverkade skulle vara kopplade till varandra på något sätt, säger Christian.

Han arbetar som läkare på Neurokirurgiska kliniken i Lund, och har länge velat åka med Läkare utan gränser på något av deras uppdrag. Tyvärr har det inte fungerat med hans hemsituation och jobb, så istället beslutade sig bröderna för att sälja sin fotobok till förmån för just Läkare utan gränser.

Film och musik har alltid legat Carl-Johan och Christian varmt och hjärtat, och varit en stor del i deras uppväxt. Det blev därför naturligt att välja det som tema för deras bok.

− Både film och musik är gränsöverskridande och handlar till mångt och mycket om att sprida budskap och knyta människor närmare varandra. Det är emotionellt läkande och därför tyckte vi att det fanns en bra koppling till att välja detta som motiv för vårt berättande.

De frågade en barndomsvän om hen ville vara med, och fick ja. Vännen rekommenderade sedan projektet till en artistkollega, som i sin tur rekommenderade vidare. På så sätt skapades en röd tråd genom hela boken, där alla är länkade till varandra. Och alla som bröderna kom i kontakt med har ställt upp. Totalt finns 40 artister och skådespelare med i boken.

We can all contribute släpptes i början av november förra året, med en stor release-fest på Fotografiska i Stockholm. Den hade sålt slut hos förlaget på bara en månad, men ett fåtal exemplar finns kvar på bokaffärer spritt över landet. Den första upplagan kommer ge ungefär 200.000 kronor till Läkare utan gränser, och med stor sannolikhet kommer det tryckas en andra.

− Vi skänker allt vi får in och har inte tagit ut något över huvud taget för alla de utlägg vi haft i samband med besök, resor, mat och boende. Dessutom har vi nog lagt ungefär 5000 timmar tillsammans på projektet.

We can all contribute hänger sedan 13 december som en stor utställning på Lydmar hotel. Fram till slutet av januari kan de 68 fotografierna beskådas på tre av hotellets våningar.

− Hotellet stod för alla ramar, och har lagt en kvarts miljon på det. Vi har fått väldigt mycket bra respons på utställning. 

Även Rheborg ställer ut
Johan Rheborg, som är aktuell med "Alla är fotografer" på SVT, har länge fotograferat sina kollegor bakom scenen och och under pauser i filminspelningar. Utställningen Backstage öppnar 17 januari på Fotografiska och de 82 verken kan ses fram till och med 9 mars.



Publicerad 2014-01-03.

2 Kommentarer

MrKarisma 2014-01-04 10:44  
"Vi skänker allt vi får in och har inte tagit ut något över huvud taget för alla de utlägg vi haft i samband med besök, resor, mat och boende. Dessutom har vi nog lagt ungefär 5000 timmar tillsammans på projektet"

Det hade ju definitivt inte varit mindre seriöst att ta ut ersättning för omkostnader. Sosse-sveriges moralpanik börjar tränga allt djupare in i leden.
frennström 2014-01-04 18:59  
Å andra sidan friställdes en icke oansenlig summa pengar till MSF på detta sätt.
Enkel matematik, eller hur?

Och exakt vilka "led" är det du referar till, undrar man ju.

//j

Merläsning

ANNONS