Annons
Artiklar > »Som Spotify, fast för bilder«

»Som Spotify, fast för bilder«

Två svenskar har skapat appen Pic Hit Me för Microsoft Office 365 och Windows Phone. Appen ger tillgång till bilder som är juridiskt fria att använda.

Tanken är att den som ska skapa en Powerpoint-presentation eller liknande kan få tillgång till bilder som är fria att använda mot en månadsavgift. Betalningsmodellen liknar Spotify, det vill säga att fotografens ersättning är baserad på hur många gånger dennes bilder laddats ner.

– Mot bakgrund av ett antal fotografers stämning mot Google nyligen, så börjar frågan om juridisk upphovsrätt för bilder bli intressant för företagen. Det vi ser är bara toppen på isberget mot bakgrund av att nästan alla i dag har blivit fotografer med upphovsrätt, säger Mathias Björkholm, affärsutvecklare och partner på Pic Hit Me till Computer Sweden.

Allt fler blir uppmärksamma på de regler som gäller för publicering, vilket skapar en efterfrågan på bilder som är »okej«. Den som söker en specifik bild som inte finns i appen kan skicka en beställning till fotograferna i nätverket.

Appen kommer även för telefoner och surfplattor med operativsystemet Android inom kort.

Företaget har sju anställda och planerar att öka rekryteringen i takt med att efterfrågan stiger. Bolaget har fått in 20 miljoner kronor i riskkapital. Statliga Almi Invest gått in med mest pengar.



Publicerad 2014-02-04.

11 Kommentarer

Mrdoderhult 2014-02-04 23:23  
Bra för företag, mindre bra för fotografer som lever på foto till företag.. Eller?
Cambo 2014-02-05 06:31
Tack för hjälpen, snälla Staten!
andreassofus 2014-02-05 14:39  
Vad är skillnaden mellan detta och alla andra bildbyråer som finns som erbjuder samma sak?
Svar från froderberg 2014-02-05 14:53
Det verkar vara samarbetet med Microsoft som antagligen gör det lite smidigare.
acarlsson 2014-02-05 18:15  
Bra tänkt, men lite fel marknad kanske... (med tanke på att 90% av alla grafiker använder Mac och därmed sannolikt iPhone)

Men jag gillar idén!
Svar från froderberg 2014-02-05 19:22
Å andra sidan produceras nästan alla Powerpoint-presentationer av personer som inte är formgivare och som därför inte redan har kontakt med en bildbyrå.
tormig 2014-02-05 21:22
Enligt artikeln är appen för Microsoft Office 365, som ju är molnvarianten av Microsoft Office och Microsoft Office är nog en de facto standard även för Mac användare. Sedan kanske deras horisont går bortom den svenska marknaden och då är valet av Andriod helt rätt. Men håll ut, det kommer säkert en variant för iPhone/iPad så småningom.
marmit 2014-02-06 09:05  
Smidig site, men svårt att konkurrera med bildbanker som är gratis t ex rgbstock.com eller dess föregångare sxc.hu. (Som jag själv använt flitigt för att just skapa presentationer och också bidragit till med mina bilder). Om man på dessa siter gör en sökning på en av de vanligaste söktermerna "Business" hittar man 1 335 respektive 1 000 högupplösta bilder jämfört med 2 på PicHit.me (varav en är ett gristryne?!)
För oss amatörfotografer kan det förstås vara roligt att gå in på PicHits "Missions" för att få inspiration att ta nya bilder och för att se om man kan uppfylla en presumtiv kunds bildbeställning. Notera dock att man ofta ger bort alla rättigheter för en minimal ersättning.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS