Annons
Artiklar > Kamera i bilen kan vara olagligt

Kamera i bilen kan vara olagligt

En av många bilkameror på den svenska marknaden. Foto: Deltaco

 

Så kallade dash cams, bilkameror som filmar färden, blir vanligare och vanligare utomlands. Men på grund av lagen om kameraövervakning från mitten av 2013 kan det i Sverige vara olagligt att montera en kamera i bilen.

Youtube svämmar över av, framför allt ryska, bilkamerafilmer som fångat olyckor eller oväntade händelser i trafiken. Enligt Teknikens värld är det en försäkringsfråga utomlands. Bilförsäkringen kan bli billigare om ägaren installerar en kamera, då de är avsedda att hjälpa försäkringsbolaget reda ut vems fel en olycka är.

I Sverige är det inte alls lika vanligt med så kallade dash cams, men de kommer med och mer. 

− För något år sedan hade vi över huvud taget inte sett någonting av det här, men nu poppar det upp fler och fler, säger Trygg-Hansas pressansvarige Johan Eriksson till TT.

Han nämner också ett fall där deras kund, med hjälp av inspelat material från sin bilkamera, kunde påvisa att det var den andra bilisten som orsakat olyckan. Johan Eriksson påpekar att videon var direkt avgörande i det här fallet. Även If:s pressansvarige, Daniel Claesson, säger till TT att bilkameror kan vara till stor hjälp vid olyckor.

Problemet för svenska bilförare som vill installera en sådan här kamera är den nya lagen från halvårsskiftet 2013. Fast monterade kameror på allmän plats, och där folk kan identifieras, är olagliga utan tillstånd. Enligt Agneta Runmarker, dataråd på Datainspektionen, handlar det om den personliga integriteten.

− Det är oftast den som väger tyngst när det ska avgöras vad som är och inte är tillåtet. Tillstånd ges normalt endast för att förebygga eller utreda brott och olyckor, och det är svårt att få tillstånd till annat än kärnändamålen, säger hon till TT.

Det kan tyckas att bilkameror har just detta som uppgift, att utreda en olycka eller brott. Det som talar emot kamerorna är att de ofta är i konstant inspelningsläge. Det betyder att de kränker den personliga integriteten mellan eventuella olyckor, skriver Teknikens värld. Kameror som aktiveras vid krock borde dock vara tillåtna, men då krävs en viss kraft för att kameran ska reagera. Mindre incidenter kommer därför inte sätta igång inspelningen.

Frågan är också hur lagen ställer sig till hjälmkameror och GoPro-kameror, som båda blir allt mer populära.



Publicerad 2014-02-26.

22 Kommentarer

Leaflet 2014-02-26 12:48  
Så länge kameran manövereras "på plats" så faller den utanför lagens definition av övervakningskamera. Däremot om man sätter kameran i "rörelsedetektorläge" och sedan lämnar bilen kan lagen troligen vara tillämplig.
Tråd i ämnet är inledd,
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=157531
Lars Parbring 2014-02-26 13:03
Ja som datainspektion skriver "Fast monterade kameror på allmän plats, "
En bil är ju normalt inte fast monterad i marken utan den rör sig.....
Om det däremot är som Per beskriver då kan det vara gränsland mot fast montering.
Men en bil i rörelse på väg är väl samma sak som om jag håller min kamera i handen och filmar i farten.
syntax 2014-02-26 15:40  
Bilen är inte allmän plats. Tvärtom finns det prejudikat på att i sin ägandes bil är man skyddad av lagen om hemfrid. Jag tror alltså inte att det går att hindra någon att montera in en kamera inne i den bil som man äger. Följaktligen anser jag att de myndigheter som har uttalat sig angående lagen om kameraövervakning från 2013, inte har koll på det egentliga rättsläget.
Alltså - montera in kameran bara. Om någon myndighet gruffar, be vederbörande att föra talan i domstol.
VisualD 2014-02-26 15:52
Däremot, rätta mig om jag har fel, är det väl förbjudet att men fast kamera övervaka allmän plats från privat egendom? Då torde det vara okej att filma bilens innanmäte men inte vägen.

Om detta är positivt eller inte är en helt annan sak.
slaskpelle 2014-02-26 16:08
du får inte montera en kamera i ditt hem som övervakar allmän plats
soilkiller 2014-02-26 16:11
Borde det inte gå att lösa genom att ha en kameramodul som är monterad på snabbfäste?
Då kan det väl knappast räknas som fast montering, utan istället likställas med en kamera på stativ.
Leaflet 2014-02-26 16:48
Begreppet "allmän plats" nämns överhuvudtaget inte i lagtexten. Det man pratar om är "platser dit allmänheten har tillträde" respektive "platser dit allmänheten inte har tillträde". Jag utesluter nu alla undantag och specialare för polis, försvaret och andra formuleringar som inte gäller i denna debatt.
Var sedan kameran är placerad är egentligen inte det centrala, däremot vart den är riktad. Till exempel är min bilkamera placerad, givetvis, i bilen. Min bil är inte en plats dit allmänheten har tillträde. Däremot är den riktad mot platser (i normalfallet det som finns framför bilen) dit allmänheten har tillträde. Således faller min kamera in under lagen. Jämför med en kamera i en butik. I tillståndet är det vanliga att kameran får riktas mot platser inne i butiken och ofta också mot in- och utgångar. Däremot är det inte tillåtet att rikta den/dem ut mot gatan eller trottoaren.

Däremot svarar min kamera inte (som jag nämnt tidigare) upp mot lagens definition av övervakningskamera. Förkortat utdrag från lagen;

"Övervakningskameror (--) och därmed jämförbara utrustningar som är uppsatta så att de, utan att manövreras på platsen......(--)."

Min point är således att lagen inte kan vara tillämplig på bilkameror och actionkameror så länge de "manövereras på platsen". Däremot, som jag också nämnde tidigare, om kameran sitter i en tom bil och den har satts i ett läge där den detekterar rörelser och därmed, utan att manövereras på plats, startar en inspelning torde, enligt min bedömning, saken komma i ett annat läge.
Det skulle vara högst intressant att få en rättslig prövning av denna teori.
eon 2014-02-26 18:05  
Oavsett hur lagen kan och ska tolkas för den här användningen så är det lätt att inse att aktiva kameror i bilar faktiskt ger den negativa effekt som lagstiftarna här har försökt undvika.

Gott om filmmateriel ligger ju redan ute på Utube från trafikincidenter i olika länder. Det ligger inte där för att hjälpa till i rättsfall, utan för att roa och håna. Dvs kränkning.
PMD 2014-02-27 00:58
Publicering är en annan sak. Sådan kan vara kränkande och olaglig.
Jonas Nimmersjö 2014-02-26 19:22  
Frågan är om kamera bilen räknas som fast monterad?
Om lagen kan tolkas så att jag inte får ha en kamera monterad i min bil, på min hjälm eller cykel ... så får jag väl inte heller hålla den i handen och filma när jag går? Och då bör det även vara förbjudet av mina passagerare i bilen att filma? Vad är skillnaden?

Förbudet borde (enligt mitt tycke) vara om den filmar när bilen står parkerad.

Och om försäkringsbolagen vill ha sådana här filmer kanske det gå att lösa med en begränsning i minnet. Kameran sparar bara de senaste 2 minuterna. (1 minut före och en minut efter en olycka).
(rättelse/tillägg) Det kan också gå att lösa genom att det är ditt försäkringsbolag som kan koda av filmen ... då hamnar den inte lika lätt på youtube.
Essen 2014-02-26 22:19
En handhållen kamera inte är fast monterad.

Oavsett vad man tycker om lagen så har den faktisk inte prövats ännu, så det är ingen som faktisk vet hur lagen skall tolkas.Datainspektionen gör en fyrkantig (feg) bedömning som inte kan falla tillbaka på dem.
Personligen så har jag svårt att se en prejudicerande dom som förbjuder kamera i bilen.
PMD 2014-02-27 00:54  
Nu börjar integritetsnojan bli lite tröttsam. Det händer inget farligt av att bli fotograferad! Det borde barn få lära sig redan på dagis. Jag börjar tro att det snart blir här som i vissa primitiva religioner, att folk tror att man tar deras själ när man fotograferar dem.

Fast jag tror inte riktigt att lagen om kameraövervakning är tillämplig på sånt här. Vi får väl se om någon hittar på ett rättsfall.
Antipodian 2014-02-27 03:06  
En faktor är väl vad man vill åstadkomma med att ha en sådan kamera.

Som stöd i rättsfall fungerar den ju eftersom det råder fri bevisprovning i svensk domstol.

Försäkringsärenden kan dock vara problematiska eftersom man kanske måste väga 10000kr i böter mot den ersättning som man får från t.ex. en smitande bilist.
Johan Carslöv 2014-03-01 11:36  
Dessutom är just dessa "dash cams" i princip aldrig fast monterade som t ex. polisens kameror som har inspelningsenheten i bagagen osv. I en dash cam lagras det oftast på interminne eller minneskort... Om jag ägt en så hade jag inte heller lämnat den kvar i bilen osv. frågan är om en iPhone med bilhållare också räknas i detta i så fall? Jag kan ju de facto använda den som en dash cam...
Tror detta kommer gå i gråzonen tills någon filmar fel sak/person.
Johan Carslöv 2014-03-01 11:40  
och hur gör vi med alla tusentals fast monterade back-kameror som finns på våra fordon idag?
PMD 2014-03-01 16:08
Det finns väl nån bra gummiparagraf att ta till så att bara dålig användning av kameror blir otillåten.
tomas.agren 2014-03-01 22:48
Backkamerorna spelar vanligen inte in det som händer, utan är enbart realtidsinformation.
Kimster 2014-03-01 23:17
Fordons- och maskinkameror uppsatta för sikt och arbetsmiljösyften, finns nämnt i lagtext som undantag.
Linmajon 2014-03-01 17:02  
Just kameraövervakningslagen är väl ändå en av de mer hjärndöda lagar vi har och en av de jag gladeligen struntar fullkomligt i ibland. Den gör det bl.a. omöjligt att göra timelapsfilmer utanför hemmet. Den där integritetsnojan står mig långt upp över halsen. Den går att ta till i alla möjliga och omöjliga situationer.
bomalt 2014-03-06 10:06  
Skickade frågan till Datainspektionen och fick följande svar:

Hej,

Vid kameraövervakning är det kameraövervakningslagen (KÖL) som reglerar vad man får göra. Utgångspunkten är att det krävs tillstånd för kameror som är uppsatta i fordon om kameran är riktad utåt så att inspelning sker av allmän plats. Sådant tillstånd meddelas av länsstyrelsen. Möjligheterna att få sådant tillstånd får avgöras i varje enskilt fall, men möjligheterna att beviljas detta är antagligen är små eftersom ändamålet typiskt sett inte är sådant som särskilt ska beaktas enligt KÖL.

En cykel är sannolikt att betrakta som fordon och detsamma gäller i sådana fall om man monterar en kamera på ett cykelstyre.

En handhållen kamera omfattas inte av KÖL. Mycket tyder på att KÖL inte gäller för en kamera som är monterad på en hjälm och tillstånd behövs därmed inte.

För mer information om kameraövervakningslagen, se följande länk:
http://www.datainspektionen.se/Documents/faktablad-kameraovervakningslagen.pdf

Vänliga hälsningar
Camilla Sparr
Jurist, Datainspektionen
www.datainspektionen.sec
Antipodian 2014-03-08 04:25
Bra jobbat, Bo!

Jag som trodde att Sverige klippte banden med östblocket när parabolförbudet togs bort - vad fel jag hade!

Personligen är det inget större problem då min asylansökan här i Australien har blivit beviljad :-)

/Johan
codehacker 2014-10-27 21:54  
I förarbetena sägs följande angående begreppet uppsatt (prop. 2012/13:115, s 26):

”Med uppsatt avses att placeringen av kameran ska ha en viss varaktighet. En kamera som endast används helt kortvarigt är alltså inte en övervakningskamera som omfattas av lagens tillämpningsområde. Kameror som är fastsatta på fordon har ansetts uppsatta i lagens mening. Med uttrycket utan att manövreras på platsen avses att den fortlöpande hanteringen av utrustningen inte sker på plats. Detta innebär att lagen inte är tillämplig på handhållna kameror.”

Som jag ser det är det således OK att ha en dashcam löst liggande ovanpå instrumentpanelen.
Detta innebär ju att du kan presentera en filmsekvens vid tex ett försäkringsärende eller i rätten utan att någon kan hävda att du brutit mot KÖL.
Det går ju knappast att härleda om kameran suttit med sugpropp eller legat löst.

Merläsning

ANNONS