Annons
Artiklar > Mandelas väg från apartheid till president

Mandelas väg från apartheid till president

För 20 år sedan valdes frihetskämpen Nelson Mandela till president i Sydafrika. Fotografen Ulf Berglund bevakade valprocessen under sju månader. Fram till den 18 juni visas bilderna på Hotel Tylösand.

Nelson Mandela hade släppts efter 27 år i fångenskap, klivit ut i friheten utan bitterhet och pratade om rättvisa, fred och vänskap. Ulf Berglund var då 30 år och hade förmånen att få bevaka valprocessen under historiska sju månader.

– Det är egentligen så att det Mandela pratade om då fortfarande känns lika aktuellt. Och, märkligast av allt, så känns det plötsligt mer aktuellt i Sverige än på många, många år, säger Ulf Berglund.

Några månader innan valet landar Ulf Berglund och reportern Håkan Lövström i Sydafrikas största stad för att bevaka det kommande valet och vägen från en apartheidstat till demokrati. Om det nu blir ett val? Hela situationen i Sydafrika är ganska förvirrad vid den tidpunkten och Johannesburg är för svenskar fortfarande mest förknippat med kravaller i kåkstaden Soweto.

– Många är väldigt oroade då. Landet står verkligen inför ett vägval. Ska det bli en demokrati? Ska det bli ett nytt Rhodesia? De som inte har pengar hoppas få, de som har är rädda att förlora sina. I den där stadsdelen träffar vi många människor och får en bra rambild av situationen.

Som svenskar är de populära hos ANC, alltså Mandelas parti som Sverige har stött under många år.
– Vi presenterade oss tidigt för Nelson Mandela, så han visste att vi var från Sverige. Sedan följde vi honom på kanske 15-20 olika möten, tillställningar och när han träffade svenska politiker.

Bevakningen av ANC går därför smidigt. Desto svårare är det att vara svensk när han ska bevaka de mer högerextrema grupperna.
– Jag blir spottad i ansiktet av några vita kvinnor, när jag säger att jag är från Sverige. De ser ju hela sin situation, både liv och ekonomiskt, som hotad och vet att Sverige har stöttat den Mandela och det ANC som de avskyr, säger Ulf Berglund.

När Nelson Mandela dör i slutet av 2013 lägger Ulf Berglund upp en av sina bilder på Facebook. Den får stor respons. Nästa dag är den förstasida på Aftonbladet och snart även bokomslag.

– Under vintern har jag sedan för första gången på tjugo år gått igenom hela bildskörden från de där sju månaderna. Det har varit otroligt roligt och otroligt jobbigt. Och faktiskt lite nervöst först. Musik man en gång tyckte var bra händer det ju att man nästan skäms när man hör långt senare. Jag visste först inte om bilderna skulle hålla, säger han.

Den 26 april 2014, på tjugoårsdagen av det första fria valet i Sydafrika, är det stor vernissage i på Tres Hombres Art på Hotel Tylösand.  Utställningen heter The Election och hänger till den 18 juni. Tillsammans med galleriet håller Ulf på att förvandla bildmaterialet till en bok.

Här kan du läsa en längre text av Ola Liljedahl om Ulf Berglunds arbete.

Här kan du se fler bilder.



Publicerad 2014-04-25.

3 Kommentarer

jag&bilden 2014-04-25 22:25  
Det hade varit mera rättvisande om rubriken varit
"Mandelas väg från terrorist till president".

För det var så många länder inkl USA, England, Frankrike etc såg på honom.
Men efter att han 'segrat' vände alla kappan efter vinden och nu var han en hjälte även i deras ögon. Samma hjälte och förebild han hade varit för resten av världen i många år.

Den enes terrorist, den andres frihetskämpe!
fotografmanuelek 2014-04-26 07:59  
Oavsett hur historien går så är det makalösa fotografier.
stigfredrik 2014-04-28 20:55
Håller med, jäkligt bra.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS