Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Hans Strand släpper bok om Island

Hans Strand släpper bok om Island

Visa bildspel

Bruarfoss, June 2014. Foto: Hans Strand

 

Aerial of River Fúlakvisl, July 2009. Foto: Hans Strand

 

_The Gate_, Arnarstapi, June 2013. Foto: Hans Strand

 

Moonrise over Landmannalaugar, July 199. Foto: Hans Strand

 

Mountains of Fjallabak, June 2013. Foto: Hans Strand

 

The Eruption of Eyjafjallajökull, May 2010. Foto: Hans Strand

 

Naturfotografen Hans Strand kommer snart ut med en lite annorlunda bok om Island. Han har valt bort de kända platserna, och det klassiska ljuset. Bilderna är abstrakta, och kompositionen har fått ta stor plats.

Hur länge har du arbetat med Iceland - Above & Below?
− Jag reste till Island första gången 1995. Sedan har det blivit ett 20-tal resor. Mina första bokideer föddes 2006. Detta efter att ha flygfotograferat med digitalt mellanformat för första gången. Jag blev helt tagen av den fantastiska bildkvaliteten.

Varför har du valt just att göra en bok om just Island?
− Det isländska landskapet talar för sig själv. Jag vill nog påstå att att det står i en klass för sig när det gäller variation och komplexitet.

Hur har arbetet med boken gått till?
− Jag har gjort en par resor per år. Sällan mer än 9-10 dagar per gång. Varje resa har haft sina fotografiska delmål. Ofta två flygningar över olika landområden och sedan 5-6 dagar med 4-hjulsdriven jeep och fotografering från marknivå. Jag har, trots allt flygande och villande, bara skrapat på ytan av vads som finns att upptäcka på denna fantastiska ö.

När släpps den?
− Den trycks den 21-22 augusti och beräknas vara klar för leverans i mitten av september.

Har du någon favoritbild i boken?
− Det är svårt att välja bland sina egna bilder. Jag gillar abstraktion och komplexitet, så det får väl bli en flygbild över något älvdelta.

Vad använder du för utrustning?
− Sedan 2006 har jag använt Hasselblads digitala mellanformatare. Den jag använder just nu är en H3DII-50. Mina flygbilder är nästan alla tagna med normalobjektiv 80mm. 3 bilder i boken är också tagna med Nikon D800E och Carl Zeiss 15 mm optik.

Har du några tips till den som vill börja med natur- och landskapsfoto?
− Försök att tolka det du ser och känner. Sätt din egen prägel på bilderna. Detta genom en personlig bildkomposition. Tyvärr läggs alldeles för mycket krut på ND-filter av olika densitet idag. Bilderna får härigenom ett tekniskt maner i stället för ett av fotografen skapat uttryck. Tekniska bilder blir ofta syntetiska och likriktade. Jag vill också avråda från avfotografering av ikonlandskap. Det finns redan tillräckligt med bilder av dessa. Av just den anledningen har jag själv sökt mej bort ifrån sådana platser på Island.



Publicerad 2014-08-21.

4 Kommentarer

gunte 2014-08-21 18:27  
Har en given plats på Inköpslistan..
AnnaTrollet 2014-08-22 11:21  
Bokomslaget ser bara så fantastiskt läckert ut! Vilken bild.....Jepp, den måste införskaffas.
babblan 2014-08-22 19:34  
Precis! Bara framsidan skriker "vill ha", vilken fantastisk bild, boken hamnar definitivt på tomtens önskelista, om jag kan hålla mig så länge!
nikitin 2014-08-23 18:14  
Om boken köpes innan den 15/9 får man med en extra bild, http://www.triplekite.co.uk/book-shop/hans-strand-iceland-above-below/
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS