Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Brutus Östling utsedd till Nordisk Naturfotograf

Brutus Östling utsedd till Nordisk Naturfotograf

Brutus Östling utsedd till Nordisk Naturfotograf för de kommande två åren

Brutus Östling vann i helgen priset som 2007 års Nordisk Naturfotograf. Det prestigefyllda priset delas sedan tio år ut av tidningen FOTO i samarbete med Vårgårda Naturfotofestival. Priset delas ut vartannat år och senast, år 2005, vann den norske fotografen Pål Hermansen.

- Det här är det finaste pris man kan få som nordisk naturfotograf, så jag är både glad och stolt, sade Brutus Östling när han tog emot priset. Jag hade aldrig kunnat drömma om att ha en chans bara för ett par år sedan.

Östling är aktuell med boken Örnarnas rike som tidigare i höstas blev Årets Pandabok. Det är en utmärkelse som Världsnaturfonden WWF delar ut till årets bästa naturbok.

På Vårgårda Naturfotofestival deltar naturfotografer från hela Norden med en kollektion av sju bilder. En jury bestående av tidningen FOTO:s chefredaktör samt två utomstående juryledamöter utser tävlingens enda vinnare. Alla andra deltagare förblir anonyma.

Juryns motivering lyder:

”En sammanhållen kollektion där fotografen visar fåglarna som individer snarare än arter. Han ser dem som med den nyfikne estetens öga snarare än fågelskådarens. Och utmärkande för kollektionen är även dess genomtänkta och dämpade färgskala.”

Vårgårda Naturfotofestival firade i år stort 25-årsjubileum, med bildvisningar under två dagar av en rad kända nordiska fotografer och även Frans Lanting och Norbert Rosing från USA. Festivalen avslutades direkt efter prisutdelningen med Brutus Östlings bildvisning, men det var av en slump påminde arrangören om.

Tävlingens sponsor var i år Canon och förstapriset bestod, förutom av äran, också av kamerautrustning till ett värde av närmare 40.000 kronor.

Publicerad 2007-11-05.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS