Annons
Artiklar > Nytt: Galleri FS - Galleriet som är öppet dygnet runt

Nytt: Galleri FS - Galleriet som är öppet dygnet runt

Nu lanserar vi Galleri FS som är en bildpool som skall innehålla de bästa bilderna på Fotosidan. Här är det de enskilda bilderna som gäller och inte fotografen. Har du en riktig pangbild så har du chansen att få med din bild här. Bilderna skall inte bara bedömas utifrån strikta bild-, innehålls-, eller kompositionsregler utan bilderna skall falla de flesta i smaken. Dvs vi hoppas att det kommer finnas en mängd riktigt smaskiga solnedgångar i detta galleriet bredvid någon svår konstfotobild. Det skall liksom bli som Favoriter fast med en liten sluss att passera. Gissningsvis så tror vi att ca 30-40% av de föreslagna bilderna kommer att komma igenom.

Galleri FS fungerar så att alla medlemmar kan ansöka med ett bidrag (betalande och icke-betalande har olika ansökningsfrekvenser). Vi vill att det är en enskilda fotografen som skall ansöka om att få med sin bild, så därför finns ingen nomineringsfunktion. Däremot är det ju fritt fram att peppa medlemmar via kontaktfunktionen och säga att det skall skicka ngn viss bild.

Kritiken mot Galleriet kommer förmodligen bli att det är för snygga bilder, och inga svåra bilder kommer med. Vi är beredda att ta den kritiken.

Hur gör du för att komma med?

Välj ut en av dina allra allra bästa bilder. En sån bild som du känner verkligen är en riktig hit och något utöver din vanliga prestationsnivå. Gå till Galleri FS poolen och ladda upp den. Sen är det bara att avvakta, bita på naglarna och hoppas att den kommer med.

Hur fungerar det med slussen?

Efter att fotografen lagt en bild i poolen så hamnar den hos Galleriets värdar och juryn. Värdarna är en blandning av Fotosidanmedlemmar som har förmågan, kunskapen och pondusen att bedöma bilder och har förstått syftet med Galleriet (att få alla besökare att gapa av häpnad och skapa ett sug att ta lika bra bilder).

Värdarna kan var och en direkt släppa igenom en bild men blir vägledda av juryn. Juryn består av alla de medlemmar som fått med en bild publicerad i Galleriet (dvs juryn blir bara större och större med tiden), och juryn kan då rösta Ja eller Nej (eller blankt). Varje Nej måste motiveras och det finns ett stöd för den som röstar att välja ett val ur en lista för vad man tycker är största anledningen till varför man säger Nej. Den listan är en mycket mycket grovt förenklad lista eftersom det egentligen är förkastligt att med en kort mening refusera en bild, men vi tror att en kort motivering ändå kan ge den refuserade fotografen en indikation på varför bilden inte kom med. Dock är Galleri FS ingen bildkritik. Vill du ha bidkritik så ladda upp i Bildkritikpoolen.

Bilden får ligga så länge att tillräckligt med röster har kommit för att Värdarna skall bli vägledda. Den vägledande omröstningen måste tydligt väga över för Ja (dvs en bild som får 15 ja och 15 nej bör betyda att bilden inte är tillräckligt bra för att nå igenom). Värdarna kan också se hur Juryn motiverar sina Nej. När en tydlig indikation för vart det barkar finns, så kan värdarna ta ett beslut.

Efter beslutet så publiceras antingen bilden i Galleri FS eller om bilden blir refuserad så får medlemmen ett mail med info om detta och bilden åker ur poolen. Att en bild blir refuserad behöver inte behöva att den är en dålig bild, utan snarare att det inte var en bild som Galleriet letade efter just nu.

Motiveringsfunktionen är inspirerad av en liknande på sajten OnExposure.

Hur ofta kan jag lägga upp en bild?

Du kan ansöka med en bild var 14:e dag som betalande och en gång per månad som icke-betalande..

Synpunkter

Det finns en forumtråd om denna funktion. Du hittar den här.

Publicerad 2007-11-11.

13 Kommentarer

Gustaf Eriksson 2007-11-11 18:21  
kul idé
får se hur det blir i verkligheten (låter lite komplicerat men det kanske det inte är :)
N Thomas Meldert 2007-11-11 18:25  
Ett bra initiativ! Känns inspirerande. Att ha en bild i Galleriet är något att sträva efter.
pial 2007-11-11 19:25  
Kul! Har hander det grejer!
Mattsen 2007-11-11 21:36  
Det här verkar genomtänkt och riktigt kul!
Kanske kunde man utvidga sättet att ansöka om att få med en bild på så sätt att fotografer kan "nominera" andra fotografers bilder?
Erik Pettersson 2007-11-11 22:00  
Härligt låter roligt och spännande!

Mvh Erik :)
Kemal Sahacic 2007-11-12 08:16  
Ska bli intressant att se, verkar vara en cool idé.
mill 2007-11-12 15:04  
Skoj!

Oj nu får man ju en massa ansvar.. spännande! ;)

Och tack för att jag fick vara med, you made my day.
Buse 2007-11-12 15:47  
Bra idé, hoppas att valsystemet kommer att funka bra. Finfina bilder där redan!
Björn Wångblad[BF] 2007-11-14 09:29  
Jajjamänsan detta ser man fram emot. En tävling och ändå inte riktigt en tävling.
starnut 2007-11-16 20:07  
Hm undrar vem man ska tacka för den här sattsningen!? ;)
starnut 2007-11-16 20:12  
Fast jag är tveksam till om det här kommer fungera, grejen med flickr, där den här ideen kommer ifrån, är ju att man själv måste vara aktiv och lägga kommentarer innan man själv får publicera sin egen bild. Vem ska nu orka kommentera när man inte får något ut av det själv?
destiny 2007-11-18 14:05  
"Motiveringsfunktionen är inspirerad av en liknande på sajten OnExposure."

Även förfarandet med redaktörer (värdar) och medlemsomröstning (jury) som bestämmer vilka bilder som publiceras är så gott som identiskt med det på Onexposure.net, som funnits sedan februari. Jag tycker att fotosidans medlemmar har rätt att få veta vilka de egentliga upphovsmännen är.

Merläsning

ANNONS