Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Nikon D810A för astrofoto

Nikon D810A för astrofoto

D810A är en modifierad astro-version av Nikons flaggskepp D810. Kameran har en flera specialfunktioner och kan fånga bilder av universum med 36,3 miljoner pixlar.

Med ett omarbetat IR-filter är D810A fyra gånger mer känslig för H-alfa-linjen (våglängd på ca 656 nm) än vanliga D810. Kameran kan därför fånga de riktiga röda färgerna hos nebulosor uppger Nikon. Fördelarna med modifikationerna i D810A ska även märkas när man fotograferar den vanliga stjärnhimlen.

Konventionella färgfilter blockerar ljus med lång våglängd, infrarött, för att inte riskera rödstick i bilderna. Vid vanlig fotografering finns en viss risk för rödstick med D810A.

D810A är utrustad med flera extrafunktioner för astrofoto. Utöver inställningar för Bulb och Time finns ett nytt manuellt läge för långa exponeringar upp till 900 sekunder. För att minimera interna vibrationer finns en elektroniska slutare istället för den första ridåslutaren.

När skärmen används som sökare (live view) med lägena Bild eller Time visas en virtuell exponeringsförhandsgranskning som hjälpter till med fokus och komposition. Det går att förstora bilden 23 gånger i live view-läge, precis som med D810, för noggrann skärpeinställning. I den optiska sökaren kan en virtuell horisont visas för att underlätta kompositionen.

Batteriet EN-EL15 klarar 3 860 exponeringar på en laddning. Med Nikons flerfunktionsbatteripack MB-D12 blir kapciteten 10 660 bilder. Räcker inte det finns nätadaptern EH-5B med strömkontakten EP-5B som tillbehör.

Nikon D810A har planerad säljstart den 28 maj 2015. Det rekommenderade priset är 38 490 kronor inklusive moms utan objektiv.



Publicerad 2015-02-10.

7 Kommentarer

krämskaft 2015-02-10 19:47  
"risk för rödstick", någon som kan förklara hur stor den risken är vid vanlig fotografering som typ landskap, sommar med sol och vatten, vinter med snö, inomhusbelysning osv? Finns det exempel på allmänfoto att titta på från kameror med motsvarande filter?

Det vore ju trist att ha en kamera som bara funkar för astrofoto...
Falumas 2015-02-12 08:56
Du kan ju alltid sätta på ett IR-filter på objektivet. Så har du löst det.
Jag har några simpla kameror utan IR-filter och framför allt när solen skiner så blir det ett rödstick.
Är du dock inte intresserad av Astrofoto så är denna kamera helt säkert inget för dig.
Denna timelapse är tagen med en kamera utan IR-filter och här ser du rödsticket klart och tydligt när solen skiner.
https://www.youtube.com/watch?v=OhB4o8lSIwE
krämskaft 2015-02-11 09:24  
Du är rolig du: "Kamera för astrologi". Den kanske kan ge ett horoskop också!
Num Vistbacka 2015-02-11 22:24  
Varför går det inte att göra en sån här kamera med filter som likt en spegel kan fällas upp vid behov? Eller extra filter till objektiv för att komplettera vid "normal" fotografering?
Svar från froderberg 2015-02-11 22:37
Kameran skulle behöva kunna skifta filter. Den mekaniken skulle antagligen göra kameran större och klumpigare. Med tanke på hur få som är intresserade av astro-foto är detta en smidigare lösning. Jag är övertygad om att många atro-intresserade är beredda att lägga ner en del pengar på bra utrustning.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS