Annons
Artiklar > Två svenskar prisade i Sony World Photography Awards

Två svenskar prisade i Sony World Photography Awards

Johan Bävmans bildserie på pappalediga svenskar har vunnit pris i flera stora fototävlingar. I en av de absolut största, Sony World Photography Awards, belönades han med ett silver. Magnus Åker vann den svenska klassen i samma tävling med en bild från en skogsbrand norr om Rättvik.


Foto: Magnus Åker

Det var på Magnus Åkers sista semesterdag i somras som han tog den vinnande bilden.
– En kollega vid brandkåren berättade om en planerad skogsbrand i skogarna norr om Rättvik. Jag hoppade in i bilen och tog mig till en plats där jag kunde se lågorna på nära håll. Några timmar efter att branden hade börjat såg jag den lila tallen på stenarna som på något sätt hade överlevt elden. Vinden ändrades hela tiden så jag var tvungen att vänta men till slut blåste den som jag ville.

Förutom en kamera från Sony vann Magnus Åker även en resa till London där han fick ta emot sitt pris på en stor gala. Bilden ställs ut tillsammans med andra vinnarbilder på Somerset House i London.

– Jag har burit på tunga kameraväskor och stått ut med alla typer av väder för att ta bilderna jag har fantiserat om. Det här visar att det har varit värt all tid och kraft som jag har lagt på min hobby, säger Magnus Åker som till vardags jobbar som säljare på ett tryckeri.


Foto: Johan Bävman

Johan Bävman, frilansfotograf i Malmö, tog hem andraplatsen i den professionella kategorin ”People”. Hans serie "Swedish dads" var  ett av över 87 000 professionella tävlingsbidrag och uppmärksammar män som har valt att ta ut pappaledighet.

–Inget annat land i världen har sådan generös föräldraledighet som Sverige. Det nuvarande systemet ger föräldrar möjligheten att stanna hemma i sammanlagt 480 dagar. Av de 480 dagarna måste 60 tas ut av pappan, annars går de förlorade, säger Johan Bävman.

Johan Bävman är erkänd frilansfotograf och har tidigare har jobbat på Sydsvenskan. Han tog emot priset vid öppningsceremonin av Sony World Photograhpy Awards 2015 i London. Bävmans vinnande bild kommer att ställas ut på Somerset House i London som en del av utställningen Sony World Photography Awards 2015 från 24 april-10 maj. Bilden kommer även att publiceras i 2015 års upplaga av boken Sony World Photography Awards.


Foto: Giovanni Troilo

Årets vinnare av Sony World Photography Awards blev den italienska fotografen Giovanni Troilo. Bilden ovan föreställer Phillippe som tillbringar det mesta av sin tid i sin lägenhet. Han bor i Charleroi, en stad i Belgien som drabbats hårt av industrinedläggningar och där det inte känns tryggt att gå på gatorna.

Sammanlagt skickades det in 183 737 bidrag från 171 länder.



Publicerad 2015-04-27.

4 Kommentarer

Cambo 2015-04-27 22:01  
Tävla.tävla och tävla. Ständigt detta tävlande. Känns omodernt.
Christer Lindh 2015-04-28 09:26
Omodernt? Det tävlas ju i precis allt nuförtiden, en klassisk kategoritävling som denna är iofs omodern. Snart kommer väl "Sveriges mästerfotograf" på TV med en väl sammansatt jury med en stygg, kaxig fotograf, en snäll och vänlig och en tystare men kunnig och hjälpsam i juryn. Eller ett där man låser in ett gäng överåriga analognördar i ett hus med lika många extroverta selfiekids :)
gatosi 2015-04-28 20:22  
Var inte Troilo han som blev av med priset i World Press Photo pga fusk? Det är väl bara tävlingsturista vidare med sina foton. Någonstans går det väl bra.
hurf 2015-04-28 22:48
Ja, det var konstigt.

För övrigt gillar jag Bävmans pappabilder. Riktigt snygga.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS