Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Bildspel = Ljud + Bild

Bildspel = Ljud + Bild

Bildspel börjar bli mer och mer intressant och använt. I Sverige finns redan nu ett antal fotografer som jobbar mycket med bildspel och där Sydsvenskans Lars Dareberg är en som ligger i framkant (missa inte hans intressanta blogg). Det svenska onlinemagasinet Outoffocusmag.com använder sig också av bildspel för att presentera fotografernas kollektioner.

Bildspel med ljud suger tag

Kombinationen av stillbild och ljud kan bli extremt effektfullt. För att få en riktig upplevelse så kika gärna på att antal fantastiska och gripande bildspel som ligger på MediaStorm. MediaStorm är en firma som specialiserat sig på bildberättelser med hjälp av modern multimedia, och i deras bildspel väver de ihop rösten från personer på bilder, med fotografens berättarröst och musik, allt på ett mycket effektfullt sätt.

Bygg ditt eget bildspel

Blir du sugen på att testa så kan jag rekommendera Soundslides Plus. Det är ett väldigt enkelt program och där man snabbt kan skapa sitt eget bildspel med ljud. Tänk bara på att musik är också upphovsrättsskyddat, innan du laddar upp grymma bildspel med musik på din hemsida.

Spela in ljud

Nu för tiden finns det en massa små och smidiga fickminnen (diktafoner). I princip är alla digitala och vissa har kablar så du enkelt kan flytta över ljudfiler från fickminnet till datorn och där redigera ljudfilen. Ljudkvaliteten är väl inte den allra bästa men en bit lär det räcka och med de dyrare ganska långt. Sen finns inga begränsningar för kreativiteten. Är du naturfotograf kan du spela in vindens ljud i träden, är du sportfotograf så kan du spela in ljudet från matchen, är du bildjournalist så väver du in intervjun med personerna på bilden. Ett fickminne ligger på ca 500 kr och uppåt (här är en länk till fickminnen på Dustin Home).


Att visa bildspelet

Antingen så laddar du upp bildspelet på din hemsida eller så du kanske känner att det är dags för en projektor kopplat till datorn för hemmet. En projektor som räcker mycket långt startar runt 10.000 kr. Många av dagens projektorer har nu bättre kvalitet än vad ett klassiskt dia+diaprojektor har.

Publicerad 2008-01-28.

2 Kommentarer

Stefan W Persson 2008-02-03 18:00  
Kul att fler o fler får upp ögonen för detta med bildspel!
Har prövat en hel del olika program genom åren men inget verkar slå Photodex ProShow Gold/Producer. Dom har dessutom en bra hemsida där men enklet laddar upp dom bildspelen man vill visa. Nackdelen skulle väl vara att det inte funkar med Mac.
Vill ni se hur det kan se ut så kolla gärna in på min sida.
Det senaste är Inbjudan till Bohuslän i en nyredigerad version.

http://www.photodex.com/sharing/viewalbum.html?bm=108759

mvh/Stefan W Persson
David Elmfeldt 2008-02-03 19:43  
Ja, det var tråkigt att man måste ha en extern spelare (som inte funkar med Mac).
Eivindvr 2013-03-27 21:02  
Här finns många bra bildspel med ljud http://ljudbildspel.se/bildspel/
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS