Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > FS-Profilen: Jonas Ahlman

FS-Profilen: Jonas Ahlman

Med en stark känsla av att det här med foto kanske kunde vara något för honom lät den nymuckade Jonas Ahlman första lönen efter lumpen gå till ett kamerainköp och sedan var det bara att konstatera att han var fast. Idag är Jonas frilansfotograf med inriktning på klättring, sport och äventyr.

Han började fotografera klättring efter att ha skidat över Grönland under hösten 2004.
- Jag hade mycket tid att tänka, då fick jag för mig att det kanske skulle kunna bli bra så jag ville prova. Jag satte in en annons på Utsidan.se och frågade om någon klättrare kunde tänka sig att ha med mig ut när dom klättrade, intresset var rätt svalt, men efter ett tag fick jag hänga på några sköna människor. Tack för det Jonas och Kim!

Utmaningen med fotograferandet menar Jonas är att få alla delar att stämma samtidigt, men när de väl gör det så är det den största glädjen. Inspirationen och bildidéerna kommer om morgonen eller kvällen.

- Jag brukar ta en morgon eller kvällspromenad varje dag och då brukar dom
mest fantastiska idéer dyka upp. Sen återstår det att se om dom är praktiskt genomförbara.

När det gäller bildvinklar och bildidéer så inspireras jag mycket av filmer och hur filmare har löst olika knepiga situationer. Jag inspireras också av andra klätterfotografer, och då kanske främst Keith Ladzinski, Jimmy Chin och Galen Rowell.

Framtiden då?

- Jag har lite grejor på gång, berättar Jonas, håller på med lite urbanclimbing-grejor nu (klättra på betong och andra urbana formationer) tillexempel. För övrigt så strävar jag vidare och försöker utveckla mitt bildspråk.




Publicerad 2008-02-20.

2 Kommentarer

David Schreiner 2008-02-19 21:48  
Ja, de var riktigt bra. Man får mersmak...
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS