Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Radiostyrd blixt från Sony

Radiostyrd blixt från Sony

Sony HVL-F45RM är en ny blixt från Sony som kan radiostyras. Den kan också styra en annan blixt och är vädertätad.

Det går alltså att använda kontrollenheterna FA-WRC1M och FA-WRR1 eller en annan HVL-F45RM-blixt för att styra HVL-F45RM. Räckvidden är cirka 30 meter.

Sony har prioriterat ett kompakt yttre när de konstruerade blixten‚ för att matcha de kompakta spegelfria kamerahusen. I teleläge är ledtalet 45. Det finns också en LED-lampa för videotagning.

Sony HVL-F45RM har stöd för snabba synktider (HSS) och är vädertätad. Blixthuvudet kan vridas i två led så att ljuset kan reflekteras i olika ytor. Horisontellt kan huvudet vridas 360 grader, vilket är lite ovanligt. 

Säljstart i mars. Priser ligger på cirka 500 euro.



Publicerad 2017-02-09.

3 Kommentarer

almeich 2017-02-09 11:12  
Hur funkar TTL på denna och liknande TTL blixtar från t. ex. Godox?

TTL på dom gamla analoga Olympus OM kamerorna mätte ju ljuset direkt från filmen eller slutargardinen, åtminstone när man inte använde blixt.

Kan det vara så att de nya TTL blixtarna skickar ut en liten blixt före den "riktiga" blixten? Det reflekterade ljuset från den första blixten används för att bestämma hur stark den riktiga blixten skall vara. Genom kamerans objektiv mäts då ingenting som påverkar blixtens styrka.

Ovanstående är antagande. Jag hoppas att någon kan hjälpa till med fakta. Tack på förhand!
Svar från froderberg 2017-02-09 11:40
Digitala kameror (och nyare analoga) skickar ut en förblixt som den vanliga ljusmätaren registrerar. En del system gör både mätning med och utan förblixt för att kunna se vilka delar av motivet som lyses upp av blixten.
c5j 2017-02-12 21:17  
Kan nån förklara lite mer om denna blixt? Lirar den t.ex. med Profoto B1 i HSS-läge?

Merläsning

ANNONS