Annons
Artiklar > Kalle Assbring vinnare av Svenska Fotobokspriset 2017

Kalle Assbring vinnare av Svenska Fotobokspriset 2017

Kalle Assbrings bok "Fadern, Sonen och Göran" har tilldelats Svenska Fotobokspriset 2017. Boken berättar om mordet på Kalles far Göran i Eritrea 1983. 

Göran Assbring var fotograf, journalist och författare och sköts i Eritrea 1983. Boken "Fadern, Sonen och Göran" handlar om Kalle Assbrings far Göran, om Kalle själv och om några eritreaner som döpts till Yuran efter Kalles far. En av dessa är den fängslade journalisten Dawit Isaaks son, Yoran Isaak.

Yoran Isaak. Foto: Kalle Assbring

– Det här priset hade jag velat dela med min far. Pappa Göran var en av få som försökte ge en röst inifrån Eritrea, och jag är så stolt att hans minne lever kvar hos så många där.  Genom mitt fotoboksprojekt har även jag kommit honom och mitt minne av honom närmre, säger Kalle Assbring.

Ralf Göran Assbring. Foto: Kalle Assbring

Fem böcker var nominerade till priset. Som vinnare får Kalle Assbring ta emot 60 000 kronor. De övriga fyra nominerade belönas med  10 000 kronor var.

Juryns motivering till priset lyder:

En berättelse som rör sig mellan olika tider, platser och generationer. Händelser på 1980-­‐talet påverkar samtiden tvärs över landsgränser. Detta är en bok som utvidgar den traditionella dokumentära skildringens ramar, med en form som överraskar. Den privata tragedin växer till ett politiskt sprängstoff som påverkar många. Och alla heter dom Göran.  

Kalle Assbring är utbildad vid Nordens Fotoskola på Biskops Arnö och jobbar som frilansfotograf med kommersiella och redaktionella uppdrag. Vid sidan av uppdragen driver han egna fotoprojekt.



Publicerad 2017-03-23.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS