Annons
Artiklar > Rapport från Elmia

Rapport från Elmia

Sveriges största fotomässa anordnades för sjunde året på Elmia i Jönköping. Det kom cirka 4500 besökare under de två dagarna som mässan var öppen.

Besökarna fick se allt från det senaste digitala till begagnade storformatskameror hos Augustine Samlarkameror. AIFO Visade filter från B&W, reflexskärmar från Lastolite, Rollie kameror m.m. Hasselblad hade med sig en del av sitt sortiment och passade även på att utföra gratis kameraservice. Även en hel del fotoutställningar, som tog upp en stor del av hallen. Mycket trivsamt att gå omkring runt bilderna. Annars var det ganska tomt på riktigt stora nyheter, de flesta var redan släppta innan mässan.. Canon visade upp sin senaste skapelse D60 och diverse objektiv. Även Skanners och foto-skrivare hade fått plats. Det var ganska imponerande att se Canons S9000 skriva utfallande A3 på strax över två minuter och bra blev det



Nikon skulle i vanlig ordning vara störst. Nikon presenterade sina skannrar och visade varthän man ville att konsumenterna skulle ta vägen i framtiden, genom att visa lite hur man efterbehandlar den digitala bilden. Nikon kontrade med sin D100 som jag personligen tyckte låg bättre i handen och kändes lättare.



Contax har också hakat på den digitala trenden och visade upp sin senaste skapelse som en hel del besökare missade. Epson visade upp sitt sortiment när det gällde skrivare och skannrar. Naturligtvis fanns även Olympus, Minolta, Pentax och Mamiya representerade på mässan och alla gjorde så gott de kunde för att man just skulle välja deras utrustning.


Även Sigma fanns på plats och visade deras EX serie. För fotografer som håller till inomhus var företag som DITO Fotoproffs där och visade vad de kunde erbjuda i studioblixtar och storformatskameror.

Kodak och Fujifilm slogs om kunderna och visade varför man skulle välja just deras film. Även om Kodaks representant faktiskt var mycket sympatiska när det gällde att använda andra filmer än deras egen.


Proffskopia var väl de som hade närmst till mässan och visade vad de kunde göra, när det kom till framkallning och inskanning av dia och negativ film. Dyrt men bra. Det var ett flertal företag inom digital videoredigering på plats och faktiskt speglades mycket av mässan av det digitala mediets intåg i fotovärlden. Ilford visade framfötterna och fanns på plats, även om det har varit en turbulent tid för Svenska Ilford.

Scandinavian Photo hade stulit en stor bit av hallen, dels till deras välkända fyndmarknad men även till en beställningsdisk. Hyfsade priser i fyndmarknaden. Men det kanske saknades lite fler mässerbjudande? Men det var en hel del som knallade runt med Manfrottostativ i påsarna inne på mässan. Både enbens 479-4B och 190:or med 308RC för 295:- respektive 995:- som man väl ändå får räkna som lite av ett mässerbjudande. Jo, jag blev helnöjd med mitt 479:a också. Photodo hade en tävling som gick ut på att gissa vilka bilder som var tagna med en digitalkamera och en vanlig. Första pris var en digitalkamera från Nikon. Naturligvis var det en av medlemmarna här på sidan som snöt första priset. Grattis Mats!

Det hölls även föredrag av bl.a. Stefan Quinth, Thorleif Halvorsen och Ola Skinnarmo. I det stora hela en bra mässa med mycket nya prylar att känna på och längta efter. Tänk bara om typ 1000 medlemmar hade fått upp ögonen för mässan, då hade var femte besökare varit ”från” fotosidan (på bilden nedan ser du Erik och David från fotosidan i samspråk med några medlemmar). Väl mött nästa år.



Publicerad 2002-05-04.

8 Kommentarer

Jeppe 2002-05-04 23:06  
Ja, det är en 300dpi's skanner...jag vet, ni får hålla till godo med dessa. ;)
cattha 2002-05-05 11:59  
Trevligt artikel men attans också ... här gick det inte att smyga precis. Vad hände? Varför såg vi inte fotografen?
Ja, ja det får väl gå för denna gången då ... men annars så skulle vi ju vilja ha betalt för att ställa upp på kort ;-)
skelett 2002-05-05 16:14  
Betyg: 2
trevlig text men bilderna?! de är ju helt urusla.
Jeppe 2002-05-05 21:27  
i kvalitén eller rent bildmässigt??
Jag la ju inte ner jättemycket tid på att springa och komponera bilder. Dessutom sysslar jag egentligen inte med reportagebilder utan naturbilder. Om det är kvalitén så var det 400 film och en gammal flatbädd.
skelett 2002-05-05 23:53  
mörka, suddiga och ointressanta motiv bara. det stora objektivet vill man veta mer om. en suddig bild på några människors ryggar som man inte har en aning om vad de gör är rätt meningslös. no offence.
Jeppe 2002-05-06 08:48  
Jovisst, men som jag sa så har jag endast en supergammal 300dpis flatbädds-skanner och är egentligen naturfotograf och plåtar med dia. Så du/ni får ta det för vad det är, eller åka dit själva nästa år. :)
Milo 2002-05-06 11:56  
Betyg: 3
Tycker det var kul att få reda på något iaf..har ju inte möjligheten att åka själv...så sluta och klaga på jeppe nu..
Catharina...Du kan få en tia av mig om du vill...Haha!.
Jeppe 2002-05-06 12:07  
Jaa..Catharina... man kan ju inte identifiera dig..Jo, nu kan man :p
sture 2002-05-06 14:59  
Bra, Jesper, skönt med alerta medlemmar!
Jeppe 2002-05-06 17:10  
Förresten Ilan, Nikon Gluggen tror jag var ett AF 600/4,0 D AF-S IF-ED II Prislapp?? Cirka 120.000:- mer info finns på www.nikon.se om du är intresserad av att köpa ett..
Mikael Karlund 2002-05-14 22:05  
Betyg: 2
Det var mycket teknik. Han du inte titta runt bland bildutställningarna?
Jeppe 2002-05-18 08:57  
Vad kan jag säga...? Jag är ett teknikfreak... dessutom var det vääääldigt tomt i bildutställningsdelen...det är ju först o främst en teknik/prylmässa...Men jo mitt ben orkade inte gå så långt...lite trasigt just nu..
Magnus Nyman 2002-06-04 09:41  
Betyg: 1
Ekvall 2002-06-26 18:57  
Trevligt Jeppe. Har du tid att vara i Jönköping??
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS