Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Het debatt om prissättning på bilder

Het debatt om prissättning på bilder

På Journalisten.se pågår just nu en livlig diskussion om hur betalningen för fotojobb ska fungera. Den grafiske formgivaren Anders Nyman kritiserar det nuvarande systemet, och menar att det är förlegat att betala varje gång en bild publiceras.

Anders Nyman skulle istället vilja se att man betalar en engångssumma, baserat på de timmar fotografen lagt ner på jobbet.
"Jag förvånas över många fotografers syn på sitt eget hantverk. Det råder överlag en övervärdering av den egna insatsen och speciellt om man sätter det i samband med gällande prissättningsmodell", skriver han på Journalisten.se.

Många är upprörda över uttalandet, och inlägget har fått ett antal kommentarer.
"Speglar inte Anders Nymans otroligt dumma debattinlägg tidsandan – att det är OK att använda bilder lite hur som helst, utan en tanke på att vi fotografer faktiskt ska kunna leva på intäkterna från desamma?", skriver Peppe Arninge i en kommentar.

Följ debatten på Journalisten.se.
Rösta och/eller diskutera frågan i Fotosidans forum.

Publicerad 2008-06-10.

6 Kommentarer

sefanja 2008-06-11 01:14  
Jag säger bara! ett foto är ett hantverk, ett kort "är" just bara "ett" kort! Punkt!
ErlandH 2008-06-11 03:35  
Jag förvånas mest över att Anders Nyman skriver en sådan debattartikel utan att veta hur verkligheten ser ut. Att uppdragsgivaren köper rätten att publicera bilder ett obegränsat antal gånger just genom att "man betalar en engångssumma, baserat på de timmar fotografen lagt ner på jobbet" är ju inte alls ovanligt.
ekfeldt 2008-06-11 08:32  
Författare och musiker får betalt per sålt ex.
Försök stoppa det :)
marra S 2008-06-11 18:42  
Det är ofta så att jag får betalt för mina timmar och nerlagt arbete istället för publiceringstillfälle. Speciellt när det gäller kommersiella jobb i förhållande till redaktionella. Så han berättar ju inte ngt nytt direkt...
Lars Forslin 2008-06-12 00:21  
Det beror på vilken typ av bilder det gäller. Om du åker ut och "knäpper" några gubbar som har en presskonferens eller dylikt så kan jag definitivt hålla med Anders. Om bilden däremot har vad man kallar verkshöjd, ja då är saken en helt annan. Då ska fotografen ha betalt för sin skicklighet och originalitet, för den bilden kanske inte kan tas om när som helst utan är resultatet av långt och hårt arbete, inte bara just vid fotograferingstillfället.
ASA Photo 2008-06-13 18:23  
Ganska intressant att just en journalist ska uttala sig om bildpriser. Hur skulle det vara om jag kunde bara kopiera av hans skrivna texter och använda dem i andra kommersiella syften med hänvisning till att han har redan fått betalt för dessa texter av någon annan tidigare?
Ska man skapa regler då får man även ha möjligheter att kontrollera dessa. För mig är det självklart att varje ny kontakt ska betala för mina bilder och om någon vill använda mina bilder flera gånger då kan man faktiskt komma överens om fria rättigheter men då kostar det extra samtidigt som jag har möjligheter att använda mina bilder även i andra sammanhang såvida man inte avtalar om ensamrätten. Allt detta finns redan avtalat och praktiseras. Är man fotograf så lever man på försäljning av sina bilder. Anders Nyman mitt råd är att du fortsätter med dina argumentationer för dina åsikter eftersom det är viktigt att allting ventileras oavsett vad man anser om ämnet och det som skrivs.

Merläsning

ANNONS