Annons
Artiklar > 19-årige Zhaos bild av nobelpristagare på Reddits förstasida

19-årige Zhaos bild av nobelpristagare på Reddits förstasida

Från vänster till höger: professorerna James E Rothman, Randy W Schekman and Thomas C Südhof, Nobelpristagarna i medicin eller fysiologi 2013. Foto: Jingcheng Zhao

 

Jingcheng Zhao är 19 år och studerar medicin vid Karolinska institutet i Stockholm. Han fotograferade tre nobelpristagare för sin kårtidning och la upp en av bilderna på Reddit. Några timmar senare låg fotot på forumets förstasida, och har i dag setts över 600.000 gånger.

Berätta om bilden! Hur kom den till? Vilka är personerna? Varför ballonger?
− Det här var ett projekt för Medicor, kårtidningen på Medicinska Föreningen i Stockholm som är studentkåren på Karolinska Institutet. Personerna i bilden (från vänster till höger) är professorerna James E Rothman, Randy W Schekman and Thomas C Südhof, Nobelpristagarna i medicin eller fysiologi 2013. Samtliga fick priset för deras arbeten med vesikeltransport, alltså hur ämnen i vår kropp transporteras mellan celler via små ballong-liknande strukturer. Därför tyckte vi att det vore kul att fotografera nobelpristagarna med ballonger, just för att det passade ämnet samtidigt som det blir en mer personlig och tillgänglig bild.

Vi skojade om att få ta bilder på Nobelpristagarna redan i mars, men trodde aldrig att vi skulle få möjligheten. Efter en hel del diskussioner med Nobel Forum på Karolinska Institutet, Nobelpristagarnas attachéer, och andra inom Medicinska Föreningen lyckades vi äntligen hitta en tid som passade.

Bilden nådde första-sidan på Reddit. Hur känns det?
− Det var helt oförväntat! Jag laddade upp bilden sent på kvällen och vaknade av ett meddelande från en kursare och en kompis i USA. Otroligt kul att så många gillade bilden! Vi har fortfarande svårt att begripa hur många det är som har sett och gillat bilden.

Mina vänner brukar skoja om att de flesta känner till kända artister och sångare, men att få känner till kända läkare eller till och med nobelprisvinnarna, som man ändå tycker har gjort en stor skillnad på hur vi ser världen, fast på ett annat sätt. Det kanske är svårt att relatera till forskningen och forskarna eftersom det kan kännas isolerat från sitt vardagsliv, eller kanske för att det har varit så historiskt. Jag har länge velat göra både forskning och forskare mer tillgängliga till allmänheten och det är oerhört kul att få göra det genom fotografering. Vår avsikt med bilden var att sprida kunskap och väcka intresse om årets nobelpris och göra det på ett roligt och informellt sätt. Att bilden nådde första-sidan tyder kanske på att det finns ett intresse för inte bara den här typen av bilder, men också för personerna och budskapet i dem. Professor Südhof hörde faktiskt av sig nyligen via en av hans forskare via Reddit och ville höra om det fanns fler bilder. Allt har varit som en dröm och jag hoppas fortsätta kunna jobba med den här typen av fotografier.

Hur länge har du sysslat med fotografering?
− Jag började fotografera 2009, men det är väl först senaste två åren som jag börjat fotografera på större allvar. Sen dess har det blivit allt fler fotouppdrag och det har hittills varit en oerhört spännande resa och som jag hoppas kommer fortsätta att bli ännu mer spännande.

Vad plåtar du helst och varför?
− Just nu fotograferar jag nästan bara människor. Jag vet inte riktigt exakt vad det är, men det finns något unikt med fotografier på människor. Man fångar inte bara deras utseende, men också deras känslor, deras historia, och deras omgivning. Man skapar en relation med personerna som man fotograferar, och fotot blir plötsligt mycket mer än en bild. Det finns något väldigt tillfredsställande och beroendeframkallande med den slags fotografi.

Vad använder du för utrustning?
− Just nu fotograferar jag med en Nikon D600 och ett par primes. 95 procent av tiden bär jag runt på en Sigma 35mm f/1.4, som jag verkligen kan rekommendera. För bilden på Nobelprisvinnarna använde jag dock en 24-70mm f/2.8 för att vi inte hade så mycket tid och skulle inte hinna med objektivbyten om det skulle behövas. När det kommer till ljus hade vi tre studioblixtar, en stor octabox och två stycken stora softboxar.



Publicerad 2014-01-01.

Bli först att kommentera

Merläsning

ANNONS