Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Beslagtagna bilder visas på polismuseet

Beslagtagna bilder visas på polismuseet

I samband med festivalen Europride i Stockholm anordnade polismuseet en fotoutställning på temat homosexualitet. De visar ett antal beslagtagna fotografier från 1903, vars upphovsman blivit anklagad för "osedligt leverne".

– För 105 år sedan kunde homosexualitet betraktas som brottsligt. Idag har vi andra saker som är olagliga som man då inte betraktade som brottsligt, som människovåld i en nära relation till exempel, säger museichefen Helena Westin.

Under den här tiden började fotografier med homosexuella budskap i hemlighet spridas i Stockholm. För att inte bli avslöjade utvecklade fotograferna speciella knep. Bilderna såg oskyldiga ut, men var laddade med sexuella anspelningar. Ingen fotograferades naken, men tittar man riktigt noga finns det nakenbilder med i bakgrunden. Bilderna är också en lek med könsroller. Vissa män bär kvinnliga kläder, någon visar sina ben, en annan har en blomma i handen.

– Man kommer dem ganska nära. Man ser deras nakna, smutsiga fötter, säger Helena Westin.

Under samma tidsperiod som dessa bilder beslagtogs fanns ett antal andra uppmärksammade fall där människor dömdes för homosexualitet, bland andra den kände författaren Oscar Wilde. Men mannen som tagit de här bilderna ställdes aldrig till svars för sina handlingar, utan blev istället förklarad sinnesjuk på grund av homosexuella böjelser och därmed omyndigförklarad.

Utställningen invigdes söndagen den 27 juli klockan av Göran Stanton, som är ordförande för Föreningen för gaypoliser i Sverige.

Publicerad 2008-07-25.

4 Kommentarer

Saxdalen 2008-07-26 21:26  
Jag ser inte all text!
multen 2008-07-27 10:52  
samma här... bilden ligger över texten
JohanAnderholm 2008-07-27 16:20  
Jag ser all text.

Adjö
Christoffer Wallstenius 2008-07-28 00:30  
Bilden ligger över texten hos mig. IE 7pro. I Opera ligger texten över bilden, dock knappt läsbar.
Ingriddim 2008-07-28 10:15  
Har förstått att vissa har problem med detta. Har försökt fixa problemet. Visas den rätt nu tro...?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS